29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...
- Advertisement -spot_img

NTR | Meer Statianen kiezen voor MBO studie op Bonaire

HomeLandenBonaireNTR | Meer Statianen kiezen voor MBO studie op Bonaire

Door Janita Monna

V.l.n.r. Sje-Vaughn Fleming, Max Suares, Subrina Gibbs en Whitney Redan | foto: Janita Monn
V.l.n.r. Sje-Vaughn Fleming, Max Suares, Subrina Gibbs en Whitney Redan | foto: Janita Monn

KRALENDIJK – Een beetje onwennig zitten ze in het kantoor van de directeur. Vier studenten uit Statia die sinds begin dit schooljaar een mbo-opleiding volgen op Bonaire: Subrina Gibbs, Sje-Vaughn Fleming, Max Suares en Whitney Redan.

Ze kwamen samen met nog vijftien andere eilandgenoten. Het is voor het eerst, zegt mbo-directeur Melvin Statia, dat zo een grote groep Statianen kiest voor een studie op Bonaire.

Geen werving
Dat terwijl de school, het mbo is onderdeel van de Scholengemeenschap Bonaire, niet actief werft op de Bovenwinden. Een heel duidelijk omschreven reden voor hun keuze voor Bonaire hebben ook de studenten niet. Of misschien toch: “Het is hier ongeveer net zo als op Statia, alleen dan zonder familie.”

Sje-Vaughn probeerde het een tijdje op Curaçao, voor veel Statianen de eerste keuze als het gaat om studie, maar ze kwam weer terug. “It fitted me too well”, lacht ze. “Ik feestte te veel. Dat was niet goed voor m’n studie. Op Bonaire is het rustiger.”

Duur
Wel vinden ze het eiland duur. De meesten wonen alleen en ontvangen studiefinanciering van 700 dollar per maand. “Maar dat is veel te weinig! Alleen al een kamer huren kost 500.” De studenten krijgen daarom extra geld van hun ouders. Whitney heeft er een baantje bij, ze werkt in de supermarkt.

De studenten worden op school extra begeleid. Mbo-directeur Statia: “Het mbo heeft 600 studenten. Daar kun je als nieuwe student uit Sint Eustatius gemakkelijk tussen verdwijnen. Er is een commissie die de jongeren volgt, ook krijgen ze binnenkort extra Nederlandse lessen aangeboden.”

Nederlands
Want de instructietaal op het Bonairiaanse mbo is Nederlands. De Statiaanse jongeren hebben Engels als moedertaal. Whitney, die al langer op Bonaire woont, spreekt als enige van de vier de taal vlot, maar van het vak Nederlands houdt ze niet: “Dat gedoe met die zinsdelen en alles. Nee, nee, dat is niks voor mij.”

De studenten uit Statia waaierden uit over de verschillende opleidingen die het mbo op Bonaire biedt, van techniek en horeca tot sport en bewegen, van media tot verzorging, van vliegtuigonderhoud tot administratie. Hun keuzes maakten ze onder meer via internet, want
erg te spreken over de studievoorlichting op hun eigen eiland zijn ze niet.

Oriënteren
Waar leerlingen en studenten op Bonaire zich jaarlijks kunnen oriënteren op een studie of beroep tijdens een speciale voorlichtingsmarkt, zoiets ontbreekt op Statia: “De decaan op school had vaak niet de juiste informatie.” Hoewel ook op Statia mbo-opleidingen worden aangeboden, heeft geen van de vier overwogen om te blijven. “No way. Te laag niveau.”

Sje-Vaughn volgt nu de opleiding voor Onderwijsassistent, op mbo niveau 4. Subrina is een van de drie meisjes die een opleiding mbo Bouw en Timmeren doet, Max volgt een opleiding tot Technical Maintenance Assistent en Whitney doet Sociaal Pedagogisch Werk.

“De studies die we aanbieden zijn afgestemd op de lokale arbeidsmarkt”, licht directeur Statia toe. “Om te toetsen waar behoefte aan is, is er de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt Caribisch Nederland. Zo zijn we nu bezig met het opzetten van een studie Toezicht en Veiligheid, want het blijkt dat er veel vraag is op het eiland naar veiligheidsbeambten.”

Einddoel
Voor de meeste Statiaanse studenten is de studie op Bonaire niet het einddoel. Sje-Vaugh leert nu hoe ze baby’s moet verzorgen, maar eigenlijk wil ze later lerares wiskunde worden. Subrina houdt van bouwen en hoopt ooit als architect haar eigen gebouwen te ontwerpen. Als ze verder gaan studeren dan gaan ze naar Nederland. Dat willem Whitney en Sje-Vaughn zeker.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties