28 C
Willemstad
• zondag 10 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ophef over arbeidsinspectie bij Goisco

HomeNieuwsNTR | Ophef over arbeidsinspectie bij Goisco

Door Deya Mensche

Sidney Provence en Joel da Silva Gois na een controle bij Goisco | Foto: Deya Mensche
Sidney Provence en Joel Gois na controle bij Goisco | Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – De arbeidsinspecties die incidenteel plaatsvinden bij bedrijven op het eiland, zorgen voor veel ophef. Het doel van de controle is om te kijken of het bedrijf zich aan alle regels van de arbeidswet houden.

Momenteel bestaat het team uit dertig man met aan het hoofd Sydney Provence, voorheen hoofd arbeidszaken en nu consultant voor de overheid. Volgens de eigenaar van de Goisco megastore Joel da Silva Gois, zijn de controles illegaal omdat Provence geen beëdigd ambtenaar zou zijn. Gois is zo verontwaardigd over de controle van zijn zaak dat hij overweegt juridische stappen te nemen.

Goisco controle
Tijdens de controle complimenteerde Provence Goisco met de samenstelling van het team: 75 procent lokale werknemers en 25 procent buitenlanders. Aan het eind van de controle werd zelfs een vriendschappelijke gezamenlijke foto genomen van Gois en Provence. De problemen begonnen volgens Gois toen Provance op de radio ‘belastende verklaringen’ tegen hem deed na de controle.

Volgens Provance is Gois ontevreden omdat in de vorige regering, waar Gois een prominent voorstander van was, dit soort controles nooit plaatsvonden. Gois beschuldigt Provance ervan dat hij onder valse voorwendselen zijn etablissement betrad om gevoelige informatie over zijn bedrijf te krijgen. Provance stuurt alle vragen door naar minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn), die in de diverse media geweigerd heeft excuses aan te bieden voor de controles en beloofd heeft de controles zelfs intensiever te gaan maken.

Het multidisciplinaire team in actie bij Goisco | Foto: Deya Mensche
Het multidisciplinaire team in actie bij Goisco | Foto: Deya Mensche

Volgens Provance wil het team elk bedrijf controleren zonder voorkeursbehandeling. Er wordt specifiek gekeken of het bedrijf ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel, of het een vestigingsvergunning heeft, of het ingeschreven staat in het arbeidsregister en of het een crib nummer heeft. “Curaçao heeft een groot probleem met de exploitatie van mensen en er gebeuren veel vreemde dingen”, zegt de functionaris. Gois juicht op zijn beurt dit soort initiatieven en controles toe zoals die laatst plaatsvonden “maar dit geldt wel voor alle bedrijven, de kleine en de grote”, benadrukt hij.

80/20 wet
Al geruime tijd wil de Curaçaose overheid de 80/20 wet invoeren, waarbij bedrijven 80 procent lokale werknemers in dienst moeten hebben. De wet is nog niet bekrachtigd. Volgens Gois is 80/20 een goed concept maar het zal niet in alle sectoren functioneren. “Je kunt 80/20 niet invoeren zonder dat je de productiviteit van de lokale werknemer verhoogt”, legt Gois uit.

Momenteel geeft het departement van arbeid veel cursussen, vooral aan alleenstaande moeders, en werkt het aan een arbeidsdatabase, verklaart Provence. “We willen een eind maken aan de ongelijke concurrentie tegen de lokale arbeidskracht”, besluit hij.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Goede zaak dat er arbeidsinspectie is, alleen ik vindt de controles erg beperkt.
    want er zijn genoeg zaken die aandacht nodig hebben, zoals de werkkleding, veiligheidsschoenen, werk en rusttijden regeling. Werk omstandigheden, voor het personeel, kleedruimtes, pause, betaling van loon etc. Ook moet het zo zijn dat alle uitgangen bewaakt worden bij de controle, kan niet zo zijn dat de controleurs voorin binnenkomen en achterin dingen, mensen verdwijnen.
    voor wat betreft de 80-20 regeling, deze kan alleen van toepassing zijn met opgeleid personeel en de daarbij behorende diploma’s.Indien daaraan niet voldaan kan worden, mag het niet zo zijn dat de werkgever een persoon aan moet nemen om aan de 80 % te voldoen. Hij heeft een gediplomeerd slager nodig maar krijgt een tuinman want deze is een YDK.
    Dus de overheid moet er wel voor zorgen dat deze opleidingen er zijn en dat mensen ook deze studie volgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties