John Samson
DEN HAAG – Mocht er in januari nieuwe verkiezingen komen op Sint-Maarten, lijkt een akkoord tussen Nederland en Sint-Maarten – voor een miljoenenfonds voor de wederopbouw na orkaan Irma – er niet meer te komen.
Het Sint-Maartense parlement heeft de regering van premier William Marlin donderdag weggestuurd, omdat Marlin niet volledig instemt met de strikte voorwaarden. Maar staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) wil alléén ‘zakendoen’ met een regering die voor een langere periode gaat zitten op Sint-Maarten. Nederland vreest ervoor dat beslissingen na de verkiezingen anders ‘teruggedraaid’ kunnen worden.
Het Sint-Maartense parlement heeft donderdag ingestemd met de strikte Nederlandse voorwaarden voor een miljoenenfonds, maar dat is voor Knops niet voldoende. “De meerderheid die vandaag er is, is niet zeker voor de komende tijd. Dus dat zorgt voor een politiek onzekere situatie. Dat is precies de reden waarom ik graag van de gouverneur wil weten hoe hij daarin staat.”
Nederland wil actie
De staatssecretaris wil ‘een standpunt innemen’ na zijn gesprek met de gouverneur, het regeringshoofd en de vertegenwoordiger van de koning op Sint-Maarten. “De ministerraad steunt mij tot nu toe. En ook in de dingen die ik nog ga doen”, aldus Knops – die stelt ‘buitengewoon serieus’ te zijn om het fonds snel te gaan realiseren en wil voorkomen dat het fonds opnieuw wordt uitgesteld. “De mensen op Sint-Maarten helpen, daar is het om te doen.”
Mogelijk houdt Knops’ besluit in dat Nederland bestuurlijk gaat ingrijpen op Sint-Maarten. Tegenover de pers wilde Knops vrijdag daarover niet op ingaan.
“We willen dat het Nederlands geld goed besteed wordt. En daar willen we niet lichtvaardig over doen. Die voorwaarden staan overeind.”
Naar Sint-Maarten
De kersverse staatssecretaris van Koninkrijksrelaties verwacht dat hij op z’n vroegst over twee weken naar Sint-Maarten voor kennismaking met politici en om verdere gesprekken over de wederopbouw te voeren.
Bron: NTR/CaribischNetwerk
De coalitie National Alliance en DP was erop gericht om de partij van de politicus Theo Heyliger, UP, niet te laten regeren. In de ‘tijdelijke’ regering die er nu moet komen zal de UP nu toch vertegenwoordigd zijn. Ongetwijfeld wordt de UP weer de grootste partij van Sint Maarten bij de verkiezingen in January. Heyliger is op Sint Maarten razend populair, ook omdat hij de kleinzoon is van Claude Wathey die tientallen jaren lang het eiland leidde. De politiek op Sint Maarten is notoir instabiel daar regelmatig parlementariërs van partij wisselen, waarna de regering valt. Dit is alom bekend en wordt nu als smoes gebruikt om hulp te kunnen ontzeggen.
Sturen Knoops en Nederland aan ‘Politionele Acties’ als bij de onafhankelijkheid van Indonesië? De slachtoffers zijn er al.
Neo-Kolonialisme?!
HAha, ook dat trucje van Marlin en zijn clan gaat niet werken. Jammer dat hij zo opnieuw zijn eigen bevolking gijzelt. Waarom wordt deze crimineel niet opgepakt?
Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels
Door ervaring wijs geworden wellicht……
De reactie van Knops lijkt op ondeugdelijk, hypocriet en tactloos bestuur van Nederland. Waarom twijfelt de Nederlandse staatssecretaris aan de betrouwbaarheid van de burgers van Sint Maarten, die de verkiezingen bepalen? Om die reden viel de regering en dat wordt nu tegen hen gebruikt? Wij begrijpen er niets van. Afspraken zijn toch afspraken, ook in Nederland, of toch niet? Deze achterdochtigheid is misplaatst en slecht voor goede verhoudingen in het Koninkrijk. Het nieuwe Nederlandse kabinet gaf de laatste dagen legio voorbeelden waarbij gedane beloften niet werden nagekomen. Jongeren en gepensioneerden komen er bekaaid af onder het nieuwe vaderlandse bewind.
Mogen wij dan de Nederlandse regering naar huis sturen, omdat ze bij nader inzien zich niet aan hun beloften houden? NCW-VNO die druk gelobbyd heeft achter de schermen, lukte het om de dividendbelasting af te schaffen voor enige grote buitenlandse bedrijven die in Nederland investeren. Een cadeautje van 1,4 miljard. Nederland geeft het goede verdeel-en-heersvoorbeeld en wil dat kennelijk Koninkrijksbreed toepassen. Een man een man, één woord, één woord past, niet bij liberalen en christenen. D66 doet voorlopig voor spek en bonen mee. Je zou zeggen de reformatie is niet tot de vaderlandse politiek doorgedrongen. Toch maar een Beeldenstorm? Renée van Aller&John de Vries