WILLEMSTAD – Voor de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 (10-10-’10), konden Antillianen met een Nederlands paspoort makkelijk op één van de eilanden wonen en werken.
Nu de eilanden autonome landen zijn, is het een ander verhaal. Dat merken ook Sint-Maartenaren die na orkaan Irma hoopte op Curaçao te kunnen blijven.
Nadat orkaan Irma begin september Sint-Maarten verwoest achterliet, zijn er 214 Sint-Maartenaren opgevangen in een opvangkamp op Curaçao. Toen dit kamp twee weken geleden werd gesloten, bleef er nog een groepje van 26 mensen over. Een vlucht terug naar Sint-Maarten was geregeld, maar volgens de minister van Sociale Zaken Hensley Koeiman maakten alleen twee mensen hier gebruik van.
‘Slechts een hub’
“Curaçao heeft in het kader van het voorkomen van een humanitaire ramp tijdelijke opvang geboden voor 214 mensen uit Sint-Maarten”, zegt coördinator van de Rampenbestrijding op Curaçao, Leroy Fer. Het merendeel wilde doorreizen naar Nederland of Aruba en hadden door de opvang tijd om de juiste papieren te regelen. “Curaçao heeft in deze gehandeld als ‘hub’ voor mensen en spullen.”
Sint-Maartenaren die niet op de vlucht terug naar Sint-Maarten stapten, zijn in principe ‘on their own’. Curaçao is namelijk niet verplicht om na afloop van de noodhulp deze mensen opvang te bieden. Sint-Maartenaren mogen zich inschrijven op Curaçao, maar moeten voldoen aan de voorwaarden van de Landsverordening Toelating en Uitzetting, zoals het hebben van huisvesting en het kunnen voorzien in eigen levensonderhoud.
“Mensen zitten nog in de waan van de Nederlandse Antillen, toen waren we één land”, zegt Fer. Hij blikt terug op de orkaan Louis in 1995, toen Sint-Maarten ook hard werd geraakt. “Toen werd de rampenbestrijding vanuit Curaçao gecoördineerd. Nu handelt Sint-Maarten direct met Nederland.”
Gevoelige situatie
Maar moeten mensen die geen middelen hebben om door te reizen en niets meer hebben om terug te keren op Sint-Maarten niet geholpen worden? Volgens Fer is het de bedoeling dat Sint-Maarten voor ‘haar eigen mensen zorgt’. “Het is een gevoelige situatie, want mensen hebben een nare ervaring gehad, dat begrijp ik.” Hoeveel van de 24 overgebleven Sint-Maartenaren nog steeds op Curaçao zijn, is niet bekend bij Fer of bij het ministerie.
‘Sint-Maarten moet voor haar eigen mensen zorgen’
Donna Philbert, sectordirecteur van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, vult aan: “we hebben de mensen constant achterna gezeten om de volgende stap te regelen. Curaçao kan namelijk geen huisvesting of werk regelen, we hebben zelf zo’n 8 tot 10.000 mensen zonder woning en een hoog percentage werklozen. We willen graag helpen, maar we moeten eerst onszelf helpen.”
Vluchtelingenverdrag
In Nederland liep de discussie over het wel of niet inschrijven van dakloze Sint-Maartenaren bij Nederlandse gemeenten hoog op. Veel gemeenten maakte vervolgens een uitzonderingen en schreven Sint-Maartenaren toch in. Philbert vindt dit een logische stap: “Nederland heeft meer voorzieningen en het VN-vluchtelingenverdrag ondertekend, Curaçao bijvoorbeeld niet. Nederland is beter in staat om de Sint-Maartenaren op te vangen.”
Bron: NTR/CaribischNetwerk
Ach, dit moet wel fake news zijn.
Wij behandelen onze broeders uit SXM niet zoals in dit bericht staat geschreven.
Fake news. Fake news.
Aan boeders en zusters uit SXM.
Mi casa e tu casa. Bon bini.
Want wij weten dat als ooit iets ons dushi isla Curacao overkomt, dan zullen el wel zijn.
Toch even gechecked in mijn kring van kennissen die vanwege Irma op Curaçao verblijven. Vooralsnog zet ik vraagtekens bij de waarheidsgehalte van dit artikel. Hoewel, de huidige regering van Curaçao graag aan het handje van Nederland loopt en dus graag de beleidshandelingen daar hier wil nabootsen.
Het past ook niet, Steven Martina sprak vol trots na terugkomst met zijn 52-koppige delegatie vanuit Cuba, hoe de Cubanen erop gericht zijn de banden in het Caribisch gebied te versterken. Als Curaçao (lees Nederland) St.Maarten niet wilt helpen, is er een optie vanuit Cuba. De Cubanen kunnen de St. Marteinen dan ook leren’de broekriem aan te trekken’.
Volgens @matie, beschikken ook de Venezolanen over veel geld om corrupte ambtenaren om te kopen. Beste @matie, voor politie en andere corrupte ambtenaren is betaling in natura ook voldoende.
De regering van Curacao mag zich diep schamen.Geen Sint Maartenaren opvangen wel de vele chinezen en de velen trago hoeren uit Venezuela die allemaal geen Nederlandse nationaliteit (paspoort) hebben,wel beschikken de chinezen en venezolanen en andere bevolkingsgroepen over veel geld om de veelal corrupte ambternaren om te kopen.Mijn advies ga je maar insvhrijven in Nederland of 1 v/d Nederlandse Antillen.
Ongeloof. Wat ik heb gelezen is niet waar.
Ik droom.
Dat wij curacaoenaars dit tegen onze broeders uit saint maarten zeggen. En zo uitgebreid in de media.
Schofterig, ik heb er geen ander woord voor! Ik vind dat Curaçao zich in dit geval nog schandaliger gedraagt dan Nederland, bah, stelletje porko’s daar op Curaçao. Natuurlijk kampt Curaçao met woningnood en werkloosheid, maar 24 , slechts 24 St.Maartenaren toegevoegd aan de 8000 woningzoekenden maken het niet erger dan het al jaren is!
Wel allerlei mensen zoals o.m Surinamers, Haitianen en Jamaicanen die de Nederlandse nationaliteit ontberen vrijelijk op Curaçao toelaten, maar 26 St.Maartenaren mét een NL paspoort het land uitschoppen! Gewoon ongelooflijk.
In NL worden allerlei illegalen en asielzoekers opgevangen, iets van 10.000 per jaar. Ze krijgen een woning, uitkering en alles om er iets van te maken. Maar 13 St.Maartenaren, bovendien in het bezit van een Nederlands paspoort, worden nog minder dan asielzoekers behandelt.
Wat hebben St.Maartenaren nog aan een Nederlands paspoort als zelfs vanuit het min.v.binnenlandse zaken een voor de 13 naar Nederland gevluchte St.Maartenaren vernederend bericht uitgaat naar de gemeenten om ze niet in te schrijven?
NOOD BREEKT WET man, we hebben het niet over honderden St.Maartenaren, maar over een paar tientallen. Bah.
Naast deze 214 burgers zijn ook gevangenen uit SXM in Curacao ondergebracht. Als ik nu lees, “Sint-Maartenaren die niet op de vlucht terug naar Sint-Maarten stapten, zijn in principe ‘on their own’” dan komt dit voor mij niet als een verassing. De criminelen uit SXM hebben hun natje en hun droogje dus wordt er goed voor hun gezorgd. Van een criminele staat als Curacao kan je ook niet anders verwachten.
Het moet voor iedereen intussen duidelijk zijn dat, als Hensley Koeiman bij betrokken is, dat het rotzooi wordt. Koeiman heeft voor niets een oplossing, de man zit net zo makkelijk in een regering met figuren als, Schotte, Cooper, Constancia, Wilsoe en anderen dan in een andere regering. Koeiman is, “de uncle Tom van dit kabinet”.
Op 20 oktober schreef ik het volgende:
“Tuna | 20 oktober 2017 om 21:19 |
Na het gedoe over het al dan niet kunnen inschrijven in Nederland voor de `gevluchte` bewoners van St Maarten, krijgt nu Curacao de kans om het beter te doen. Helaas is het vaak zo dat men het “koninkrijk” ziet als iets eenrichtingsverkeer en wel richting Nederland. Andersom of zoals nu vanuit St Maarten is dat kennelijk anders. Voor hen die nu op straat terecht komen zou ik zeggen ga naar Kranchi en schrijf je in. Ik wil dat wel eens zien hoe men daar alhier binnen het `koninkrijk` mee omspringt.”
Het blijkt maar steeds weer dat men “het koninkrijk” gebruikt zoals het uitkomt en ook dat men hier dus niet van plan is om `andere` antillianen te helpen. Rot maar op, wij hebben het te druk met onszelf is de boodschap.
Het welbekende afschuifsysteem van Curaçao, laat Nederland de troep maar opruimen.