28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 05:51

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Justitieminister op het matje over corruptie binnen KIA

Door Jackeliene Geeve

AVP-fractieleider René Herde | Foto Ariën Rasmijn
AVP-fractieleider René Herde roept Dowers op matje | Foto Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Als medewerkers duizenden guldens extra per maand verdienen aan zwarte handel binnen de gevangenismuren is dat onacceptabel, zegt René Herde, AVP-fractievoorzitter. “Reces of geen reces, justitieminister Arthur Dowers moet zich hierover verantwoorden.”

Ook oppositieleider Evelyn Wever-Croes (MEP) zegt haar statenvragen voor te bereiden naar aanleiding van de berichtgeving over de illegale handel binnen KIA. “Maar ik betwijfel of we antwoord krijgen. Het is namelijk niet de eerste keer dat we de misstanden binnen de gevangenis aankaarten.”

- Advertentie -

Zwarte markt
Vorige week deden gedetineerde Johannes Span Ospino en oud-managementlid van de gevangenis Charlene Oduber een boekje open over de zwarte markt binnen de gevangenismuren. Een corrupte groep medewerkers zou maandelijks duizenden guldens opstrijken aan illegale handel in drugs en telefoons.

Dowers zegt van de corruptie te weten. Ook zegt hij graag iets aan de situatie te willen veranderen. “Als we nu niets aan de situatie doen, zal het nog lang voortduren.” Maar een plan van aanpak ligt er nog niet. Vorige maand werd voormalig gevangenisdirecteur Trudy Hassell, die aankondigde een flinke bezem door de gevangenis te halen, uit haar functie geheven omdat zij niet goed lag bij het personeel van KIA.

Politici zijn bezorgd over de situatie. “Het is niet alleen onacceptabel dat veel mensen illegaal veel geld verdienen, maar ook dat de veiligheid van zowel KIA-personeel, gedetineerden en uiteindelijk ook de samenleving in gevaar wordt gebracht’, zegt Herde. “Er moet actie komen. We willen van de minister weten wat hij gaat doen. Als het echt om duizenden guldens gaat, zoals beweerd wordt, gaat het hier niet om een fooitje aan de deur maar om serieuze handel.”

Zooitje
Volgens voormalig justitieminister Rudy Croes, hij was minister van 2001 tot 2009, is corruptie binnen de gevangenis iets van alle tijden. Maar zo erg als de situatie nu geschetst wordt baart hem zorgen. “Dit is ontoelaatbaar. De gevangenis is momenteel een zooitje.”

- Advertisement -

Om medewerkers minder kans te geven om intern een illegale organisatie te vormen had Croes destijds zijn trucs. “Het is belangrijk dat je de groepen medewerkers die ploegdiensten draaien regelmatig en onverwacht wisselt. En niet alleen de ploegen zelf, maar ook de mensen die in die ploegen werken. Mensen die elke dag, jarenlang op dezelfde afdeling werken krijgen teveel kans om te gaan samenzweren. Zo werkt dat nu eenmaal.”

Of de ‘onacceptabele situatie’ binnen de gevangenismuren daadwerkelijk aangepakt wordt, betwijfelt Wever-Croes. “Zodra schandalen te dicht bij een bewindsman of vrouw komen, kijken zowel politici als het Openbaar Ministerie de andere kant op. Dat is de kern van het probleem. Hier zijn genoeg voorbeelden van. Het is niet goed te praten maar het is ook niet vreemd dat ambtenaren hieraan gaan deelnemen. Immers, ze krijgen het slechte voorbeeld en weten dat het toch niet wordt onderzocht.”

Volgens Herde en Wever-Croes worden de statenvragen nu geformuleerd. In de eerste week na het reces, dat afloopt op 16 augustus, zal minister Dowers gevraagd worden deze te beantwoorden. “Nu heeft het geen zin om vragen te stellen, de meeste betrokkenen zijn op vakantie.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -