26 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 09:17

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Miljoenenlening voor Curaçao en Sint-Maarten? Tweede Kamer eens met deadline...

NTR | Miljoenenlening voor Curaçao en Sint-Maarten? Tweede Kamer eens met deadline van Knops

Tweede Kamer eens met deadline van Knops

DEN HAAG – Staatssecretaris Knops eist dat Curaçao en Sint-Maarten uiterlijk woensdag instemmen met de Nederlandse voorwaarden voor noodleningen. In de Tweede Kamer is daar veel steun voor, blijkt uit een rondgang.

Woensdag debatteert de Kamer over de financiële situatie en miljoenenhulp vanuit Den Haag aan de autonome eilanden. Bij het Nederlandse kabinet – maar ook in de Tweede Kamer – begint het geduld op te raken na wekenlang gesprekken voeren.

Dat Knops een deadline stelt, vindt de grootste coalitiepartij VVD ‘heel terecht’. “Alle tijdverlies is zonde. Er moet nu vanuit de regering van Curaçao en Sint-Maarten heel hard doorgepakt worden voor de inwoners”, aldus Kamerlid André Bosman. “De druk van de Tweede Kamer wordt groter.”

VVD-Kamerlid André Bosman

Download audio

“Ik heb de landen geïnformeerd dat zij tot woensdag 20 mei om 17.00 uur (Nederlandse tijd) de tijd hebben om het voorstel dat op tafel lag schriftelijk alsnog te aanvaarden”, schrijft Knops aan de Kamer. “Voor elk land dat het voorstel niet tijdig heeft aanvaard, zal het voorstel komen te vervallen.”

‘Stuitend hoe Curaçao en Sint-Maarten omgaat met bevolking’
Kamerlid Ronald van Raak van de SP is het eens met ‘een harde deadline’ van het kabinet. “En anders zullen we de mensen op Curaçao en Sint-Maarten anders moeten gaan helpen via directe hulp. We moeten dan om de regering heen werken en dat is heel ingewikkeld.”

SP-Kamerlid Ronald van Raak

Download audio

“De mensen die nu honger hebben, geen werk of geld hebben moeten we helpen”, aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak. “De opstelling van de regering van Curaçao en Sint-Maarten is echt stuitend. Het lijkt wel een onwil om de mensen te helpen die honger, geen werk of geld hebben.”

‘Het komt misschien heel koud over, maar dat is het niet’
Ook oppositiepartij GroenLinks is het eens met de opstelling van het kabinet. “Zowel de gezondheid als de economie kan niet verdere vertraging veroorloven. In die zin, moet er wel actie komen”, aldus GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok. “Zo lees ik de brief van de deadline.”

GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok

Download audio

Volgens GroenLinks en SP zijn veel van de Nederlandse eisen voor de noodleningen kwesties die al veel langer zijn besproken met de drie eilanden. Beide partijen willen van staatssecretaris Knops gerustgesteld worden dat de mensen die naar verhouding meer verdienen op de eilanden, de zwaarste lasten gaan dragen.

CDA waarschuwt:’Ook Nederland in zwaar weer’
De andere coalitiepartner CDA vindt ‘de strakke en hardere lijn van het kabinet’ nodig. “Ik kan me voorstellen dat het kabinet wil weten waar ze aan toe zijn”, zegt Kamerlid Chris van Dam.

CDA-Kamerlid Chris van Dam

Download audio

CDA vindt het ‘begrijpelijk’ dat het kabinet streng is over financiële steun. “Ik denk dat iedereen op Aruba, Curaçao en Aruba zich moet beseffen dat het ook in Nederland zeer zwaar weer is.”

D66: ‘Één Koninkrijk’
‘Ook wat betreft coalitiepartij D66 is er haast. “De steungelden moeten in ieder geval terechtkomen bij de mensen die nu gedwongen thuis zitten, zonder brood op de plank en zonder vangnet”, aldus Kamerlid Antje Diertens.

“Ook mensen met obesitas en chronische ziekten, wat op de eilanden veel voorkomt, zijn extra kwetsbaar zijn als ze het virus oplopen. Die moeten we niet vergeten. We zijn één Koninkrijk. Wat deze crisis toch heel duidelijk maakt, is dat we ons samen door deze moeilijke tijd heen moeten slaan.”

Protestmars op Aruba
Ondertussen maakt Aruba zich op voor een protestmars. Tot verbazing van verschillende vakbonden, waaronder die van de politie, heeft de Arubaanse regering wel met de Nederlandse voorwaarden ingestemd. Het grote pijnpunt: dat de premier de achterban niet heeft geraadpleegd.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Naschrift KKC

De Rijksministerraad cornavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier in PDF.

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

2 reacties

  1. Eindelijk pakt Nederland door.

    Het kan niet zo zijn dat Nederland in enorme tekorten geraakt door Corona en het feest op Curacao voor de Sluisen, Martisen, Tromps, Stella van Rijns en Tilly Pikeries gewoon doorgaat.

  2. ……..“De opstelling van de regering van Curaçao en Sint-Maarten is echt stuitend. Het lijkt wel een onwil om de mensen te helpen die honger, geen werk of geld hebben.”…….

    Het zijn een stel grote omhooggevallen egoïsten die drammende politici op dit eiland.

    Ze geven geen snars om de bevolking, ze geven vooral een snars om hun eigen salarissen en secundaire voorwaarden.

    Ze hebben het hoogste woord als er aan de autonomie wordt getoornd, maar zwijgen als het graf als er over de verantwoordelijkheden wordt gesproken die aan deze autonomie kleven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties