NTR | Leven met HIV: “Je kan geen hypotheek of pensioen meer krijgen”

Kim Hendriksen


WILLEMSTAD – Richardson Ignacio weet al acht jaar dat hij HIV besmet is. Hij was 27 toen hij de ziekte opliep tijdens carnaval. “Ik had een doos Breezer op en ik had zin in seks. Ik heb 3 keer seks gehad met een meisje. Ze wist dat ze HIV besmet was maar heeft me niks gezegd,” vertelt Richardson in deze video:

Vage klachten

Na de besmetting kreeg hij veel vage klachten. Hij was extreem moe, dat merkte hij vooral tijdens het autorijden. De dokter die hij raadpleegde, adviseerde hem een HIV test te doen. Hij is nu een van de 2100 geregistreerde personen op Curaçao die HIV-positief is.

Richardson’s hele wereld stortte in. Op zijn werk werd hij gepest omdat ze dachten dat hij homoseksueel is en het virus heeft gekregen van een man. “Ik heb online zelfs gezocht naar een huurmoordenaar, maar gelukkig leerde ik in die periode Dudley kennen. Hij heeft me geholpen mijn ziekte te accepteren.”

Stichting Cura +

Dudley Ferdinandus werkt al 27 jaar als psychosociale begeleider van HIV- en aidspatiënten. Hij heeft de stichting Cura + opgericht want op Curaçao bestond er nog geen organisatie die de patiënten hielp bij het mentale proces nadat ze hadden gehoord dat ze besmet waren.

“Accepteren dat je HIV hebt, is als het doormaken van een rouwproces. Je leven zoals je dat kent houdt in een klap op en je moet je leven aanpassen aan je ziekte”, zegt Dudley.

Tegenwoordig gaan mensen niet meer dood aan HIV. Zolang je gezond eet, goed slaapt, en elke dag op dezelfde tijd de voorgeschreven medicijnen inneemt krijg je geen AIDS. Maar doe je dit niet, heb je kans dat de ziekte zich ontwikkeld.

Laat je testen

Daarom is het van belang dat mensen die HIV besmet zijn, ook getest worden zodat ze de kans krijgen hun leven aan te passen en meteen beginnen met de medicijnen.

“Als HIV-patiënt loop je tegen veel obstakels aan, zo worden de HIV-medicijnen wel vergoed door de SVB, maar niet door alle particuliere verzekeringen. De kosten kunnen dan wel oplopen van 300 tot 1000 gulden per maand”, vertelt Dudley, “dit is een probleem, want dat is niet voor iedereen op te brengen.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

11 Reacties op “NTR | Leven met HIV: “Je kan geen hypotheek of pensioen meer krijgen”

 1. @ Ericlapas & Marlon,

  Het feit dat jullie beiden nog denken, op jullie leeftijd, dat HIV een ziekte is welke alleen bij homoseksuelen voorkomt, toont wel aan dat het domheid op Curacao overal te vinden is.
  HIV is al sinds de jaren 80 geen puur homoseksuelen ziekte meer, maar dat is jullie enigzins ontgaan ?

  Wel Joep, je begrijpt het sardamse van mijn tekst niet.
  Maar laat maar. Ta bon.

 2. @Jan schrijft, “Verleden week toevallig (?) een kind van 5 ontmoet die al vanaf geboorte HIV besmet bleek.” Wat erg Jan, was het hier op Curaçao? Ik stel voor dat ze onmiddellijk al het bloed in onze bloed banken testen.

 3. @Jan: dat is wel toevallig zeg. En dat ze dan vertellen dat het kind aids heeft EN ook nog zeggen dat het komt door besmet bloed, bij beiden.

  De lotto win je eerder.

 4. Wel treurige reacties, eigenlijk. Verleden week toevallig (?) een kind van 5 ontmoet die al vanaf geboorte HIV besmet bleek, ouders waren ooit geinfecteerd door besmet bloed.
  Ik vind dat als mensen alleen maar stupid posts kunnen ventileren men eerst goed nadenkt alvorens iets te plaatsen.

 5. Ach Joep Meloen, blijkbaar ben jij de enige die Beflapas nog serieus neemt.

  Zijn infantiele puberale verhalen halen het niveau van dit forum flink omlaag.

  Zielig mannetje dat thuis geen aandacht krijgt en niets te vertellen heeft en denkt dat hij hier een grote meneer is.

  Hij zou tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen door hem te blokkeren op dit medium.

 6. @ Ericlapas & Marlon,

  Het feit dat jullie beiden nog denken, op jullie leeftijd, dat HIV een ziekte is welke alleen bij homoseksuelen voorkomt, toont wel aan dat het domheid op Curacao overal te vinden is.
  HIV is al sinds de jaren 80 geen puur homoseksuelen ziekte meer, maar dat is jullie enigzins ontgaan ? Nooit de krant gelezen ? Nooit een documentaire of voorlichtingsmateriaal gezien ? Nooit meegekregen dat de ‘dames’ bij Campo regelmatig worden gecontroleerd, en ja, ook op HIV ? Dat alles is jullie ontgaan ?
  Hoop niet dat jullie in al die jaren net zo tekeer zijn gegaan als degene uit dit interview, want dan zou ik toch maar eens een HIV test gaan doen. En gezien de mooie praatjes van Ericlapas lijkt me dat niet echt overbodig.

 7. Voor zover ik weet is HIV een homo ziekte maar ja op Curacao schamen mensen nog steeds om toe te geven dat ze mariku zijn.

  Wel wel. Ik heb vandaag iets nieuws geleerd. Elke dag leer ik iets nieuws. Ondanks mijn leeftijd.

 8. @ericlaplas
  Wat ben jij toch achterlijk met jouw opmerking dat hiv een homoziekte is. Dan is heel Afrika zeker homo? Onder welke steen heb jij de afgelopen 30 jaar geleefd. Domme onwetendheid, kop in het zand steken en een zondebok zoeken, zoals jij hier doet, is nu net waarom men geen eigen verantwoordelijkheid neemt en weer de volgende persoon besmet.

 9. @macamba, Ik ken inderdaad vrouwen die doosje condooms in de koffer van hun man doen wanneer de man op ‘zakenreis’gaat. Met de hoop dat hij geen ziektes zal oplopen.

 10. Een condoom was hier wel op zijn plaats geweest.

 11. Op zich is het wel triest dat zelf nadat deze Richardson Ignacio besmet is met HIV, dat hij niet vooruit durft te komen dat hij homo is.

  Voor zover ik weet is HIV een homo ziekte maar ja op Curacao schamen mensen nog steeds om toe te geven dat ze mariku zijn.

  In het buitenland waren rechtszaken van mensen die tegen hun sekspartner verzwegen hadden dat ze HIV geïnfecteerd waren. Volgens mij was de aanklacht, poging tot moord.

  Laatst had ik weken last van griep symptomen dus ging ik naar de huisarts en gaf aan dat ik bezorgd was dat het HIV kon zijn. Het eerste wat de huisarts mij vroeg, heb je seks met mannen?, ik werd gelijk boos en zei, swa mi no ta mariku bai den k*j* bo mama.

  Later bleek dat het een allergie was want de randdebiel waarmee ik op kantoor werkt een plant, anthurium genaamd in de kamer had gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *