32 C
Willemstad
• maandag 27 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ministers tekenden eigenhandig voor miljoenen

HomeMediaNTR | Ministers tekenden eigenhandig voor miljoenen

Door Dick Drayer

De diverse PS ministers van SOAW en Volksgezondheid hielden zich structureel niet aan het verbod om zelf financiële verplichtingen aan te gaan. Zij tekenden eigenhandig en ambtenaren die wezen op dit verbod werden verbannen naar kelderkamertjes | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Drie opeenvolgende ministers van Pueblo Soberano hebben in strijd met de wet in 2014 en 2015 voor 8.001.719 gulden eigenhandig uitgaven ondertekend.

Dat meldt de Algemene Rekenkamer in een nog geheim rapport. Het Conceptrapport onderzoek Mandaatregister versie juli 2016 is in handen van Caribisch Netwerk.

Oud-minister Jeanne-Marie Francisca, demissionair premier Ben Whiteman en huidig demissionair minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia, destijds minister en interim-minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) tekenden samen 696 bestelbonnen. De meeste van die bonnen dragen de handtekening van de huidige demissionaire minister Larmonie.

Niet tekenbevoegd
Ministers zijn niet tekenbevoegd. Zij zijn daarvan op de hoogte. Het ministerie van Financiën heeft op 15 december 2015 alle ministers nadrukkelijk gemeld dat zij geen verplichtingen mogen aangaan.

In tenminste één geval werd een project van 80.000 gulden ‘verhoogd’ naar 303.405 gulden. Met het geld werd geen leertraject (Mi fishi) bekostigd zoals in de begroting opgenomen, maar nieuwe apparatuur en een auto aangeschaft voor Interieurtiek Saab BV. Het timmerbedrijf van Sydney Isidora, de man van de nummer 9 op de lijst van Pueblo Soberano, Chimene Isidora-Colina.

Oud-minister Jeanne-Marie Francisca (PS) | Persbureau Curacao

Mandaatregister
De Algemene Rekenkamer startte eerder dit jaar een onderzoek naar de tekenbevoegdheid van ambtenaren, zoals die wettelijk geregeld is, omdat er een vermoeden bestond dat onbevoegden financiële verplichtingen aangingen namens de overheid.

Die tekenbevoegdheid moet wettelijk worden bijgehouden in een zogenoemde mandaatregister. Bedrijven en particulieren die goederen en diensten leveren aan een ministerie zijn verplicht daarin na te gaan of de betreffende handtekening op de bestelbon wel geautoriseerd is.

De wetgever heeft bepaald dat de overheid zich in dat geval kan beroepen op nietigheid van een overeenkomst. Maar de wetgever heeft ook bepaald dat als die lijst niet regelmatig wordt gepubliceerd, de overheid niet onder de verplichting uit kan komen.

Risico
Volgens de Algemene Rekenkamer loopt de overheid een enorm risico, omdat gebleken is dat op zeven van de negen ministeries financiële verplichtingen zijn aangegaan die niet in overeenstemming waren met de gegeven bevoegdheden.

In het onderzoek is voorts gebleken dat er bij de ministeries onduidelijkheid bestaat over wat onder het mandaatregister wordt verstaan. Ook weet men niet waar die gepubliceerd moet worden. Bovendien blijkt dat het ministerie van Financiën weliswaar elk half jaar schriftelijk om een update vraagt, maar als die niet komt er ook geen opvolging aan geeft.

Demissionair premier Ben Whiteman | Persbureau Curacao

De genoemde ministers van SOAW en Volksgezondheid, beiden van Pueblo Soberano hielden zich structureel niet aan het verbod om zelf financiële verplichtingen aan te gaan. Zij tekenden eigenhandig en ambtenaren die wezen op dit verbod werden verbannen naar kelderkamertjes, ver weg van hun eigenlijke werk. Dat vertellen enkele betrokken ambtenaren.

Aanbevelingen
De Algemene Rekenkamer dringt er bij de Raad van Ministers op aan om op alle ministeries de interne controle op de comptabiliteitswetgeving na te leven. Ook moet de ministerraad er voor zorgen dat ministers geen financiële verplichtingen meer aan kunnen gaan. Het ministerie van Financiën moet toezien op de tijdige en volledige publicatie van het mandaatregister.

De Rekenkamer wil niet reageren op het uitgelekte rapport. Of zij aangifte zullen doen van fraude, zoals in het onderhavige geval, is ook niet duidelijk.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

57 reacties

 1. Haar verweer is , als het tot een juridische aanklacht komt , zinloos.
  Uitgangspunt is altijd ” iedereen wordt geacht de wet te kennen”.

  ( ik wist niet dat je bij een rood verkeerslicht niet mag doorrijden.
  Rechter : oh u wist het niet. Gaat u maar. Vrijspraak ).

 2. ik heb aandachtig het verslag gelezen van de Minister en haar wederhoor.

  Uit eindelijk komt het er hier op neer.
  zolang je de wet niet kent dan ben je niet strafbaar( Volgens haar)
  beleid word gemaakt als je centjes heb( volgens haar)
  ambtenaren die de minister er op wijzen dat bepaalde zaken niet kunnen, mogen of strafbaar belemmeren de Minister in haar beleid(volgens haar)

  ik begrijp heus wel dat er soms fouten worden gemaakt, neem nou mijn geval altijd een leuk voorbeeld.
  Ik weet niet veel van wetten, dus als ik iets verkeerd doe dan ben ik niet strafbaar.
  Echter daar kom ik bij de rechter er niet mee weg, ik krijg geen vrijspraak.
  De rechter zegt iedere burger moet de wetten kennen

 3. Ik mag hopen dat het OM hier achteraan gaat voor zowel betrokken ministers, ambtenaren en ondernemers. Ook dit zijn integriteitsschendingen, die voldoende moeten zijn om niet meer door de toetsing te komen voor nieuwe regerings- andere overheidsposten.

 4. Laten wij een paar dagen vooruit kijken….. Wij kenden die regel niet, nooit van gehoord. Ja en toen we het wisten hebben wij als PS maar besloten omFransica de laan uit te sturen Larmonie het ministerschap bij POS te gunnen en Whiteman is betrouwbaar en op SOAW gezet. En zo regeerden wij lekker verder en kunnen wij de belastingbetaler blijven belazeren onder de hoed van kabinet MAN. Eigenlijk moeten wij massaal stoppen met belasting betalen tot er een integere regering ingezworen wordt.

 5. Geen wonder dat Fraudelyne haar gang kon gaan met het graaien, de rest had het zelf ook te druk. Eén groot free-for-all bij de PS, alias partido Piki Sen!

 6. Helemaal eens.
  Nu een keer echt aanpakken die schurken die menen hun handen in onschuld te wassen. Het moet toch een keer stoppen dit gedrag en dat nog wel vd people’s party, shame on you..

 7. Sorry @Jos, allemaal zwakke excuusjes die nergens op slaan. U bent uw redeneringsbevoegdheid totaal kwijt nu het verwijt met bewijzen komt aankloppen. Waar heb u het over, omdat iemand anders het ook heeft gedaan, mag u het maar ook doen en verder ongestraft het leven door feesten? Omdat hij het gedaan heeft, dan mag ik het ook doen? Wat een kinderachtig, minderwaardig en laagbijdegrondse gedachtegang! Ta asina nos kier bai dilanti ariba e lugá aki?

  De PS is sinds het begin al, met wijlen Wiels als leider, een politiek criminele bende geweest, en is het nog steeds! Men weet dat drommels goed. Begin maar met de illegale “lening” bij de RdK voor gratis onderwijs, het gesjoemel bij de SSC, het benoemen van dubieuze elementen binnen het gezondheidszorg, de traktoren uit Venezuela, de vieze rommel bij de Kinderoorden, het uiteenspatten van Sedreko, benoemingen van vriendjes bij de ISLA, en ga zo maar door.

  Geen wonder dat de minister van SOAW bij de BPD wil. Weet meneer Schinkel misschien wat wij niet weten??

 8. Niet zo lang geleden had een minister van de PAR (destijds dan) ook ZONDER OVERLEG en goedkeuring rond een miljoen of meer aan de universiteit gegeven.
  En toen was het stil…

 9. Bo por saka burico for di mondi,ma bo no por saka mondi for di un burico.
  Ze doen het allemaal ze zijn niet te vertrouwen ben al heel lang klaar met dit.

 10. gaat niet om de Heer Saab, maar om de Minister van PS die fraude pleegt.

  De Hr Saab zal misshien te goeder trouw hebben gehandeld, echter hij mag /mocht zichzelf wel afvragen als je geen aanvraag doet het toch wel vreemd is dat je zomaar 80.000 gulden krijgt van de regering.

 11. Heeft SAAB een legaal getekende overeenkomst met de overheid incl. de financiële in en outs waarin hij de opdracht krijgt personen “gratis” te scholen? Zo ja, staat daar ook in dat hij op kosten van de overheid ( =de bevolking) een auto mag kopen en in eigendom verkrijgen ( dus niet leasen en na afloop teruggeven)? Ik ben benieuwd.

 12. dus de voorgestelde Min voor SOAW heeft bewust fraude gepleegd , door een andere project onder een bestaand project te schuiven.
  Dan ga je afvragen wat er nog meer fraude is gepleegd een extra computertje voor thuis, familieleden die met de pas voor benzine gratis mogen tanken etc.

  Feit is dus dat de PS een probleem hebben, de voorgestelde Minister komen niet door de screening omdat ze chantabel zijn, fraude hebben gepleegd en mogelijke strafvervolging aan de broek krijgen.

 13. Kregen die 80 jongeren die van de heer Saab een opleiding kregen een stagevergoeding en zo ja hoeveel? Of werkten zij voor niets aan de kastjes die de heer Saab door hun arbeid kon verkopen?
  Het is maar een vraag. Zou goed zijn als iemand dat uitzoekt.

 14. Jos,
  dan had ze het ook via de reguliere weg kunnen laten lopen en de wel handtekeningsbevoegden dit laten ondertekenen en niet zelf. Toch?
  Ze heeft de hele zaak nu zelf met een vermoeden van malversatie doen omgeven.

 15. Nee Daan benaan, hij bedoeld ermee te zeggen, dat deze ministers hebben gedacht ik steel terug wat mijn slaven voorouders tekort zijn gekomen, begrijp je hem, Daan Banaan.

 16. tuurlijk, 80 duizend gulden, wat was het een BMW , hoezo SAAB wel geld en anderen niet, oh ja dat was het die zitten niet bij de PS,

 17. Jos ontwikkelt zich tot een echte PS kontenkruiper,

  Doet me denken aan Stella van Rijn en Ramsay Soemanta in hun hoogtijdagen, alleen deden zij het bij de MFK.

  Stella van Rijn hield er een dikbetaalde baan als secretaris generaal aan over. De een stuk minder snuggere Ramsay Soemanta is echter tegenwoordig veroordeeld tot het schieten van lullige bruidsrapportages en optredens van 10e rangs dj’s.

 18. Als Saab leerlingen gratis onderwijs geeft op timmergebied en gratis ophaalt van Banda riba tot Bandabou dan mag hij best een vervoermiddel hiervoor vergoed krijgen. Zo’n 80 jongeren volgen gratis onderwijs bij Saab en vaak hebben deze jongeren geen vervoermiddel of geld om naar zijn timmerwerkplaats te Banda riba te gaan. Daarnaast moet Saab ZELF voor al het dure materiaal (hout) zorgen. Hij had wel veel meer subsidie mogen krijgen voor zo’n grote investering!

 19. Triest, ik hoop dat de mensen die ooit Wiels volgden inzien dat er binnen de PS helemaal niets over is van de transparantie en gelijkheid voor eenieder waar hij zich zo hard voor maakte….

 20. Triest en nog eens Triest, maar ja wat kan je verwachten van ministers uit de mondy, en met het voorbeeld Gerrit de Raaf, kan je na gaan wat die hebben gestolen, miljoenen voor Gerrit en Corralo en mijoenen voor zijn fam & vrienden. Mensen Curacrim is verrot, het komt nooit meer goed, geloof mij maar!

 21. Saab geeft werklozen tenminste onderwijs en scholing op timmer gebied. Maar er zijn veel bedrijven die gigantisch meer subsidie ontvangen hebben gedurende jaren zonder dat ze ooit wat voor onze mensen hebben gedaan. Ik hoef de Carla/Omayria boot niet te noemen. 20 miljoen om één leerling voor matroos te laten studeren op een boot waar niemand meer weet waar het gebleven is. En zo zijn er veel meer van die dubieuze ”projecten.”

 22. Nou heb ergere dingen gelezen. Hoorde gisteren dat een hotel eigenaar op Curacao al meer dan 20 jaar geen belasting afdraagt!
  Tel uit je winst !

 23. als je nooit wat bent geweest en je wordt plotseling minister, dan stijgt dat naar je hoofd en denk je alles te kunnen maken.
  de dombo”s bij uitstek…geen enkel niveau, geen verstand of dit wordt in ieder geval niet gebruikt.

 24. Als je die onnozele gezichten ziet op de foto dan kun je niet anders verwachten toch ? En die Saab ? Gaat die terug betalen ? Zo kun je wel een bedrijf opzetten met door je viswijf gestolen geld van de gemeenschap. En ze schamen zich nergens voor.

 25. Is iemand verbaasd? Ik niet in ieder geval. Deze praktijken gebeuren onder elke regering in Curaçao. Allemaal het gevolg van de slavernij, dat is niet de schuld van de ministers.

 26. Dat het nieuws nu naar buiten komt is prima speurwerk. Het betekent ook dat de Algemene Rekenkamer zijn werk doet. Ik snap de vele opmerkingen, maar wat mij betreft niets dan lof voor de mensen die dit naar buiten hebben gebracht.

 27. Waar blijft nu de ABVO waar om doen zij geen aangiftes tegen deze criminelen en steunen zij hun eigen leden niet.Ook hier zal wel weer de betrokkenheid van de ABVO bestuurders in dit criminelen circuit wel de oorzaak zijn.Waar blijft de aangifte van de minister van financien.Ook hij zal wel denken aan zijn nieuwe werkplaats bij de Central Bank en niet teveel stampij willen maken

 28. Ik herhaal: van een partij die de louche Elmer Wilsoe en het ordinaire viswijf Fraudelyne Wiels jarenlang ongestoord hun gang lieten gaan kun je op andere vlakken geen integriteit verwachten. Dat blijkt nu wel weer.

  Hadden we niet afgesproken ministers persoonlijk aansprakelijk te gaan stellen voor door hen gevoerd wanbeleid?

  Franciska en Larmonie voor de rechter slepen en voor iedere cent die ze gestolen hebben verantwoordelijk stellen!

 29. 8. Geld ook terug eisen wanneer er duidelijk sprake is van overfacturering.
  9. I.g.v. kwade opzet verantwoordelijke ministers strafrechtelijk vervolgen.

 30. Actie, actie actie vereist en wel nu.
  1. Eerherstel voor alle verbannen ambtenaren.
  2. Schorsing voor alle ambtenaren die meewerkten met het mogelijk maken hiervan.
  3. Onderzoek naar de bijdrage van de ambtenaren die hebben geholpen
  4. Onderzoek naar de betrokken ministers.
  5. Na onderzoek OM inlichten en klacht indienen voor allen die betrokken zijn.
  6. Waar geen goederen of diensten zijn geleverd, al het geld terug eisen van betrokkenen.
  7. Boete erbij als signaal dat dit wordt getolereeerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties