27 C
Willemstad
• zondag 7 maart 2021 19:51

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie NTR | ‘Levensstandaard breekt leraren Sint-Maarten op om langer te blijven’

NTR | ‘Levensstandaard breekt leraren Sint-Maarten op om langer te blijven’

PHILIPSBURG – Manon van Herk gaf de afgelopen drie jaar les op de Sister Regina Primary School. Ze vertrekt over twee weken. De grootste reden: financiën. “Leven op het eiland is duur en de salarissen zijn niet hoger dan in Nederland.”

Een nieuwe baan heeft ze al gevonden. “In Nederland is er een lerarentekort dus dat duurde niet lang.” Aan het eind van het schooljaar, verhuist ze terug naar Nederland.

Door Tim van Dijk

“Dit jaar zijn de meeste vacatures bij de Stichting Katholiek Onderwijs Sint-Maarten al vervuld, dus ik ben heel blij’, vertelt Morlene Richardson van personeelszaken. SKOS beheert zeven scholen – waaronder de Sister Regina School – en heeft 276 docenten in dienst. Voor komend schooljaar had de stichting 25 vacatures in het basis- en voortgezet onderwijs. “We zoeken nu alleen nog een wiskundedocent en ICT-docent”, aldus Richardson.

“Nieuwe docenten komen van Sint-Maarten, maar ook Suriname, Curaçao en Nederland. Ons repatriëringsbeleid maakt het wat gunstiger om hier te komen. Mensen krijgen een ticket en verhuisvergoeding.” Onderhandeling over salaris is niet mogelijk: de schalen zijn door de overheid vastgelegd en op elke school hetzelfde, legt ze uit.

Van Herk had anders wel willen blijven. “Ik heb hier een super tijd gehad, maar ik wil ook een keer gaan sparen voor een huis bijvoorbeeld. Docenten in Nederland verdienen zo’n vijfhonderd euro per maand meer. En boodschappen of huur zijn er goedkoper.”

Bij de scholen van Stichting Katholiek Onderwijs St. Maarten (SKOS) vertrokken in totaal 40 mensen na orkaan Irma.

Vlak na orkaan Irma vertrokken er ook veel docenten, en hadden scholen een lerarentekort. “Het heeft tot gevolg dat docenten meer uren draaien en de vakken soms in minder uren gegeven worden.” Lees meer hier en bekijk de reportage.

De Stichting Voortgezet Onderwijs van de Bovenwindse Eilanden beheert het Milton Peters College en de Sundial School. Ongeveer 20 procent van hun werknemers zijn buitenlandse docenten. Zij herkennen dat salaris voor hen soms een reden is om niet te komen, of om na een tijdje weg te gaan. “Verschillende Nederlandse leraren nemen bijvoorbeeld bijbanen om het verschil op te vangen”, zegt Mireille Regales-Peterson, locatiemanager bij de Sundial School.

SVOBE zoekt nu nog een leraar Spaans en Aardrijkskunde. “Ook in Nederland is Spaans een moeilijk vak om docenten voor te vinden”, vertelt Angela Richards, HR-manager bij SVOBE.

Rechtszaak
De zoektocht wordt er niet makkelijker op omdat de stichting financiële problemen heeft. SVOBE krijgt lumpsum-subsidie van de overheid op basis van het aantal studenten maar heeft een maandelijks tekort. Daarover hebben ze een rechtszaak aangespannen, die al enkele jaren speelt.

Richards: ‘Het systeem houdt er bijvoorbeeld geen rekening mee dat we voor sommige vakken eerstegraadsdocenten moeten inschakelen, met een andere salarisschaal. En een deel van onze subsidie hebben we gebruikt om orkaanschade te repareren. Nu hebben we pensioenpremies voor docenten niet kunnen betalen. Sollicitanten hebben natuurlijk vragen over de situatie.’

‘We zijn niet de enige met problemen, de Sint-Maarten Academy heeft bijvoorbeeld geen vakantiegeld kunnen betalen’, aldus Richards.

In augustus staat de volgende zitting op de planning. Regales-Peterson en Richards hopen dat er meer subsidie wordt toegekend. ‘Anders moet de school op den duur de deuren sluiten.’

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties