28 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 05:12

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Nekklem voor man die eigen aanhouding filmt

Natasja Gibbs


AMSTERDAM – Een nekklem, gekneusde pols, gebroken telefoonscherm, een nachtje cel en vijfhonderd euro boete. Dat was in november het resultaat voor de Curaçaose Giovanni Adriaan uit Amsterdam, toen hij besloot te filmen nadat de politie hem om zijn identiteitsbewijs vroeg. 

‘Disproportioneel politiegeweld’, zegt zijn advocaat, Lisa Meles van Oass Advocaten. “Voor mijn cliënt was het absoluut niet duidelijk waarom hij zijn identiteitsbewijs moest laten zien. Ook ervoer hij de situatie als bedreigend en intimiderend.”

Live op Facebook
Giovanni (47) is zelfstandig ondernemer en woont ruim 38 jaar in Nederland. Op 26 november was hij een avond in Brabant op stap met een vriendin, die hem een kasteel op een openbaar terrein wilde laten zien. “Ineens stond de politie voor m’n neus en vroeg mij om mijn ID. Ik vroeg beleefd waarom en kreeg een intimiderend antwoord terug. Daarom besloot ik voor de zekerheid live op Facebook te gaan en de situatie te filmen. Maar dat had ik beter niet kunnen doen, want voor ik het wist, kreeg ik een nekklem en werd ik door vijf agenten op de grond gedrukt.”

- Advertentie -

Geen uitzondering
De politie wil niet inhoudelijk reageren. Volgens advocaat Meles is Giovanni’s zaak geen uitzondering. “Ik heb twee andere zaken waarin cliënten ook klagen over disproportioneel politiegeweld. Het gaat dan bijvoorbeeld om hard op de grond worden gegooid, terwijl de persoon in kwestie geen aantoonbaar gevaar vormt. Ja, in die zaken gaat het ook om mannen met een etnische achtergrond. Maar of het één met het ander te maken heeft, durf ik niet te zeggen. Opvallend is het wel.”

Ook Control Alt Delete, een organisatie tegen etnisch profileren, heeft een paar klachten over politiegeweld ontvangen. “Dat het gebeurt, is duidelijk, maar wij kunnen nog niks zeggen over de schaal waarop buitenproportioneel politiegeweld plaatsvindt”, vertelt Jair Schalkwijk van Control Alt Delete. “Weinig mensen dienen een klacht hierover in. Of dat betekent dat het weinig gebeurt, of dat maar weinig mensen weten dat ze een klacht kunnen indienen is onduidelijk. Controle Alt Delete roept wel iedereen op om hun klacht in te dienen. Het is belangrijk, vanwege de signaalfunctie die hiervan uitgaat.”

Geen cijfers
Hoeveel en wat voor klachten de klachtenbehandelaars van de politie krijgen, is ook onduidelijk, omdat daar geen cijfers van te vinden zijn. Wie als burger ontevreden is over de afhandeling van een klacht door de politie, kan naar de onafhankelijke Klachtencommissie. Het aantal klachten dat daar de afgelopen drie jaar binnenkwam, is opgelopen van 14 in 2013 tot 32 in 2015. Van de 61 klachten in totaal zijn er acht gegrond bevonden door de commissie.

Beeldmateriaal van bodycams zou een uitkomst zijn. “Maar het probleem is dat pilots met bodycams vooral uitgaan van de veiligheid van de politie. En de beelden zijn niet op te vragen voor burgers”, legt Jair Schalkwijk van Control Alt Delete uit. “Dat moet aangepast worden, zodat de burger de politie ook ter verantwoording kan roepen. Nu versterkt het alleen maar de beeldmacht van de politie en houdt het de burger kwetsbaar.”

- Advertisement -

Inmiddels is de zaak van Giovanni Adriaan voor de rechter gekomen en zijn de betrokken agenten verhoord. Er is nog geen datum vastgesteld waarop de rechter uitspraak zal doen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Blijkbaar hebben de meeste reageerders nooit over ethisch profileren gehoord.
  De meeste mensen ervaren dit als een vernedering, vanwege je huidskleur gestopt en gefouilleerd worden.

  De politie is een afspiegeling van de samenleving ook bij de politie werken racisten die er op uit zijn de gekleurde medemensen te provoceren en vernederen.

 2. niets gedaan? gewoon je ID laten zien…..met alle illegalen is het toch gewoon belangrijk dat je je kan legitimeren, ik heb altijd tegen mijn kinderen gezegd om altijd netjes te zijn tegen de politie en mee te werken en……altijd sedula bij je dragen ….er is niets verkeerd mee, je te legitimeren. gewoon aanwijzingen opvolgen en ga nooit in discussie met de politie, blijf rustig, zodat er niets ONNODIGS hoeft uitgelokt te worden…..
  deze agenten doen gewoon hun werk en ja….. jij liet je legitimatie niet zien
  waarom zo moeilijk doen, als je aangehouden wordt als je je auto aan het rijden bent, moet je toch ook je rijbewijs laten zien…
  deze agenten staan vaak op scherp door het werk dat ze hebben
  dus meneer…..gewoon je legitimatie laten zien en niet moeilijk doen

 3. Zie wel Erica vorige keer had je de ouders van Henriquez beledigd, deze man had zijn pat10 niet vastgehouden en doet alsof hij de politiemensen bedreigd.

 4. Als je je ID niet bij je hebt krijg je een bekeuring. Als zij geen antwoord willen geven waarom ze jouw ID willen zien krijg je een boete van 500 euro.. Kom toch gauw…. In wat voor rechtsstaat gaan we nu leven.

  En een tip aan Giovanni : Naast inzage in de door de politie over uzelf geregistreerde gegevens op basis van de Wpg, kunt u ook documenten opvragen waaruit bijvoorbeeld blijkt dat de politiemedewerker die uw gegevens registreerde, bevoegd is om die politietaken uit te voeren.
  Vooral het laatste kan wel eens nuttig zijn.

 5. Aanwijzingen van de politie moet je opvolgen, ook als je blank bent. Dat kun je onzin vinden (en dat is het soms ook) maar daarmee verandert het niet. Je kunt niet zeggen: de burger en de politieman komen er in een goed gesprek wel uit of een ID moet worden getoond.
  Control Alt Delete is duidelijk een organisatie die wanhopig op zoek is naar een doel in het leven, vrijwel niemand komt bij ze klagen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -