29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

NTR | Nieuwe staatssecretaris bezoekt eilanden: eindelijk meer samenwerking in plaats van ruzie?

John Samson

John Samson

DEN HAAG – De nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties begint deze week met haar officiële kennismaking met de Caribische eilanden. Alexandra van Huffelen (D66) wil op de eilanden vooral ‘goed luisteren’. Lukt het haar wel om met ze te gaan samenwerken?

Afgelopen vrijdag, bij de eerste Rijksministerraad met Van Huffelen, waren vooral blije en ontspannen gezichten te zien bij de regeringsvertegenwoordigers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Dat was in de afgelopen maanden heel anders toen de irritaties groot werden over de miljoenen aan coronasteun voor de eilanden.

John Samson in gesprek met staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Koninkrijksrelaties)

Download audio

Ze krijgt met Koninkrijksrelaties opnieuw een zwaar dossier. Tot voor kort moest Van Huffelen snel oplossingen zien te vinden voor de compensatie van tienduizenden ouders in het toeslagenschandaal. De belastingdienst discrimineerde en zag ouders onterecht als ‘fraudeur’, waardoor ze ongekend hard afgestraft werden door hun eigen overheid.

Van Huffelen wilde een luisterend oor bieden aan de ouders. Met de eilanden is ze dat ook van plan. “Iedereen mag verwachten dat ik een open oor zal hebben voor alles wat goed gaat en zeker ook waar er problemen zijn”, aldus de bewindsvrouw.

‘Een nieuwe kans voor de relatie met Nederland’
Donderdag stapt Van Huffelen in het vliegtuig richting Curaçao; precies een maand nadat ze staatssecretaris is geworden. Haar bezoek zou ‘een charmeoffensief’ zijn na de verstoorde relatie met haar voorganger Knops (CDA), klinkt het vanuit de Caribische politiek.

In politiek Den Haag kijkt men daar anders naar. Ook Van Huffelen zelf ziet haar bezoek aan alle zes eilanden iets wat noodzakelijk is om het werk te kunnen doen. “Ik ben me aan het inburgeren”, vertelt ze. Ze wil de cultuur beter leren kennen en de verschillen tussen de eilanden. “Ik ben de podcast over klimaat ook aan het beluisteren als onderdeel van de inburgering”, voegt ze eraan toe.

Niet alleen grote problemen zoals klimaat en energie komen deze week aan bod. Ook armoede, werkloosheid, onderwijs, hoe de Venezolaanse vluchtelingen worden behandeld en de Nederlandse coronasteun.

Van Huffelen zegt haar ‘uiterste best te willen doen’, wil ‘intensief samenwerken’ in ‘gelijkwaardigheid’ en ‘vertrouwen’. Het zijn allemaal bekend klinkende woorden die zij afgelopen vrijdag in de mond nam.

Waar kennen we dit ook alweer van?
Haar voorgangers Raymond Knops (CDA), Ronald Plasterk (PvdA), Ank Bijleveld-Schouten (CDA) en Thom de Graaf (D66) – nu vicepresident bij de Raad van State zeiden dat ook. Ook zij gingen zo snel mogelijk naar de eilanden toen ze bewindspersoon werden. Allemaal in het begin met blije gezichten, om tegen het einde van de regeerperiode met chagrijn terug te kijken op de politieke relatie met de eilanden.

De vraag is of het haar lukt om samen met de eilanden, te voorkomen dat het weer uitloopt tot ruzie. In de regeringsgebouwen van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten klinkt het verwijt dat Den Haag grote beslissingen voor de eilanden neemt, “zonder erbij te stil te staan hoe de eilanden dit thuis aan de kiezer moeten verkopen”.

‘Eilanden zijn weinig proactief’
Op het Binnenhof klinkt ook de kritiek dat de Caribische eilanden verder weinig proactief zijn. Achter de schermen is een veelgehoord verwijt dat de eilanden “als de kippen bij zijn om te klagen over Nederland, maar zelf weinig met concrete plannen, wetsvoorstellen of amendementen komen. Ze moeten niet steeds blijven afwachten, maar zelf meer investeren in een goede relatie met Den Haag.”

Verwijten over en weer
Vanuit de verschillende kabinetten in Nederland, klonk steeds het verwijt dat de eilanden hun afspraken ‘te vaak’ niet nakwamen. Maar dat is precies hetzelfde verwijt wat de eilanden richting Nederland hadden, met name richting oud-staatssecretaris Knops (CDA).

“Je komt tot afspraken en dan hoor je ineens, een week voor de Rijksministerraad, dat Nederland met extra voorwaarden komt”, aldus regeringsvertegenwoordiger Guillfred Besaril (MEP) van Aruba.

Nieuwe staatssecretaris, nieuwe verhoudingen? Daar is Besaril niet meteen van overtuigd. “Wij hebben een vriendelijke waarschuwing gegeven”, vertelt hij. “De Nederlandse ambtenaren die de dossiers voorbereiden, die blijven op hun plek. Hun manier van denken, dat blijft.”

‘Het nieuwe kabinet wil ons begrijpen’
“De framing vanuit Nederland was een tijd lang dat er geen politieke wil zou zijn vanuit onze kant”, vertelt regeringsvertegenwoordiger René Violenus (NA) van Sint-Maarten. “Dat is niet waar. Waar Nederland 49 ambtenaren heeft om op een dossier te zitten, moeten wij dat doen met één ambtenaar.”

De staatssecretaris wil ‘samenwerken, op basis van gelijkwaardigheid’. Of dat de komende jaren ook gaat gebeuren? “De tijd zal het leren”, reageert Violenus. “Ik heb de overtuiging dat zij oprecht is. Met dit nieuwe kabinet merk ik dat ze onze kant willen begrijpen. Er is een wil om er samen uit te komen.”

Dat beaamt regeringsvertegenwoordiger Carlson Manuel (MFK) van Curaçao. “Maar dan is het belangrijk dat we dit ook echt samen doen. Het is me erg bevallen dat iedereen op een heel open manier met elkaar wil praten. Er is een nieuw scenario, met veel nieuwe mensen en in een goede sfeer.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

7 reacties

 1. Van Huffelen zegt haar ‘uiterste best te willen doen’, wil ‘intensief samenwerken’ in ‘gelijkwaardigheid’ en ‘vertrouwen’.

  Indien mevrouw kinderen heeft dan moet je denken aan een volwassen kind dat zich zeer onvolwassen gedraagt, dingen steelt, geen respect toont, kent geen zelfkritiek en alles is een andermans schuld, zich niet aan afspraken houdt en elke keer zegt dat hij zijn ouders haat.

  Hoe wil je met zoń intensief samenwerken op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid?

 2. Van Huffelen zegt haar ‘uiterste best te willen doen’, wil ‘intensief samenwerken’ in ‘gelijkwaardigheid’ en ‘vertrouwen’. Het zijn allemaal bekend klinkende woorden die zij afgelopen vrijdag in de mond nam.”
  Aleen dit al is een fout begin, natuurlijk krijg je hierdoor”blije gezichten ” want het is ontkennen van de realiteit: er is geen bestuur op de eilanden. Wat voor bestuur door wil gaan is bezig met hun eigen business model en niet met de noden van de bevolking.
  Wat de “bestuurders” willen is geld uit Nederland voor hun “business model ” en dus geen toezicht dat het geld bij het doel terecht komt waarvoor Nederland dit geeft.
  Op het moment dat er dus toezicht geëist wordt is dat niet meer op de basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen.
  En daarmee heeft de staatssecretaris gelijk haar woord gebroken en is ze de leugenaar, hypocriet en neokoloniaal.
  En dit gaat dan ook gebeuren de vraag is wanneer.

 3. Mevrouw van Puffelen, een podcast over klimaat beluisteren helpt echt niet bij het inburgeren. Beter leest u dit blog om u een idee te geven wie de pajasos zijn waar u mee te maken gaat hebben http://www.vrcurassow.com/2dvrc/stateofaffairs/circus/2021.html (nadat u dit gelezen heeft, begin dan bij 2003) of lees de boeken van John Baselmans om u goed in te burgeren. Luisteren op Curacao betekend vooral dat 1 of andere grootsmoel staat te lallen en zo overtuigd is van het eigen gelijk. U zult te maken krijgen met domheid, arrogantie en grootwaan. U zult zich voelen als Kuifje in Afrika. Indien u werkelijk een luisterend oor wil bieden, dan stapt u als u aldaar bent in een huurauto en gaat u de barios in. Luister naar de echte mensen en niet naar die pajasos in Forti. Die zullen als een soort Woefdram kwezel komen slijmen en vertellen dat alles oh zo geweldig gaat, en dat u de volgende keer als u komt een zak geld moet meenemen want tja zij hebben het echt zwaar. U heeft nog 1 dag dus ga in gesprek met uw voorgangers en neem hun tips en tricks ter harte. U gaat op de eilanden niet van doen hebben met de bovenlaag van de beschaving, maar met gluiperig rapalje, vaak behept met het syndroom van DOMFOESTAN en een grote muil. Die altijd lopen te gillen om respet.

 4. Haar voorgangers Raymond Knops (CDA), Ronald Plasterk (PvdA), Ank Bijleveld-Schouten (CDA) en Thom de Graaf (D66) – nu vicepresident bij de Raad van State zeiden dat ook. Ook zij gingen zo snel mogelijk naar de eilanden toen ze bewindspersoon werden. Allemaal in het begin met blije gezichten, om tegen het einde van de regeerperiode met chagrijn terug te kijken op de politieke relatie met de eilanden.

  ra ra ra hoe kan dat

 5. Waar Nederland 49 ambtenaren heeft om op een dossier te zitten, moeten wij dat doen met één ambtenaar.”

  Je moet zeggen ondanks dat er bij ons ook 49 ambtenaren op de payroll staan doen er 48 niets en moet het werk door 1 ambtenaar gedaan worden.

 6. Ja ze mag een open oor hebben.
  Maar ik hoop wel dat ze dat meteen sluit voor alle onzin die ze uit kramen op Curacao.
  En de manier van denken die blijft.
  Tja.
  Dat komt omdat de manier van handelen op de Antillen ook blijft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -