28 C
Willemstad
• vrijdag 24 september 2021 08:14

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Lagere straf voor doodschieten politieman Bonaire

Gijs van den Heuvel

Bonaire Drum Ferry Bakx moordverdachten | Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Nitzaël Padilla Gutierrez heeft in hoger beroep een twee jaar lagere straf gekregen voor het doodschieten van politieagent Ferry Bakx (45) bij een overval in augustus 2016.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie veroordeelde hem tot 17 jaar gevangenisstraf tegenover 19 jaar in eerste aanleg. Het OM had opnieuw 19 jaar geëist.

- Advertentie -

Ook twee andere Venezolaanse daders kregen lagere straffen. Chanon Rivera had in eerste aanleg 18 jaar gekregen en krijgt nu 16 jaar, omdat dit volgens het Hof meer in evenwicht is met de andere straffen. De straf van José Exposito Perez gaat van 16 naar 14 jaar.

William Padilla Marin krijgt een jaar meer dan in eerste aanleg, namelijk 14 in plaats van 13 jaar. Ook zijn broer Francisco moet 14 jaar gaan zitten, gelijk aan het vonnis in eerste aanleg. Het Hof zag in tegenstelling tot het Gerecht in Eerste Aanleg geen reden onderscheid te maken tussen deze verdachen.

Doelbewust geschoten
De rechters oordelen dat Nitzaël doelbewust op Bakx heeft geschoten om te kunnen vluchten en de buit zeker te stellen. Hij wilde voorkomen dat zijn neef, die door Bakx werd achtervolgd, zou worden neergeschoten. Het Hof verwierp de suggestie dat de overval en de schietpartij los van elkaar gezien moeten worden.

Ook hecht het Hof geen geloof aan de volgens de verdachten gemaakte afspraak dat er niet geschoten zou worden tijdens de overval. Ze gingen immers met vijf geladen wapens de woning van de familie Van Dijk in Sabadeco binnen. De hele groep wordt bovendien verantwoordelijk gehouden voor de planning van een overval op de woning van de familie De Jongh in de wijk Mexcio. Die overval werd afgelast, omdat het te gevaarlijk zou zijn.

- Advertisement -

De rechters wegen in hun oordeel ook de impact mee die de overval en de dood van de politieagent heeft gehad op de gemeenschap van Bonaire, de slachtoffers en de nabestaanden. Dat Padilla Gutierez nu toch een lagere straf krijgt, heeft hij te danken aan zijn positieve proceshouding, zijn getoonde berouw en zijn jeugdige leeftijd (22). Chanon R. krijgt van de andere vier de hoogste straf, omdat hij een organiserende rol speelde en bovendien cocaïne meesmokkelde.

Niet in hoger beroep
Twee verdachten kwamen niet voor in hoger beroep. Het brein achter de overval, Bonairiaan Rachyt Saragosa, die in eerste instantie met 20 jaar cel de hoogste straf kreeg, wilde zijn hoger beroep vorige maand intrekken. Op aandringen van het OM en zijn advocaat besloot hij daar nog verder over na te denken. Op 17 mei dient zijn zaak pro forma, waar besloten wordt of er nog een inhoudelijke behandeling nodig is.

De zevende verdachte ging niet in hoger beroep tegen zijn straf van 12 jaar.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. De Curacaoenaar haalt het niet in z’n hoofd om op een politieagent te schieten.

  Kans is groot dat je wel iemand kent die familie lid is van de agent.. en dan komen ze wraak nemen!

 2. Dit bedoelde ik met; Venezolanen deinzen er nergens voor terug. Op Curaçao hadden ze dit ook geflikt, de politieagent is voor het leven gehandicapt gebleven. Vroeger kreeg men levenslang voor dit soort delicten. De Curacaoenaar haalt het niet in z’n hoofd om op een politieagent te schieten.

 3. Laten we hopen dat hiermee agenten niet vogelvrij is verklaard. Op het doden van een agent moet één straf mogelijk zijn en dat is levenslang.

  Agenten op Bonaire zijn te aardig ze hadden gewoon voor moeten zorgen dat de verdachten nooit voor de rechter verscheen.

 4. Irma Lips strikes again?

  Inderdaad, Mossel, doodzonde dat de opvang van dit tuig de burger miljoenen gaat kosten.

  De doodstraf was een stuk goedkoper en rechtvaardiger geweest.

 5. Dit kost de gemeenschap weer een vermogen, bij elkaar 117 jaar = 42.705 dagen gevang á 400,00 per dag = 17082000. maar voor dit tuig maakt het niet uit in Venezuela hebben ze niks te vreten en hier in het gevang krijgen ze drie maal dag te eten, waarvan een maals per dag een lekkere warme hap met een stukje vlees of vis, zet ze maar op water en brood dat krijgen ze ook in hun heimat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | RMR vergadert weer over liquiditeitssteun

De Rijksministerraad (RMR) vergadert vandaag weer over de liquiditeitssteun aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De ontmoeting gaat over de 7de tranche...

ParadiseFM | Nieuwe minister Economische Ontwikkeling wil bureaucratie aanpakken

De nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje wil de economie van Curaçao weer gaan stimuleren. Zo maakte hij bij zijn aantreden bekend. Cijntje noemde daarbij de bureaucratie...

ParadiseFM | Èxtra en VPCO distantiëren zich van verdachte video op Facebook

De Èxtra en de VPCO distantiëren zich van een verdachte video op Facebook. Op Facebook circuleert een petitie om een donatie te doen voor de slachtoffers van...

ParadiseFM | Curaçao Tourism Authority gaat onder huidige regering niet door

Er komt geen Curaçao Tourism Authority (CTA) tijdens de huidige regeringsperiode. Dat zei voormalig minister van Economische Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia tegen de Amigoe. De nieuwe regering ziet...

AntilliaansDagblad | Extra vluchten naar Bonaire vanuit de Verenigde Staten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines breiden hun vluchten naar Bonaire voor de komende maanden uit. Dat maakt Tourism Corporation Bonaire (TCB)...

NTR | Caribsch Netwerk Churandy Martina over professionele sport Curaçao: ‘Je ziet vooruitgang’

Kim Hendriksen WILLEMSTAD – Het is voor het eerst dat zoveel Curaçaose sporters hebben meegedaan aan de Olympische Spelen in Tokyo: negen kwalificeerden zich tegenover vier in 2016....
- Advertentie -