24 C
Willemstad
• vrijdag 28 januari 2022 04:22

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Knops stopt lening aan Sint Maarten omdat hij eerst orde op zaken wil op luchthaven

- Advertentie -
‘schendingen van de corporate governance’

PHILIPSBURG – De toch al stroeve relatie tussen staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties en de regering van Sint Maarten lijkt in een nieuwe crisis te zijn beland. Dat kan worden geconcludeerd uit een brief die Knops op 12 mei aan minister-president Silveria Jacobs heeft gestuurd.

Daarin stelt hij dat hij een eerder overeen gekomen leenovereenkomst voorlopig aanhoudt totdat de regering iets doet aan de vele bestuurlijke problemen rond de luchthaven.

Het huidige conflict spitst zich toe rond de ‘de zeer zorgwekkende ontwikkelingen inzake de corporate governance van Princess Juliana International Airport’, zo staat te lezen in de brief. Knops hamert al lange tijd op goed bestuur omdat er 100 miloen dollar is gereserveerd (de helft van Nederland via de Wereldbank en de andere helft via de Europese Investingsbank) voor het herstel van de luchthaven.

- Advertentie -

Royal Schiphol Group
Maar Knops vindt dat de regering in Philipsburg daar niet adequaat op reageert en ziet in het stopzetten van een nieuwe lening het enige middel op Sint Maarten te dwingen meer aandacht te besteden aan goed bestuur. Zeker omdat Royal Schiphol Group overweegt haar steun aan de luchthaven in te trekken. Onder meer vanwege het recente wegsturen van CEO Brian Mingo en de benoeming van drie nieuwe commissarissen, waarbij er niet aan de regels is gehouden.

Knops schrijft in de brief dat het vertrouwen in de samenwerking met de regering van Jacobs is geschaad. ‘Door telkens te laat en niet doortastend genoeg te handelen brengt uw regering niet alleen het herstel van de luchthaven in gevaar, maar als direct gevolg ook het economisch herstel van het gehele land’.

Nederland en Sint Maarten waren eind april net een nieuwe, vijfde tranche liquiditeitssteun (van 39 miljoen Naf) overeengekomen om de gevolgen van de corona pandemie op te vangen. Dat zet Knops nu stop tot de regering van Sint Maarten ‘doortastend heeft opgetreden om de problemen op de luchthaven structureel te herstellen’.

Werkbezoek
Verder schrijft Knops dat hij hoopt dat minister-president Silveria Jacobs volgende week ‘een bevredigende oplossing kan presenteren voor de ontstane situatie’ als hij op bezoek komt op het eiland. Knops brengt van 16 tot en met 20 mei een werkbezoek aan Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten. Dat bezoek begint op Sint Eustatius en wordt vervolgd op Saba.

De staatssecretaris reist 18 mei aan het eind van de dag van Saba naar Sint Maarten, waar hij – volgens het officiële persbericht – onder meer spreekt met minister-president Silveria Jacobs ‘over politiek bestuurlijke ontwikkelingen’.

De brief en de reactie van Knops is een direct gevolg van een brief die Jacobs stuurde op 6 mei aan minister-president Mark Rutte om te vragen waarom Nederland de lening maar niet over maakte. Niet Rutte, maar Knops schreef ‘als verantwoordelijk bewindspersoon’ terug. En omdat Jacobs haar brief openbaar had gemaakt, koos Knops ervoor hetzelfde te doen via de Facebook-pagina van de Vertegenwoording van Nederland op Sint Maarten.

Positieve fase
De vijfde tranche aan liquiditeitssteun was sowieso al een punt van discussie, omdat Knops eind maart alle steun voor Sint Maarten stop zette nadat Nederland bij de Verenigde Naties door Sint-Maarten werd beschuldigd van ‘racisme’ en ‘neo-koloniaal’ gedrag. Eind april leek alles echter weer in orde en kwamen de landen de nieuwe leningsovereenkomst overeen. Nu kan worden geconcludeerd dat die positieve fase van de relatie niet lang heeft geduurd. Over de vraag wat er nu moet gebeuren, kunnen Knops en Jacobs op 18 mei in Philipsburg van gedachten wisselen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertentie -

Artikel delen

5 reacties

 1. Bij een benoeming van drie nieuwe commissarissen, waarbij er niet aan de regels is gehouden…..is voor een buitenstaander niets anders dan vriendjespolitiek. En bij Jacobs druipt de arogantie ervan af en zou voor mij alleen al een reden zijn om de banden te verbreken.

 2. @Peter van den B, zo is het hier ook altijd gegaan hoor. Ook toen Pisas korte tijd mp was, en tijdens 2010-2010 door de PS familie, vrienden (Fer bijv.), S.van Rijn(MFK) de SG van AZ die niet weg te krijgen was door Betrian op baantjes werden geplaatst terwijl men absoluut volstrekt ongekwalificeerd was.
  Mark my words, dat gaat weer gebeuren.

 3. De sprookjes van Knops dat aan alle voorwaarden is voldaan op de eilanden en er geld kan worden overgemaakt terwijl dit niet zo is is doorzien in NL.
  Helaas St Maarten al toezeggingen gedaan. Om je gezicht te redden het vliegveld als argument gebruikt om de geldstroom te stoppen.
  Flink verwennen en mooie sprookjes bedenken als hij op St.Maarten is en het geld komt wel weer.

 4. Het probleem is de achterban van de regering van SXM. Men wil alle functies invullen met politieke vrienden waarbij competenties en integriteit op de 2e of 3e plaats komen. Een spoiled system wordt zelfs in de USA niet altijd meteen doorgevoerd. Mevrouw Yellen kwam onder Trump weliswaar niet in aanmerking voor een herbenoeming als voorzitter van de FED maar werd niet tussentijds afgezet. Men moet op SXM nu eens weten wat belangrijker is: Goed bestuur en goede leiding aan overheidsbedrijven of politiek compatibel. Zo valt men van de ene crisis in de andere en dat alleen vanwege een anti Nederlandse houding die veel wegheeft van een Calimero effect.

 5. Het is jammer dat NL niet zomaar kan breken met het boeven nest op St Maarten wegens domme aangegane plichten. Ook toen de familie ( nu nog ) C W aan de macht was was het al een groot boeven nest, NL cq Knops geen piek daar meer heen laat ze maar kramperen daar tot dat het klooje’s totaal geen te vreten meer heeft ( verkiezingen ) boontje komt om ze loontje, halee luja looft Den Heer die ge prezen zal zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, January 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 2,3 miljoen euro voor versterking kinderbescherming

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te...

Nu.cw | Gerstenbluth: “Coronapiek voorbij, maar nog steeds veel besmettingen”

Het lijkt erop dat we de coronapiek voorbij zijn. Dat stelde epidemioloog Izzy Gerstenbluth tijdens de persconferentie. Toch kunnen de maatregelen volgens Gerstenbluth nog niet volledig worden...

PBC | Rechter beslist over lot afvalverwerker Serlimar op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afvalbedrijf Serlimar op Aruba krijgt begin februari van de rechter te horen of uitstel van betaling wordt voortgezet. Als dat niet gebeurt, betekent dat...

PBC | Regering gaat corona time-out met nog eens tien dagen verlengen

Persbureau Curacao De regering gaat de coronamaatregelen met nog eens tien dagen verlengen. Dat is voor de tweede keer. Ondanks de afname van het aantal besmettingen, is de...
- Advertentie -
- Advertentie -