31 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024 10:39

NTR | NuStar zet rechtszaak tegen haventarieven Statia door

Door Elisa Koek

Nustar-Eustatius-statia
NuStar zet rechtszaak tegen haventarieven Statia door

ORANJESTAD – NuStar Energy gaat niet akkoord met de nieuwe haventarieven van Sint Eustatius en zet een rechtszaak tegen de overheid door. Volgens Mary Rose Brown, de internationale vicepresident van NuStar, zijn de nieuwe tarieven onredelijk hoog.

“Door invoering van deze tarieven zal NuStar niet meer kunnen concurreren met andere terminals in de omgeving. Dit zal verschrikkelijk zijn voor Statia.”

Walter Hellebrand van Statia Safe and Sound lacht de reactie van NuStar weg. Volgens Hellebrand zijn de tarieven nu pas gelijk getrokken met de omgeving. “Sint Eustatius is veel te lang lief geweest voor het miljoenenbedrijf.”

Elisa Koek in gesprek met Walter Hellebrand 

De olieterminal staat sinds 1982 op Sint Eustatius. Er was toen plaats voor 4,5 miljoen vaten. NuStar nam de terminal in 2005 over en nu herbergt NuStar 14,1 miljoen vaten op 1720000 vierkante meter. Terry Keoch, vicepresident bij NuStar Statia Terminal, heeft alle uitbreidingen meegemaakt. Hij werkt meer dan twintig jaar bij de Statiaanse terminal. “Ik heb gezien hoe elke stap van NuStar direct invloed had op de economie Sint Eustatius.”

Economische motivator
Volgens Keoch gaat het niet alleen om de 400 lokale krachten die in dienst zijn bij het bedrijf (140 fulltime), maar ook om internationale werknemers die in de hotels verblijven, in restaurants eten en auto’s huren. “NuStar is al dertig jaar de grootste motivator voor de economie op het eiland.”

Keoch benadrukt dat NuStar betrokken is bij het eiland. De bevolking is gegroeid en NuStar steunt lokale projecten (350.000 dollar per jaar). Zo levert het bedrijf water in het geval van nood. “De overheid kan dagelijks 250 ton water maken terwijl er 700 nodig is. Dit wordt meestal opgevangen met regen, maar als het erg droog is, zoals dit jaar, springen wij bij.”

Statia zonder NuStar
NuStar heeft eerder laten vallen het eiland te verlaten als er meer betaald moet worden en ook nu wijst Rose Mary Brown op het gevaar van verhoging van de prijzen. “Een van onze grootste klanten heeft al aangegeven een groot deel van zijn zaken te verplaatsen vanwege de nieuwe tarieven. De tarieven zijn een directe bedreiging voor de economie van Sint Eustatius.”

Keoch benadrukt dat NuStar betrokken is bij het eiland. Ze steunen lokale projecten voor 350.000 dollar per jaar.

 

Lynette Anson, betrokken bij de Brighter Path Foundation, zet vraagtekens bij de verhalen van NuStar. Volgens Anson wil NuStar de indruk wekken dat Statia afhankelijk is van de terminal, maar is het eigenlijk andersom. “Statia bevindt zich geografisch op een geweldige locatie voor olieterminals. Andere bedrijven hebben al interesse getoond dus voor NuStar honderd andere.”

Hellebrand vult haar aan. Volgens hem is NuStar op de lange termijn helemaal niet belangrijk voor de economie. “Er zal steeds meer worden geautomatiseerd waardoor er minder werkgelegenheid is. Statia kan aan toerisme veel meer verdienen.”

Uitbreiding
Hellebrand van Statia Safe and Sound kaartte in juli een olielek aan dat toevallig werd ontdekt. “Dit is niet de enige. De laatste drie jaar zijn er zes olielekken geweest waarvan we weten. Waarschijnlijk zijn er veel meer.” Ook spande Hellebrand een zaak aan tegen de uitbreidingsplannen van NuStar. Om zijn zaak kracht bij te zetten, verzamelde hij 400 handtekeningen van Statianen. “Op het uitbreidingsgebied liggen graven van eeuwen oud, dit is een stukje geschiedenis. Bovendien staan er huizen en een school vlak naast het gebied.” NuStar trok uiteindelijk zelf de uitbreidingsplannen in. Volgens vicepresident Keoch vanwege de vele economische onzekerheden.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties