28 C
Willemstad
• zondag 21 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Ongezuiverd rioolwater maakt mens en dier ziek

HomeLandenCuraçaoNTR | Ongezuiverd rioolwater maakt mens en dier ziek
Ongezuiverd rioolwater stroomt de zee in bij Playa Kanoa - foto: Michelle da Costa Gomez
Ongezuiverd rioolwater stroomt de zee in bij Playa Kanoa – foto: Michelle da Costa Gomez

WILLEMSTAD – Op Curaçao loopt op veel plekken ongezuiverd rioolwater de zee in. Er zijn ook op diverse plaatsen op het eiland stinkpoelen waar mensen en dieren in aanraking kunnen komen met rioolafval.

Bij Boka Santu Pretu ten westen van Playa Kanoa hangt een sterke rioollucht. Op de zandweg er naar toe stroomt stinkend water over de weg. Het sijpelt uiteindelijk door de kalkrotsen en verdwijnt in zee.

“Waar huizen of appartementen zijn gebouwd op kalkgesteente, is het wegvloeien van afvalwater vaak slecht geregeld”, zegt geoloog Leon Pors van Curaçao Footprint Foundation.

“Een septic tank is beter dan een beerput maar het water dat hieruit komt bevat nog steeds hoge concentraties aan nitraten, fosfaten en bacteriën. En afvalwater uit een beerput sijpelt door de poreuze kalk het zeewater in.”

Defecte waterzuiveringsinstallaties
Er zijn drie waterzuiveringsinstallaties aangelegd op Curaçao: bij Kwartier, Klein Hofje en op de vlakte van Hato ter hoogte van Tera Kòrá. Alleen de installatie bij Kwartier werkt naar verluidt naar behoren.

Niet werkend biologisch filtragesysteem bij Tera Kora - foto: Michelle da Costa Gomez
Niet werkend biologisch filtragesysteem bij Tera Kora – foto: Michelle da Costa Gomez

De installatie op Tera Kòrá is geheel buiten werking. De oorspronkelijke toevoerpijp van rioolwater naar de verwerkingsbakken is kapot. Het afvalwater komt er als een waterval uit en loopt over de kalkrotsen naar een drabbig meertje. Het gebied stinkt naar rioolwater. Het afvalwater sijpelt uiteindelijk door in zee.

Waterzuivering
Waterzuiveringsinstallatie Klein Hofje is nauwelijks actief. In het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) is een plan voor de verbetering van Klein Hofje opgenomen met een budget van 8 miljoen gulden. Het totale renovatieproject zou 27 miljoen moeten kosten. In het plan van het SEI staat dat de overige 19 miljoen via commerciële leningen verkregen moet worden. Op dit moment loost ook deze waterzuiveringsinstallatie op bijna dagelijkse basis ongezuiverd rioolwater in de Piscaderabaai. Navraag bij verschillende ambtenaren die bij de installatie betrokken zijn levert geen concreet antwoord op de vraag hoe het staat met de uitvoering van het project. Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur is tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar over de projecten.

Rioolafval bij Playa Kanoa
Rioolafval bij Playa Kanoa

Eind augustus ontstond ophef toen een rapport uitlekte waarin staat dat bij voormalige vuilstortplaats Shut dagelijks 300.000 liter aan ongezuiverd rioolwater en andere stoffen de zee in werd gegooid. De minister gaf opdracht Shut af te sluiten, maar opende deze weer nadat chauffeurs van afvalwatertrucks protesteerden.

Het werd al snel duidelijk dat rioolwaterlozing op verschillende andere plekken op het eiland een probleem zijn. Naast het lozen vanuit trucks lopen op meerdere plekken rioolpijpen de zee in. Op deze manier komt het afvalwater van hele wijken als Brievengat uiteindelijk ongezuiverd in zee. Aan de noordkust, ten westen van Playa Kanoa en ten noorden van Brievengat, zijn er twee lozingslocaties.

Pijp met stromend rioolwater bij Tera Kora - foto: Michelle da Costa Gomez
Pijp met stromend rioolwater bij Tera Kora – foto: Michelle da Costa Gomez

De chemische en organische bestandsdelen in de lozingen tasten het leven in zee aan. De menselijke uitwerpselen zijn schadelijk voor de vis en het koraal. De “Black Band Disease” waar een deel van het Curaçaose koraal mee is aangetast, blijkt veroorzaakt te worden door bacteriën uit menselijk afval. De zwemwaterkwaliteit is hierdoor aan de hele zuidkust van slechte kwaliteit.

Door Michelle da Costa Gomez

Bron: Caribischnetwerk.NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties