29 C
Willemstad
• donderdag 18 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Nog geen geld voor bouw van 500 sociale woningen op Bonaire

HomeMediaNTR | Nog geen geld voor bouw van 500 sociale woningen op...

John Samson

Gijs van den Heuvel

DEN HAAG – Bonaire moet andere manieren gaan zoeken om de financiering rond te krijgen voor zo’n 500 sociale woningen die nog gebouwd moeten worden. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) ziet liever niet dat de Rijksoverheid eindverantwoordelijk wordt voor de financiële risico’s.

Bonaire kampt met een woningtekort voor sociale huur. Er zijn volgens Fundashon Cas Bonairiano zo’n 1.200 woningen nodig om het probleem rond sociale huisvesting op te lossen. De woningstichting heeft bouwplannen klaarliggen om te beginnen met zo’n 500 woningen, maar de stichting kan nog geen partij vinden die garant wil staan voor 36 miljoen dollar.

De Bonairiaanse woonstichting vestigt al jaren hoop op het ministerie van Binnenlandse Zaken om garant te staan. Een garantiestelling krijgt de stichting voorlopig niet, omdat het Nederlandse kabinet terughoudend wil zijn met het aangaan van nieuwe garanties, dat schrijft Knops aan de Tweede Kamer. Het bestuurscollege op Bonaire mag volgens de wet zelf geen garantiestelling geven.

Andere opties gezocht
“De noodzaak tot voldoende sociale woningbouw is voor mij evident en de problematiek heb ik scherp op het netvlies”, verzekert Knops. Mochten ‘alle opties zijn uitgeput’, dan zou het kabinet alsnog kunnen overwegen om de woonstichting een garantiestelling te geven.

Knops zegt nu op andere manieren te willen helpen, door in Nederland verder op zoek te gaan naar financierders. “Deze verkenning is al gaande en hierover heb ik ook gesproken met enkele Europees Nederlandse corporaties.”

Staatssecretaris kijkt naar Bonairiaanse politici
De staatssecretaris zegt tegen de Kamer op zoek te zijn naar oplossingen voor de langere termijn voor het probleem rondom sociale huisvesting op Bonaire. Knops rekent op toewijding van de eilandsraad en het bestuurscollege om met een actieplan te komen voor de sociale huisvesting op het eiland.

“Ook voor het oplossen van dit probleem zal gelden dat het belang van stabiel lokaal openbaar bestuur een absolute voorwaarde zal zijn bij de verdere uitwerking van een oplossing.”

Bron: NTR/CaribichNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. @opmerker, Het is juist andersom. Bonaire wil alleen de lusten en niet de lasten! En dan maar anti makamba demonstraties!

  2. Het beste zou zijn dat het bestuurscollege en eilandsraad op zouden stappen. Zet Nederland maar voor het blok! Nederland wil weer zoals gewoonlijk wel de lusten maar niet de lasten. Laat de Nederlandse regering als eilandsbestuur het zelf maar gaan regelen.
    Bonairianen laat je tanden eens zien!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties