27 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

NTR | OCaN moet op zoek naar een nieuwe voorzitter

HomeMediaNTR | OCaN moet op zoek naar een nieuwe voorzitter
OCaN-voorzitter Glenn Helberg (59). - foto | John Samson
OCaN-voorzitter Glenn Helberg (59). – foto | John Samson

AMSTERDAM – OCaN-voorzitter Glenn Helberg (59) treedt op korte termijn af. Dat laat de voorman van de bekendste Antilliaanse organisatie in Nederland weten. Helberg vindt dat het tijd is voor een frisse wind.

Ik ben nu in de levensfase om over te dragen”, zegt Helberg. Het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) moet eerst op zoek naar een geschikte opvolger. De grootste eis is volgens Helberg dat het iemand wordt die niet het voorzitterschap doet om zijn of haar ego te strelen.

Terugblik
Helberg, psychiater van beroep, is sinds 2008 voorzitter van OCaN. De organisatie zet zich al dertig jaar zet voor Caribische Nederlanders in Nederland.

“We betekenen veel voor onze gemeenschap in Nederland. De politieke invloed die we konden uitoefenen, hebben we ook gedaan. Kijk maar hoe vaak de Tweede Kamer OCaN benoemt”, zegt Helberg terwijl hij terugblikt.

“We hebben in de afgelopen jaren steeds tegengehouden dat de Nederlandse overheid discriminerende maatregelen ging nemen. We hebben bijvoorbeeld verweer gevoerd tegen de Bosman-wet en het Verwijsindex Antillianen. Maar we hebben ook keihard gestreden voor meer aandacht voor vaderschap en voor homo-acceptatie onder Antillianen.”

Intensieve baan

“Dit was ook geen uurtje in de week even vrijwilligerswerk doen, maar nog een intensieve baan erbij hebben. Dat betekent dat je een heleboel andere dingen niet kan doen. Het haalt je hele leven onderuit”, vertelt Helberg.

In 2013 ontvangt hij een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet.
Tevreden over zijn eigen voorzitterschap is Helberg niet helemaal:

“De dingen gaan zoals ze gaan, maar ik had veel meer willen bereiken als het gaat om onze jongeren in Nederland.”

Helberg wil dat Caribisch Nederlandse jongeren in Nederland meer met de oudere generaties gaan samenwerken, zodat er een kennisoverdracht plaatsvindt.

Ontslag
Door het wegvallen van overheidssubsidie is OCaN gedwongen te reorganiseren en is ook gedwongen om haar medewerkers te ontslaan.

“We hebben het hier over medewerkers met een enorm breed netwerk en bijzonder veel kennis van de Antilliaanse gemeenschap in Nederland. Ze zijn goud waard. Het is dan ook pijnlijk om je eigen mensen te moeten wegsturen, maar ook pijnlijk dat we mensen met een enorme bagage aan kennis moeten laten weggaan”, aldus Helberg.

Door John Samson
Bron: Caribischnetwerk.NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties