30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ombudsman Curaçao kaart drinkwaterproblematiek aan bij premier Mark Rutte

HomeMediaNTR | Ombudsman Curaçao kaart drinkwaterproblematiek aan bij premier Mark Rutte
Honderden families op Curaçao zijn door financiële problemen van water afgesloten.

WILLEMSTAD – Al sinds 2012 trekt de Ombudsman van Curaçao aan de bel over huishoudens die van het drinkwaternet worden afgesloten op het eiland. Zelfs tijdens de coronacrisis worden er nog steeds huishoudens afgesloten.

Dat blijkt uit een brief die Keursley Concincion, de Ombudsman van Curaçao, samen met de Ombudsmannen van Sint-Maarten en Nederland geschreven heeft aan de minister-president van Nederland, Mark Rutte.

De Ombudsmannen hebben voor het eerst sinds het instituut op de eilanden bestaat, gezamenlijk een brief geschreven aan Rutte. Ze vragen aandacht voor de sociaaleconomische situatie op de autonome eilanden. Ombudsman Concincion heeft specifiek aandacht voor het drinkwaterproblematiek op Curaçao.

“Nog steeds wordt een grote groep mensen vanwege diverse sociaaleconomische omstandigheden, afgesloten van toegang tot schoon drinkwater”, vertelt de Ombudsman. “Wij hebben het natuurlijk eerst bij onze eigen regering aangegeven, dat wij ons zorgen maken over deze situatie. Er worden nog steeds huishoudens afgesloten, terwijl dat, zeker in deze COVID 19-situatie niet wenselijk is.”

Honderden Curaçaose families door geldgebrek afgesloten van water

Honderden families op Curaçao zijn door financiële problemen van water afgesloten. Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen. Lees onze reportage hier.

“De situatie rondom COVID-19 is op alle eilanden zodanig uitzonderlijk dat we ervoor gekozen hebben om gezamenlijk een brief te schrijven”, vertelt de Ombudsman. De Ombudsman van Aruba ontbreekt in de brief, omdat Aruba nog geen Ombudsman heeft.

In de brief, willen de Ombudsmannen de grote armoede op de Caribische eilanden en de effecten van de door Nederland opgelegde voorwaarden voor liquiditeitssteun aankaarten. ‘Dit zorgt voor onvermijdelijk meer lijden, vooral voor de meest kwetsbare in de samenleving’, staat er in de brief.

De gezamenlijke brief

“Dat kan niet de bedoeling van de Koninkrijksregering zijn geweest”, aldus de Ombudsman. “De effecten van deze maatregel vergroten de sociale- en economische ongelijkheid binnen het koninkrijk en komt de democratie van de landen in het Caribisch deel van het koninkrijk niet ten goede.” Meer over de liquiditeitssteun lees je hier.

Enquête
Naast de officiële brief is de Ombudsman ook een enquête gestart om de overheid mee te geven hoe de situatie ervaren wordt door de burger. “De meeste mensen die worden afgesloten van hun waterrekening, krijgen geen subsidie. De wijze waarop via het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeidszaken en Werkgelegenheid (SOAW) subsidie moet worden aangevraagd blijkt een langdradig proces en dat is niet ideaal”, aldus de Ombudsman.

De Ombudsmannen hebben nog geen reactie gekregen op de brief die al in juli is verstuurd, maar verwachten wel dat dit komt. “De Nederlandse regering antwoord doorgaans wel op officiële brieven”, stelt de Ombudsman.

Geen commentaar
Het ministerie van SOAW is ondanks de vele verzoeken de afgelopen weken, niet bereikbaar voor commentaar over het afsluiten van huishoudens van het drinkwaternet.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

6 reacties

 1. ” In de brief, willen de Ombudsmannen de grote armoede op de Caribische eilanden en de effecten van de door Nederland opgelegde voorwaarden voor liquiditeitssteun aankaarten. ‘Dit zorgt voor onvermijdelijk meer lijden”.

  ( Waarom zorgen die voorwaarden voor extra lijden? Wordt dat onderbouwd? Nee zeker?).
  Zelfs de ombudsmannen heulen met de zich verrijkende crimi,,,,eh elite.
  In de kliko met die brief!

  Hoeveel alarmerende brieven hebben die mannen aan hun respectievelijke eilandelijk overheid geschreven?
  Gaarne een overzicht.

  ps tekort aan paperclips? :schrijf een brief aan Rutte.
  SVB-tekorten : schrijf een brief aan Rutte.
  Auqualectra tekort : schrijf een brief aan Rutte.
  Tekort aan betrouwbare bestuurders : schrijf een brief aan Rutte !!! Wel doen hoor!

  Niet vergeten:
  Rosenmöller : Do It Yourself ! 2011 !
  Schotte : we kunnen het zelf ! 2010 !
  En?

 2. Een bekend tumbazanger in een resortje te Granbeeuw betaalt al jaren geen Aqualectra, zijn schuld is inmiddels opgelopen tot ver boven de 10,000 gulden maar Aqualectra doet niets aan incasso.

  Wat wil je, met een niet integer en niet geschikt voor een directeursfunctie bevonden CFO, Neysa Insane-ia.

 3. ….”De kleine man wordt gelijk afgesloten dat is inderdaad zo, bedrijven en hotels hebben soms meer dan een half miljoen aan water en electra rekening open.

  Wat ook onbegrijpelijk is, de manier waarop personeel van Aquaelectra met gegevens van klanten omgaan, blijkbaar hebben ze daar nooit van privacy wetgeving gehoord .

  Kan nog een geval van 2012 herrinneren toen Direct Radio ook via internet te volgen was, Jachmin Pinedo liet een betalingsregeling van een arme bijstandmoeder in beeld zien. Wat fout is om een betalingsregeling aan te vragen als je arm en geen geld hebt deed er niet toe voor haar.

  Moet wel zeggen dat Jachmin Pinedo toen samen met de valse nicht Glen Thomas anti MFK waren en Shotte had toen Aquaelectra in zijn portefeuille.

  Normaal gesproken moet het land in rep en roer zijn, medewerkers van Aquaelectra die gegevens van klanten aan de media voor politieke doeleinden doorspeeld maar niks ervan, geen haai die naar kraaide.

  Eén ding is zeker Jachmin Pinedo heeft een arme bijstandsmoeder uitgekozen en niet één van de grote bedrijven want dan had ze zeker een proces aan haar broek.

  Sindsdien vind ik die Jachmin Pinedo een smerige vrouw, het zegt ook veel over de anderen die bereidt zijn om met zo een vrouw te werken.

 4. ….”De kleine man wordt gelijk afgesloten, de Hotels en andere grootgebruikerd met enorme openstaande rekeningen die in de miljoenen lopen, die krijgen een aai over de bol..

  Misschien had aquelectra een 10% heffing bij de extravagant riant betaalde directie kunnen heffen , en deze kunnen inzetten voor schrijnende afsluitgevallen.

  Maar met als bij de egoïstisch hebberige directie van de CBCS , of niet Hasselmeyer en Tromp, laat de directie liever haar eigen water en electra rekeningen betalen, dan dat ze solidariteit tonen.

  Juist deze bestuurd lui die zo voor autonomie zijn, omdat ze graag in troebel water zwemmen, hebben niets voor een ander over.

 5. “Ze vragen Rutte aandacht voor de sociaaleconomische situatie op de autonome eilanden. ” Volgens mij zit daar ook het antwoord van Rutte ingesloten, “autonome eilanden”. Het zal niemand verbazen als Rutte zou antwoorden met, dat is de prijs van autonomie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties