30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 18:31

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Landbouwbeleid Curaçao blijft steken: boeren zoeken kansen ergens anders

WILLEMSTAD – “Ik ben teleurgesteld in het landbouwbeleid van Curaçao. Daarom zoek ik mogelijkheden buiten het eiland.” Dat zegt boerin Mayra Martis van Curaçao Future Farming.

De agrarisch-ondernemer heeft een brief geschreven aan een Nederlands zadenbedrijf. Het bedrijf bekijkt nu of ze hun landbouwontwikkelingsproject uit Suriname naar Curaçao kunnen halen.

Door Kim Hendriksen
- Advertentie -

“In tijden van crisis, zoals nu in de Covid-periode, zie je hoe belangrijk het is voor landen om voor voedsel niet afhankelijk te zijn van import”, zegt Ron van Houdt, adviseur van de stichting ‘In de Kiem Suriname’.

Vooral import
Curaçao importeert volgens het Centraal Bureau voor Statistieken Curaçao (CBSC) jaarlijks rond de 4 miljoen gulden (ongeveer 2 miljoen euro) aan groente en fruit uit het buitenland. Zo’n drie procent van de totale markt wordt lokaal geproduceerd.

Om het project op Curaçao uit te rollen heeft de adviseur een stuk grond nodig, om een agro-educatiecentrum op te zetten. “Dat is het enige wat we vragen. We vragen geen financiën van de Curaçaose regering”, vertelt Van Houdt. “We zullen zelf zorgen dat financiën op een rij komen, maar eerst is het belangrijk om te weten of de Curaçaose regering hieraan mee wil werken.”

Van Houdt wil meer modernere teeltechnieken naar het eiland brengen. “Ik zie dat er problemen zijn met landbouwgif”, vertelt de adviseur, “het is toch wel zaak om veilig voedsel aan de samenleving en de toeristen voor te schotelen”.

- Advertisement -

Hij ziet hierin ook een samenwerking met de dienst Landbouw, Vee en Visserij (LVV) voor een spuitlicentie, ‘dan krijgen ze daar ook training in’. De adviseur zou meer biologische tuinbouw willen introduceren.

Ook ziet hij een oplossing voor het ‘waterprobleem’ voor veel landbouwers. “We kunnen bepaalde teelt introduceren die het watergebruik reduceert, waardoor de landbouwers minder water nodig hebben voor hun gewassen.”

Landbouw op Curacao | Kim Hendriksen

Harold Schoop, woordvoerder van de Agrarische Koöperatieve Vereniging (AKV) is blij dat er initiatief wordt genomen om een landbouwproject op te zetten op Curaçao. “Wij wachten al jarenlang op een gedegen landbouwbeleid. Plannen zijn er genoeg maar er worden maar weinig plannen uitgevoerd”, vertelt Schoop.

Wachten op water voor landbouw
Zo wacht de woordvoerder nog steeds op water voor een gereduceerde prijs, wat de landbouwers enkele maanden geleden is beloofd. “Sinds de overeenkomst afgelopen mei is getekend door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), hebben wij hier nooit meer iets van gehoord.”

In juli is de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Suzy Romer, opgestapt. De post is overgenomen de minister van Verkeer en Vervoer, Zita Jesus-Leito. Het is niet bekend hoe de plannen voor de landbouw er nu voor staan.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. Mi pregunta es acerca del proyecto de traer ganado vacuno desde Colombia que pude leer por este mismo portal web…Que paso con eso? Donde estan las vacas y el proyecto? Personalmente tenia un proyecto de inversion de agricultura y todo se complico primordialmente con el terreno para sembrar.

 2. In elk normaal land wordt regeringsbeleid voorbereid en uitgevoerd door ambtenaren, dit is echt niet afhankelijk van het zitting hebben van een minister of niet. Alleen als er keuzes zijn te maken, moet de politiek (lees: de Minister) aan de bak.
  Als de uitvoering van gereed beleid op Curacao nu stil ligt, betekent dit dat de Minister niet kan delegeren, of alles (om welke redenen trouwens?) naar zich toe trekt en/of dat de ambtenaren in de uitvoering niet te vertrouwen zijn en/of onkundig zijn.
  De insider mag dit invullen.

 3. ….”Dus we hebben voor niks Aal-vin Daal op kosten van de belastingbetaler alle landbouwbeurzen over de hele wereld laten bezoeken”…[email protected]

  Een hoop beunhazen op Curaçao!
  Gestudeerd en ongestudeerd!
  In het land der blinde is een oog koning.
  Hier is eenoog een arrogante dictatoriale betweter!!!
  Die geen comnentaar en slimmere/ mondige mensen om zich heen duldt..

  Vandaar dat we hier niet graag van commentaar gediend zijn..ze worden exposed..

  Zo hebben we dumbos in het parlement zitten maar ook als hoofden……maar ook slimmere, maar in enin corrupte acvountants en consultants,

 4. Dus we hebben voor niks Aal-vin Daal op kosten van de belastingbetaler alle landbouwbeurzen over de hele wereld laten bezoeken.

  En dat terwijl deze gladjanus nog geen tomaat van een tennisbal kan onderscheiden.

 5. ….”niks werkt en niks functioneert maar we zijn wel op werk bezoek geweest ,
  in het buiteland”…….
  @Jaka, precies… ze gaan op congress maar snappen er niets van….

 6. Landbouw? We hebben geen landbouw, hooguit tuinbouw!
  Beleid? Er is geen beleid. Op Curaçao nergens!!!!
  Belijd hooguit..
  Domme FOL, SI, MAN PS figuren krijgen een politiek baatje en slaan kundig advies in de wind, en zorgen zo dat hun vrienden de boel kunnen belazeren met dure publieke aanplanting die elke weer dood gaat…

 7. Mayra we hebben geen beleid hier op dit eiland , dit is korsou we doen maar wat , niks werkt en niks functioneert maar we zijn wel op werk bezoek geweest ,
  in het buiteland .
  Pero ja nos mes por tog .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -