27 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Meerderheid Curaçaose chirurgen niet BIG-geregistreerd

HomeMediaNTR | Meerderheid Curaçaose chirurgen niet BIG-geregistreerd

Door Elisa Koek

Het Curaçaose BIG-register wordt hopelijk dit jaar geactiveerd - foto: Elisa Koek
Het Curaçaose BIG-register wordt hopelijk dit jaar geactiveerd – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Drie van de achttien genoemde chirurgen op Surgerycuracao.com en Liveincuracao.com hebben een registratie als chirurg in het Nederlandse BIG-register.

Onder hen valt ook de op non-actief gestelde Michel Berry. De meesten staan geregistreerd als Arts en zouden zich in Nederland geen chirurg mogen noemen. Dit geldt ook voor de chirurg Patrick Fa Si Oen die onlangs in opspraak kwam.

Een Nederlandse BIG-registratie zegt niet alles. Voor artsen die bijvoorbeeld niet in Nederland hebben gestudeerd, is het een stuk moeilijker een registratie te krijgen. Het register gaat namelijk uit van een Nederlands diploma en daar erkende bijscholing. Een Curaçaose variant van het register is al sinds 2009 in de maak, maar heeft ook het Nederlands diploma als richtlijn.

Oud-inspecteur Joe Alcalá in gesprek met Elisa Koek

Om een BIG-registratie te behalen en behouden, moet een arts kunnen aantonen de juiste papieren te hebben; werkzaam te zijn in het vakgebied en bijscholing te hebben gevolgd. Omdat het een Nederlands register is, moet dit erkend worden in Nederland. Arts Fa Si Oen stelde eerder in een reactie bezig te zijn met zijn BIG-registratie.

Nederlands diploma
Fa si Oen heeft een Nederlands diploma, maar dat geldt niet voor alle artsen op Curaçao. Als een arts bijvoorbeeld gestudeerd heeft in Colombia of Costa Rica wordt het een stuk moeilijker om een BIG-registratie te krijgen en te behouden. Toch is ook voor het Curaçaose BIG een Nederlands diploma de maatstaf. “Het ijkpunt is een Nederlands diploma”, stelt Joe Alcalá, Interim Sectordirecteur bij het ministerie van Gezondheid. “Maar een soortgelijk voldoet ook. Andere diploma’s moeten wel worden getoetst.”

Herregistreren
Het Curaçaose BIG-register gaat iedereen werkzaam in de gezondheidszorg, en ook in niet-erkende beroepen zoals chiropractors en mensen in de alternatieve geneeskunde, registeren. Het beheer van het register gaat vallen onder de Inspectie voor de Gezondheid. Net zoals in Nederland moet een ingeschrevene zich, waarschijnlijk ook om de vijf jaar, opnieuw registreren. “Om de registratie te behouden moet iemand een erkend diploma hebben, werkzaam zijn in het beroepenveld en minstens veertig uur per jaar erkende bijscholing volgen.”

Arts blijft nu bevoegd
Momenteel kan een arts die ooit bevoegd is bevonden zijn werk blijven doen zo lang niemand hem die bevoegdheid afneemt. “Ook al heeft diegene misschien tien jaar zijn beroep niet uitgeoefend, als de bevoegdheid is gegeven, kan hij zijn beroep elk moment weer oppakken.”

Alcalá erkent dat dit zorgwekkend is en het voor de gewone burger moeilijk te achterhalen is of een arts bekwaam is. “Een specialist heeft de verantwoordelijkheid zich aan de wettelijke eisen om een beroep uit te voeren te voldoen. De specialist werkt bij een instelling die daarop toeziet. Het uiteindelijk toezicht ligt bij inspectie, zij moeten erop toezien dat de arts en instelling hun verantwoordelijkheid dragen.”

Alcalá gaf in 2014 al aan dat het BIG-register binnenkort geactiveerd zou worden. “Ik hoopt dat het dit jaar echt gebeurd. Het ministerie is zich bewust van het belang van het register.”

Zoeken in het Nederlandse BIG-register kan via deze link.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Drie van de achttien genoemde chirurgen op Surgerycuracao.com en Liveincuracao.com hebben een registratie als chirurg in het Nederlandse BIG-register.
  Kijk op: http://www.surgerycuracao.com/surgeons
  1. Juliet, BIG 59021910701
  2. Leeuwen, BIG 29022432701
  3. Berry, BIG 19019945801
  4. Eijkelenburg, BIG 39054687201

  Ik heb de eerste 4 opgezocht en deze waren alle 4 ingeschreven. Ik had geen zin om de andere 14 op te zoeken.

  De rest van het verhaal van Caribisch Netwerk/NTR neem ik dan ook maar met een korreltje zout.

 2. Wel of niet geregistreed, feit blijft dat het een de 2de lijns zorg op Curacao een grote janboel is. Lange wachtlijsten en logistieke processen patiëntenzorg die enkel gericht is op winstgevende zorg (maagverkleining). Vandaag weer een artikel in de kranten over de huidige situatie van Sehos dat met de dag steeds meer onhoudbaar wordt.

 3. Geen fake nieuws verspreiden beste opmerker! Elisa schrijft dat Berry een van de drie geregistreerden is.
  Beter opletten dus! en misschien kan je je excuses aanbieden?

 4. Geen fake nieuws verspreiden beste Elisa! Berry staat geregistreerd onder nr: 19019945801
  Beter opletten dus! en misschien kan je je excuses aanbieden?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties