28 C
Willemstad
• donderdag 6 mei 2021 12:41

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

PBC | Grapperhaus wil onderzoek naar oververtegenwoordiging migraten in strafrechtketen

Persbureau Curacao Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in Nederland gaat onderzoek uitvoeren naar de oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond. Die verschilt in de verschillende fases...

PBC | Curaçao krijgt informatiecentrum Europese Unie

Persbureau Curacao Curaçao krijgt een informatiecentrum over de Europese Unie. Een initiatief van de Kamer van Koophandel en de Stichting Caribische belasting en Europawinkel. De Europese Commissie in...

PBC | Inspectie controleert 21 winkels en restaurants

Persbureau Curacao De Inspectie heeft een groot aantal restaurants een waarschuwing gegeven omdat zij zich niet aan de coronaregels houden. 21 zeken kregen een bezoekje. In de meeste gevallen...

PBC | Politie rolt autobende op

Persbureau Curacao De politie heeft gisteren een autobende opgerold. Dat gebeurde na een inval in een huis aan de Patagoniaweg. Daar werden allerlei auto-onderdelen en gestripte auto’s gevonden...

DolfijnFM | Politie controleert met aspirant agenten

De politie van Curaçao controleert deze dagen met een groot aantal aspirant politieagenten op de weg. Dinsdag en woensdag werden 140 auto’s gecontroleerd. 48 chauffeurs kregen een...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Landbouwbeleid Curaçao blijft steken: boeren zoeken kansen ergens anders

NTR | Landbouwbeleid Curaçao blijft steken: boeren zoeken kansen ergens anders

WILLEMSTAD – “Ik ben teleurgesteld in het landbouwbeleid van Curaçao. Daarom zoek ik mogelijkheden buiten het eiland.” Dat zegt boerin Mayra Martis van Curaçao Future Farming.

De agrarisch-ondernemer heeft een brief geschreven aan een Nederlands zadenbedrijf. Het bedrijf bekijkt nu of ze hun landbouwontwikkelingsproject uit Suriname naar Curaçao kunnen halen.

Door Kim Hendriksen

“In tijden van crisis, zoals nu in de Covid-periode, zie je hoe belangrijk het is voor landen om voor voedsel niet afhankelijk te zijn van import”, zegt Ron van Houdt, adviseur van de stichting ‘In de Kiem Suriname’.

Vooral import
Curaçao importeert volgens het Centraal Bureau voor Statistieken Curaçao (CBSC) jaarlijks rond de 4 miljoen gulden (ongeveer 2 miljoen euro) aan groente en fruit uit het buitenland. Zo’n drie procent van de totale markt wordt lokaal geproduceerd.

Om het project op Curaçao uit te rollen heeft de adviseur een stuk grond nodig, om een agro-educatiecentrum op te zetten. “Dat is het enige wat we vragen. We vragen geen financiën van de Curaçaose regering”, vertelt Van Houdt. “We zullen zelf zorgen dat financiën op een rij komen, maar eerst is het belangrijk om te weten of de Curaçaose regering hieraan mee wil werken.”

Van Houdt wil meer modernere teeltechnieken naar het eiland brengen. “Ik zie dat er problemen zijn met landbouwgif”, vertelt de adviseur, “het is toch wel zaak om veilig voedsel aan de samenleving en de toeristen voor te schotelen”.

Hij ziet hierin ook een samenwerking met de dienst Landbouw, Vee en Visserij (LVV) voor een spuitlicentie, ‘dan krijgen ze daar ook training in’. De adviseur zou meer biologische tuinbouw willen introduceren.

Ook ziet hij een oplossing voor het ‘waterprobleem’ voor veel landbouwers. “We kunnen bepaalde teelt introduceren die het watergebruik reduceert, waardoor de landbouwers minder water nodig hebben voor hun gewassen.”

Landbouw op Curacao | Kim Hendriksen

Harold Schoop, woordvoerder van de Agrarische Koöperatieve Vereniging (AKV) is blij dat er initiatief wordt genomen om een landbouwproject op te zetten op Curaçao. “Wij wachten al jarenlang op een gedegen landbouwbeleid. Plannen zijn er genoeg maar er worden maar weinig plannen uitgevoerd”, vertelt Schoop.

Wachten op water voor landbouw
Zo wacht de woordvoerder nog steeds op water voor een gereduceerde prijs, wat de landbouwers enkele maanden geleden is beloofd. “Sinds de overeenkomst afgelopen mei is getekend door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), hebben wij hier nooit meer iets van gehoord.”

In juli is de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Suzy Romer, opgestapt. De post is overgenomen de minister van Verkeer en Vervoer, Zita Jesus-Leito. Het is niet bekend hoe de plannen voor de landbouw er nu voor staan.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

8 reacties

 1. Mi pregunta es acerca del proyecto de traer ganado vacuno desde Colombia que pude leer por este mismo portal web…Que paso con eso? Donde estan las vacas y el proyecto? Personalmente tenia un proyecto de inversion de agricultura y todo se complico primordialmente con el terreno para sembrar.

 2. In elk normaal land wordt regeringsbeleid voorbereid en uitgevoerd door ambtenaren, dit is echt niet afhankelijk van het zitting hebben van een minister of niet. Alleen als er keuzes zijn te maken, moet de politiek (lees: de Minister) aan de bak.
  Als de uitvoering van gereed beleid op Curacao nu stil ligt, betekent dit dat de Minister niet kan delegeren, of alles (om welke redenen trouwens?) naar zich toe trekt en/of dat de ambtenaren in de uitvoering niet te vertrouwen zijn en/of onkundig zijn.
  De insider mag dit invullen.

 3. ….”Dus we hebben voor niks Aal-vin Daal op kosten van de belastingbetaler alle landbouwbeurzen over de hele wereld laten bezoeken”…[email protected]

  Een hoop beunhazen op Curaçao!
  Gestudeerd en ongestudeerd!
  In het land der blinde is een oog koning.
  Hier is eenoog een arrogante dictatoriale betweter!!!
  Die geen comnentaar en slimmere/ mondige mensen om zich heen duldt..

  Vandaar dat we hier niet graag van commentaar gediend zijn..ze worden exposed..

  Zo hebben we dumbos in het parlement zitten maar ook als hoofden……maar ook slimmere, maar in enin corrupte acvountants en consultants,

 4. Dus we hebben voor niks Aal-vin Daal op kosten van de belastingbetaler alle landbouwbeurzen over de hele wereld laten bezoeken.

  En dat terwijl deze gladjanus nog geen tomaat van een tennisbal kan onderscheiden.

 5. ….”niks werkt en niks functioneert maar we zijn wel op werk bezoek geweest ,
  in het buiteland”…….
  @Jaka, precies… ze gaan op congress maar snappen er niets van….

 6. Landbouw? We hebben geen landbouw, hooguit tuinbouw!
  Beleid? Er is geen beleid. Op Curaçao nergens!!!!
  Belijd hooguit..
  Domme FOL, SI, MAN PS figuren krijgen een politiek baatje en slaan kundig advies in de wind, en zorgen zo dat hun vrienden de boel kunnen belazeren met dure publieke aanplanting die elke weer dood gaat…

 7. Mayra we hebben geen beleid hier op dit eiland , dit is korsou we doen maar wat , niks werkt en niks functioneert maar we zijn wel op werk bezoek geweest ,
  in het buiteland .
  Pero ja nos mes por tog .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties