31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Minister Camelia-Römer: ‘Curaçaose bevolking moet verdubbelen’

HomeMediaNTR | Minister Camelia-Römer: 'Curaçaose bevolking moet verdubbelen'

Door John Samson

Minister Camelia-Römer wordt na haar presentatie een uur lang stevig ondervraagd door de aanwezige Curaçaoënaars - foto: John Samson
Minister Camelia-Römer wordt na haar presentatie een uur lang stevig ondervraagd door de aanwezige Curaçaoënaars – foto: John Samson

ROTTERDAM – Minister Suzanne Camelia-Römer pleit tijdens een bijeenkomst in Rotterdam voor een ‘reëel’ remigratiebeleid. Zij roept Curaçaose organisaties in Nederland op om de regering nu te helpen.

Een storm aan vragen krijgt minister Suzy Römer (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning) vanuit een publiek dat liefst naar Curaçao terug wil gaan. Er wordt gehoopt op oplossingen, maar de minister maakt weinig beloftes aan de ruim 120 aanwezigen. Ook op het eiland voelen mensen zich vergeten, is haar verklaring. En speciaal voor de ex-bursalen: ook op het eiland hebben inwoners een studieschuld opgebouwd. “37,2 procent van onze jongeren zit zonder werk”, aldus de minister.

John Samson sprak met de minister na afloop van haar presentatie
 

En toch heeft Curaçao vooral haar eigen eilandgenoten in Nederland hard nodig, blijkt uit haar presentatie. De overheid heeft lang niet genoeg middelen om voor ‘150.000 zielen’ te zorgen, benadrukt de minister. Als het aan haar ligt, moet de bevolking van Curaçao verdubbelen zodat de overheid meer inkomsten binnenkrijgt.

Wensen in kaart brengen
De minister vraagt zich af wat voor de overheid in de praktijk mogelijk is om remigratie op gang te brengen. Camelia-Römer doet nu een oproep aan Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) en soortgelijke organisaties om de Curaçaose regering helpen. De wensen van verschillende groepen Curaçaoënaars moeten in kaart worden gebracht. Pas dan kan er volgens de bewindsvrouw stappen gezet worden naar een remigratiebeleid.

Nieuwe leiders
Ook Glenn Helberg van OCaN doet een dringende oproep aan het publiek: er moeten nieuwe leiders naar voren stappen om de Antilliaanse gemeenschap in Nederland te helpen. De voorman maakte eerder bekend te willen stoppen met de voorzitterschap, maar na ruim een jaar tijd zegt de organisatie nog steeds geen opvolger te kunnen vinden.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

20 reacties

 1. Mooi verwoord, Fran!
  Zelfs de pensioenen en uitkeringen zijn bijna niet te betalen, laat staan als er meer uitkeringsgerechtigden erbij komen. Het is een fabeltje dat overbevolkte landen het wel goed doen, google laat totaal iets anders zien.
  Zelfredzaamheid/creativiteit is de oplossing, dat moet gestimuleerd worden!
  Duizend dokters en duizend advocaten zetten geen zoden aan de dijk, men heeft maar een paar nodig.

 2. Is dit een nieuwe trend? Verdubbel het volk zodat we kunnen regeren? Een regering die niet weet hoe die een eiland met 150.000 inwoners moet regeren is plotseling wel in staat een verdubbelde bevolking aan te pakken? Hun totaal onvermogen om te regeren is dus dankzij het feit dat het volk niet groot genoeg is. Dit is onkunde gemengd met wanhoop met een container vol boter.

  “Er wordt gehoopt op oplossingen, maar de minister maakt weinig beloftes aan de ruim 120 aanwezigen. Ook op het eiland voelen mensen zich vergeten, is haar verklaring.”

  Dát is hoe onze regeerders, zoals altijd, zichzelf in de nesten werken.

 3. Aah, je bent het er dus helemaal niet mee eens om de bevolking te laten groeien! Dat mag, maar ga je dan niet verschuilen achter grootgrondbezitters en niet genoeg huizen, want dat is met die miljoentjes waarover Keescur spreekt zeer wel oplosbaar. Onder de boom in de natuur is inderdaad heel aangenaam, zolang je maar je natje en je droogje kunt blijven betalen en dat gaat zo langzamerhand wel steeds lastiger hier.

 4. Vraag dat maar aan de grootgrondbezitters. Het is hun grond en hun natuurgebied dat anderen wil verpesten. Hoezo ” vooruitgang?”” Voedsel uit blik en meer milieuvervuiling? Er gaat niets boven de wonen in natuur. Jij mag naar Bonaire verkassen als de zogenaamde Bijlmerflats afgebouwd zijn. Lekker druk druk en heel veel ”vooruitgang”…

 5. Beste Freek, waar wil jij en Keescur al die vluchtelingen dan gaan huisvesten? Jullie hebben geen flauw benul hoe klein Curaçao wel niet is als men het grond van de 5 a 6 grootgrondbezitters van aftrek.
  Curaçao is grotendeels een eiland van grootgrondbezitters, van Oostpunt tot Westpunt! Laten jullie wel zomaar vreemdendelingen toe op jullie privé eigendom? Dacht het niet!

 6. In principe heeft Curaçao een veel te kleine economie vanwege het lage inwoners getal. Dat los je nooit op met het remigreren van “Yu dit Korsou” .
  Beter is een open beleid te voeren waarbij iedereen welkom is, die ook een bijdrage kan leveren aan de gemeenschap, ongeacht welke etnische achtergrond ook. Dat typische bekrompen eiland denken gaat Curaçao echt niet helpen. Een echt open beleid is wellicht iets wat ons kan helpen, of is dat dan weer politiek moeilijk verkoopbaar?
  Curaçao heeft door de eeuwen heen gedraaid op mensen van “buitenaf” er woont of leeft hier geen één originele indiaan meer . Dus maak beleid wat dat weer stimuleert en blijf niet hangen in de gedachte dat het toch vooral mensen moeten zijn die hier vandaan komen.
  Regering maak een deal met Europa en laat per jaar 10.000 a 20.000 vluchtelingen binnen tegen een 15 jaar durende “subsidie ” van vele miljoen Euro’s per jaar. In Europa heeft men miljarden liggen die wij hier perfect gebruiken kunnen en met dat geld en een goede selectie van goed opgeleide gemotiveerde mensen creëren wij meer economie en een betere infrastructuur. Wat weer iedereen op het eiland ten goede kan komen.
  Kijk naar Duitsland. Geloof nou niet dat Merkel dit alleen maar doet uit barmhartigheid. Nee, Oost Duitsland is veel te dun bevolkt en daar is een injectie van mensen nodig, die bijdrage aan een groei van de economie.
  Regeerders stap eens over je eigen schaduw heen en maak eens echt beleid in plaats van dit politiek gestuurde gepruts!

 7. ze heeft gelijk dat er meer mensen hier zouden moeten wonen.
  maar dan zullen de immigranten wel bon bini moeten zijn.
  als je een tijdje in NL hebt gewoond verandert je mentaliteit en wordt je een makamba pretu..
  die te bijdehand zijn en zoals Henkie zegt : lasti, mondig en dingen willen veranderen.
  dat wil men niet het moet zo blijven als het was..nog duizend jaar..
  men is dan bang dat het personeel slimmer is dan de chefs…dus een beetje slimme mensen nemen ze niet aan….

 8. Te triest voor woorden eigenlijk dat we nu in het buitenland bewoners moeten gaan ronselen om te kunnen overleven. Begin eens in het eigen land om de inkomensstroom op te vijzelen door overbekende illegale zaken aan te pakken waardoor de schatkist miljoenen misloopt. Zo lang er hier nog “bedrijven” zijn die nergens staan ingeschreven en dus ook niets afdragen, zo lang er hier nog hele volksstammen zijn die een behoorlijk inkomen verdienen maar zich buiten het belastingmodel weten te houden, of nog erger nog zelfs een onderstand uitkering erbij krijgen, zolang er hier inwoners zijn die naast hun AOW uit Nederland (waar men dus een groot deel van het werkzame leven heeft gewoond) ook nog een volledige AOV uitkering krijgen omdat men nooit is uitgeschreven geweest, dan zal de schatkist alleen daardoor al benadeeld zijn vwb het vinden van een gezonde balans. Ook bij de terugkerenden speelt dit dus maar we gaan gewoon weer uitbetalen.

  Daarnaast zullen oudere terugkerenden een groter beroep doen op de BZV, welke nu al de grootste moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Zijn dit dan de winstgevende belastingbetalers die dan maar hier moeten komen om de zaak te redden? Curacao is verwend geweest en nu we zelf proberen om landje te spelen blijkt dus hoe hoog dat niveau van verwenning eigenlijk wel niet was. Verstrikt in de structuur waarin men eigenlijk alles wel best vond en inkomen voor het land eigenlijk niet denderend belangrijk was (de rekening werd uiteindelijk toch wel door Nederland voldaan) komen we onszelf nu keihard tegen, en zijn nu dus bezig om de zaak te redden, daarbij dapper tegengewerkt door hen die niet willen dat er hier ook maar iets veranderd.
  Verandering vraagt offers en dat hebben we er niet voor over, verandering brengt ook nieuwe kennis en het zou wel eens kunnen blijken dat er een hoop werknemers vooral in overheidskringen hier totaal niet over beschikt, dus houdt de gestudeerden vooral buiten de deur want anders donderen er hier een hoop schreeuwers van hun pluchen stoel.

  Binnen Curacao zelf valt een hoop te verbeteren vwb de schatkist. In het buitenland gaan staan janken helpt niet zolang terugkerende een “vervuilde structuur” aantreffen waar een ieder gebruik van kan maken, afhankelijk van het aantal vriendjes wat men heeft, en hoe goed men weet de zaak te belazeren. Het rechttrekken van bepaalde situaties zou land`s inkomen alleen al behoorlijk kunnen verbeteren, maar ja… vriendjes ga je niet “benadelen” dus dan maar het land laten bloeden. Grote voorbeelden die ziet men hier in politieke kringen, de kleine man voelt zich alleen daardoor al minder schuldig, iedereen doet het immers.

 9. Zolang er vastgeroeste regeringen die nog niet eens in staat zijn dit dorp te regeren en zich vastklampen aan een afgeschreven hoop roest midden in de stad waar gas tankers door een kanaal varen I.P.V. te innoveren en economische ontwikkelingen stimuleren met een GT zal er hier niets veranderen.

 10. Wat Curaçao hard nodig heeft zijn mensen die in de agricultuur willen werken. Deze regering steunt deze mensen zo goed als 100%.

 11. was het niet in 2000 toen Suzie aan de macht was dat er duizenden richting Nederland zijn vertrokken.
  by the way we hadden al lang 300.000 bewoners kunnen hebben. maar zolang terug keerder worden gezien als lastig, te mondig, zaken willen veranderen en zo genaamd niet de normen en waarden hebben van ons land dat niet meer de van de terug gekeerden is. zal het moeilijk worden om deze mensen terug te krijgen.

 12. Gezien zijn vele vreemdgaan levert Schotte een significante bijdrage aan het verdubbelen van de bevolking.

  Helaas hebben zijn kinderen dezelfde criminele inslag als hijzelf.

 13. ‘Curaçaose bevolking moet verdubbelen’ mensen moeten terug gaan […]

  Ik zou zeggen begin maar eerst met het mogelijk maken om terug te keren aantrekkelijk te maken. Terug keren? Hoezo als er niet genoeg woningen er zijn en geen werkgelegenheid (behalve voor eigen vriendjes) ?

  Maar ja, heb begrepen dat ze nu pas begonnen zijn met het bouwen van huizen voor nieuwkomers etc. Hadden ze allang moeten doen. Beter laat dan nooit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties