28.2 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 21:24

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Niet iedereen op Curaçao ziet Klesch-deal voor raffinaderij zitten


WILLEMSTAD – Als er niet snel met de Klesch Group wordt onderhandeld, dan loopt Curaçao het risico dat vijf miljoen vierkante meter grond in het havengebied in handen valt van derden. Dit zegt parlementariër Charles Cooper van de MFK.

Cooper doelt op de terreinen van de Isla-raffinaderij en Bullenbaai, die het eigendom zijn van de Isla-raffinaderij en die voor zestig jaar in erfpacht zijn gegeven aan de Klesch Group. De parlementariër vreest dat Klesch deze terreinen als borg zal gebruiken, om zo de financiering te krijgen voor een upgrade van de raffinaderij.

Eind december vorig jaar sloot eigenaar Refineria di Kòrsou (RDK) een deal met de Klesch Group als de nieuwe exploitant van de raffinaderij en de overslag bij Bullenbaai. Het contract met de Venezolaanse oliemaatschappij PdVSA liep 1 januari 2020, na 34 jaar, af.

- Advertentie -

Het werkt zo over de hele wereld met zulke deals, zegt Cooper.  “Als Klesch niet voldoet aan hun betaalplicht, kunnen de financiers beslag laten leggen op de gronden. Dan worden ze automatisch eigenaar van de erfpacht. Als erfpachteigenaars kunnen ze de bezittingen op de veiling aanbieden en deze aan derden verkopen.”

Hoewel er een eerste contract getekend is tussen RDK en Klesch om de Isla-raffinaderij en Bullenbaai te kopen, denkt de parlementariër dat deze transactie kan worden tegengehouden. “Zolang er nog geen closing is geweest”, meent Cooper.

Een ander gevaar dat Cooper ziet in de transactie met Klesch, is dat er in het ondertekende contract niet staat hoeveel huidige werknemers Klesch zal overnemen. Cooper vreest dat meer dan de helft van de 900 medewerkers van de raffinaderij geen contract krijgt bij Klesch. De werknemers hebben nu een tijdelijk contract met Curaçao Refinery Utilities (CRU), dat op 30 juni afloopt. Het contract met CRU is om te voorkomen dat de werknemers in de overgangsperiode geen inkomen zullen hebben.

Bezorgde burgers
Begin januari overhandigde Cooper namens 600 bewoners een brief aan de Curaçaose gouverneur Lucille George-Wout. In de brief wordt gepleit voor het ontbinden van de deal met Klesch. Dezelfde brief had Cooper 30 december al aan de Staten (het parlement) gegeven. De parlementariër wil binnenkort een manifestatie organiseren, omdat de regering de brief nog niet heeft beantwoord.

- Advertisement -

Coopers partijgenoot, parlementariër Gilmar Pisas hoopte dat de Nederlandse delegatie tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg onlangs zich zou uitspreken over de deal. Tweede Kamerlid Ronald van Raak uitte in een opiniestuk zijn zorgen over de Klesch deal, omdat Nederland ‘geen goede ervaringen heeft met Klesch’. Hij spoort de Curaçaose parlementariërs aan om inzage in de contracten te krijgen.

Minister van Koninkrijksrelaties Raymond Knops benadrukte tijdens zijn bezoek aan Curaçao in januari dat hij geen oordeel gaat geven over de deal met Klesch:

Minister Raymond Knops over Klesch

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. C Cooper, bekend staande in de volks mond als Holle Bolle Gijs Dik Trom heeft ook weer gesproken in opdracht van de gedetineerde Gerrit de Raaf. Hun doel is hoe kan ik een land ondermijnen en de laatste strohalm de verroeste en verrotte RdK niet te verkopen. Er is nog geen dooie hond die die roestbak wil kopen, nog niet voor de prijs van oud ijzer. En als het waar is wat Gijs zegt, waarom heeft de MFK dan niet zelf met een plan gekomen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...

PBC | De zorg op Curaçao heeft een maandelijks tekort van 5 miljoen gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur vertelde in de persconferentie meer over de financiële situatie in de zorg op Curaçao. In 2020...
- Advertentie -