29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

NTR | Nog geen besluit over aangifte tegen frauderende poortarts

HomeLandenArubaNTR | Nog geen besluit over aangifte tegen frauderende poortarts

Door Ariën Rasmijn

medisch centrum Imsan in San Nicolas | Foto Ariën Rasmijn
medisch centrum Imsan in San Nicolas | Foto Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De Arubaanse ziektenkostenverzekeraar AZV bevestigt dat een poortarts van medisch centrum Imsan in San Nicolas fraude heeft gepleegd door recepten en labonderzoeken op kosten van de verzekeraar uit te laten voeren voor klanten van zijn illegale privépraktijk.

AZV-functionaris Joost van de Kamp zegt nog niet te weten of AZV over zal gaan tot aangifte tegen de poortarts, die inmiddels zelf ontslag heeft genomen.

Tips
“Het klopt dat we tips hebben gehad over een arts die werkzaam was bij Imsan en naast zijn werkzaamheden bij Imsan ook particulier zou werken”, zegt Van de Kamp. “Dat stond expliciet niet in zijn arbeidsovereenkomst met Imsan. We hebben gekeken of dat inderdaad zo is en zijn tot de conclusie gekomen dat die man wel recepten heeft voorgeschreven en wellicht ook labwerk heeft gedaan. Dat hebben we aan Imsan meegedeeld.”

Een aangifte tegen de poortarts bij het Openbaar Ministerie is nog niet gedaan. “Verdere stappen worden nog onderzocht”, zegt Van de Kamp. Hoeveel al de recepten en labonderzoeken de zorgverzekeraar hebben gekost is nog niet helemaal in beeld, zegt de functionaris.

Naar verluidt loopt de zaak tot in de miljoenen. Van de Kamp zegt dat het er niet naar uitziet dat het om zo’n bedrag zou gaan. “Maar elke gulden die niet juist besteed wordt is een probleem.” Afgelopen week hebben de directie en Raad van Commissarissen van AZV met elkaar vergaderd over onder meer mogelijke aangifte tegen de voormalige poortarts.

Schoonheidssalon
Patiënten die geld ervoor over hadden werden ontvangen in een schoonheidssalon bij de poortarts thuis. Daar werden zij voorzien van recepten en labonderzoeken op kosten van de zorgverzekeraar. Het prikken van bloedmonsters vond plaats in de schoonheidssalon van de poortarts, in plaats van in een laboratorium. De onderzoeksformulieren van Imsan werden steevast met een spoedverzoek naar het landslaboratorium gebracht, waardoor klanten van de poortarts al de volgende dag hun resultaten kregen.

De arts is uiteindelijk betrapt toen bleek dat hij wel erg veel recepten uitschreef en deze steeds bij één apotheker zelf ophaalde met de zorgpassen van zijn klanten. Imsan had de poortarts al eerder een waarschuwing gegeven voor het hebben van nevenactiviteiten, maar niet voor het gebruik van middelen en diensten van de zorgverzekeraar voor zijn eigen praktijk. De arts zou – ook omdat hij niet in Nederland geregistreerd staat – alleen toestemming hebben gehad om als poortarts te werken in Imsan.

Ontslag
Nadat AZV een onderzoek had uitgevoerd is de dokter door Imsan op het matje geroepen. Hij diende zelf zijn ontslag in bij het medisch centrum en vertrok daar gelijk. Imsan heeft daarna geen stappen meer tegen hun voormalige poortarts ondernomen, aangezien de fraude niet op hun kosten plaatsvond maar op die van AZV. Wel heeft het medisch centrum meerdere malen bij AZV nagevraagd of de zorgverzekeraar over zou gaan tot aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen hun voormalige poortarts.

Bron: Caribischnetwerk.ntr

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties