29 C
Willemstad
• zaterdag 1 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

NTR | Jandino wil Curaçaose jongeren warm maken voor landbouw

Oscar van Dam

Extra

Wat als Curaçao haar eigen groente en fruit zelf gaat verbouwen? Jandino Asporaat heeft de droom dat zijn eiland minder afhankelijk wordt van het buitenland én dat er meer geld wordt verdiend. Daarom start hij voor jongeren een speciale opleiding tot landbouwer.

Onderwijs op het gebied van landbouw is hard nodig voor het eiland, vindt Asporaat. Als het om voedselvoorziening gaat, zou Curaçao nu voor meer dan 95 procent afhankelijk zijn van het buitenland. “Dat is allemaal geld dat uit Curaçao verdwijnt. Om uit de misère te komen waarin het eiland nu zit, moet er meer aandacht komen voor lokale producten.”

Volgende maand al starten twintig jongeren met de opleiding. Asporaat heeft het in samenwerking met het Institute for Professional Exellence opgezet. In vier maanden tijd leren zij hoe je met de nieuwste technieken groente en fruit op het eiland kunt verbouwen. Ook de kunst van ‘landscaping’ hoort bij het programma, zodat ze ook als hovenier aan de slag kunnen.

‘Curaçao kan zelfs voedsel gaan exporteren’
Het Huis van Asporaat, zijn bedrijf wat hij samen met zijn broer runt, is eigenaar van Hòfi Mango in Banda’bou. Dat hebben ze vorig jaar gekocht, omdat ze als Yu di Kòrsou zich ‘verplicht’ voelen om ‘iets terug te doen voor het eiland’. Twee hectare van de vruchtbare grond wordt gebruikt voor het onderwijsproject.

Zijn idee is om eerst de Curaçaose productie van voedsel een nieuw leven in te blazen. Daarna wil hij dat de landbouw op het eiland geleidelijk meer gaat produceren, zodat Curaçao de producten gaat exporteren om geld te verdienen.

‘Werken in het landbouw ligt gevoelig door slavernijverleden’
Volgens Asporaat is er een mentaliteitsverandering nodig. Hij ziet dat jongeren het als ‘minder’ beschouwen om op het land te werken. Ze leggen ook een relatie met het slavernijverleden, waarin tot slaaf gemaakte mensen werden gedwongen het land te bewerken.

“Maar dat is niet correct”, vindt Asporaat. “Ik wil jongeren uitleggen dat ze goed geld kunnen verdienen met de verkoop van lokaal voedsel. En dat het een mooi beroep is.”

Tegelijkertijd benadrukt hij dat het hem ernst is. “Met al het geld dat we nu uitgeven aan importproducten worden in andere landen ziekenhuizen gebouwd, infrastructuur gefinancierd en mensen opgeleid. We moeten ons geld niet zo makkelijk naar het buitenland sturen. Maar zorgen dat het op Curaçao blijft en rond gaat.”

‘Mentaliteitsverandering nodig op Curaçao’
Asporaat wil met zijn plan zorgen dat mensen op het eiland meer eigen producten gaan kopen. “Eigen producten eerst!”, zegt hij met zijn karakteristieke glimlach.

Op dit moment lijken lokale producten niet zo in trek, beaamt hij. Volgens Asporaat is daarbij niet alleen een ‘mentaliteitsverandering’ bij jongeren voor nodig, maar ook bij de klanten en de verkooppunten.

Curaçao mag minder filosoferen waarom het niet lukt en meer actie nemen om te zorgen dat het een succesverhaal wordt, vindt hij. “We kunnen wel allemaal redenen verzinnen waarom het moeilijk kan zijn. Volgens mij is het vooral belangrijk dat we jongeren opleiden, kennis doorgeven en investeren in lokale landbouw. Sterker nog: het is noodzakelijk.’’
Dertig jaar wachten op stuk grond

Op het eiland zou er wel animo zijn voor het verbouwen van groente en fruit, maar door bureaucratie bij de overheid haken verschillende mensen die interesse hebben af. Wie aan landbouw wil beginnen op het eiland, komt niet makkelijk aan een stuk grond. Via de overheid moeten mensen zo’n dertig jaar wachten op erfpachtgrond, maakte Caribisch Netwerk eerder bekend.

Bovendien zeggen veel boeren moeilijk te kunnen rondkomen, omdat verschillende supermarkten te weinig zouden willen betalen voor verse groente en fruit van het eiland. Er zijn supermarkten die niet eens de helft willen betalen van wat boeren vragen. Volgens MFK-parlementslid Gilbert Doran hoeven boeren niet afhankelijk te zijn van de supermarkten.

Steun vanuit grote bedrijven en instellingen
Jandino Asporaat krijgt voor de opleiding steun van enkele grote instellingen op Curaçao. De opleiding wordt gegeven bij het Institute for Professional Excellence (IPE), dat vier jaar geleden is opgericht. Het wordt ondersteund door water- en elektriciteitsbedrijf Aqualectra, horeca-organisatie CHATA, Stichting Overheids Accountants Bureau (SOAB) en Bureau Telecommunicatie & Post.

Voorzitter Franklin Sluis ondertekende met Asporaat maandag het akkoord voor ondersteuning van de landbouwopleiding. Hij stelde eerder dat Curaçao jaarlijks 200 miljoen aan landbouwproducten uit het buitenland importeert.

Door de trainingen komt er op de arbeidsmarkt meer kennis van nieuwe technieken. Daardoor kan er makkelijker en meer verbouwd worden. “Vandaar dat het project van Jandino ons ook zo aanspreekt.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

18 reacties

 1. @Dislect, de man is inderdaad veroordeeld en het schijnt de reden te zijn waarom Ruggenaath zijn benoeming als directeur van CDM heeft tegengehouden. Voor Suzy sushi Camelia Römer was het geen bezwaar om hem in de huidige functie te benoemen.

  Daarbij komt dat Chebu Sluis jaren lang bij de douane heeft gewerkt op de afdeling inklaren van goederen, veel douaniers zijn in het verleden betrapt (douane gate), vreemd dat Chebu Sluis toen de dans heeft ontsprongen.

  Wellicht had hij toen al politieke vrienden in de regering en toeval of niet Camelia Römer was toch ook minister van financiën een tijdje waar douane onder valt.

 2. @Dislect, de man is inderdaad veroordeeld en het schijnt de reden te zijn waarom Ruggenaath zijn benoeming als directeur van CDM heeft tegengehouden. Voor Suzy sushi Camelia Römer was het geen bezwaar om hem in de huidige functie te benoemen.

  Daarbij komt dat Chebu Sluis jaren lang bij de douane heeft gewerkt op de afdeling inklaren van goederen, veel douaniers zijn in het verleden betrapt (douane gate), vreemd dat Chebu Sluis toen de dans heeft ontsprongen.

  Wellicht had hij toen al politieke vrienden in de regering en toeval of niet Camelia Römer was toch ook minister van financiën een tijdje waar douane onder valt.

 3. Ik wist niet dat grootverdiener, baantjes stapelbaar Sluis ook nog ergens voor veroordeeld was.
  Niet dat het me zou verbazen.
  Voor de elite is het hebben van een strafblad eerder een positieve onderscheiding als een belemmering om weer een betrekking te krijgen.
  Wel maakt het meteen al het initiatief twijfelachtig.
  Geef het volk brood en spelen.
  Voor brood geen geld, maar misschien kan met behulp van Jandino nog een geld bron in Nederland aangeboord worden.
  De ontvanger staat al klaar met een getekend contract.

 4. Ik wist niet dat grootverdiener, baantjes stapelbaar Sluis ook nog ergens voor veroordeeld was.
  Niet dat het me zou verbazen.
  Voor de elite is het hebben van een strafblad eerder een positieve onderscheiding als een belemmering om weer een betrekking te krijgen.
  Wel maakt het meteen al het initiatief twijfelachtig.
  Geef het volk brood en spelen.
  Voor brood geen geld, maar misschien kan met behulp van Jandino nog een geld bron in Nederland aangeboord worden.
  De ontvanger staat al klaar met een getekend contract.

 5. Een landbouw opleiding met een veroordeelde crimineel als voorzitter, denk dat de leerlingen eerder wiet of cocaplanten op hun zolder gaan planten dan groenten en fruit.

 6. @ vluggertje;
  “Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het schorrie morie van Nederland deels ook hier beland is.
  Met het huidige politieke klimaat hebben zij echter niets meer te vertellen noch in de melk te brokkelen.
  Dat kan ik wel merken op dit forum.”
  Het eerste:
  “Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het schorrie morie van Nederland deels ook hier beland is.” Een mening ik daag je uit om het met statistieken te bewijzen.
  Het tweede:
  “Met het huidige politieke klimaat hebben zij echter niets meer te vertellen noch in de melk te brokkelen.”
  En dat klopt als een bus ik geloof ook niet dat er zoveel Europese Nederlanders de locale politiek in willen. Maar omdat je 100% gelijk hebt en Nederlanders al sinds 1970, en ik geloof dat je Europese Nederlanders bedoeld.
  Is de huidige toestand te wijten aan niet Europese Nederlanders.
  De grootste slachtoffers van dit “mismanagement” zijn overigens niet de Europese Nederlanders maar juist de niet Europese. Go figure.
  Het zijn volgens mij idd meestal Europese Nederlanders die op dit forum reageren,
  Als ze ageren is het, meestal, niet op een ander ras maar op het bestuur dat het hele eiland, de niet Europese Nederlanders in het bijzonder gijzelt en manipuleert.
  Welcome back drenchi.

 7. Dislect of eigenlijk dyslect.
  Net als huidskleur of kleur van ogen onmiskenbaar en niet iets waarvoor ik me schaam.

 8. Dislect of eigenlijk dyslect.
  Net als huidskleur of kleur van ogen onmiskenbaar en niet iets waarvoor ik me schaam.

 9. Afgezien van de taalfouten een prima stuk van Dislect.

  Hij slaat de spijker op zijn kop.

  De ‘positieve’ discriminatie in Nederland gaat zover, dat je er het beste als zwarte gehandicapte lesbische vrouw met autisme geboren kunt worden.

 10. Afgezien van de taalfouten een prima stuk van Dislect.

  Hij slaat de spijker op zijn kop.

  De ‘positieve’ discriminatie in Nederland gaat zover, dat je er het beste als zwarte gehandicapte lesbische vrouw met autisme geboren kunt worden.

 11. Ik gun Jandino zijn succes, ik ben geen fan.
  Hij dankt zijn succes juist aan zijn huidskleur hij maakt een karikatuur van de bewoners van Curaçao, hij zegt en doet dingen als karikatuur die hij niet had kunnen zeggen of doen als hij niet zijn kleurtje had.
  Bijeen is beledigd door het bestaan van zwartepiet.
  Als de zelfde Jandino persiflage gedaan was door iemand met een andere huidskleur was de wereld te klein.
  Het is een soort van exploiteren wat je hebt en hij heeft er succes mee.
  Gefeliciteerd.
  Vaak zijn de meeste mensen die op een dergelijke manier gepersifleert worden beledigd.
  Dus voor de mensen die niet zo’n hoge pet op hebben zijn zijn karakters een bevestiging van hun voor oordeel.
  Eigenlijk zeker als de mensen die hij persifleert op de banken staan om te klappen.
  Ik hou van zelfspot maar ik vind hem over the top.
  Maar was er niet een eerder Jandino initiatief om een nieuwe wijk te bouwen?
  Wat is daarmee gebeurt?
  Is het niet gewoon geeft spelen, ik wou dat het ook brood was?
  Maar de spelen zijn goedkoop het brood moet betaald worden.

 12. Ik gun Jandino zijn succes, ik ben geen fan.
  Hij dankt zijn succes juist aan zijn huidskleur hij maakt een karikatuur van de bewoners van Curaçao, hij zegt en doet dingen als karikatuur die hij niet had kunnen zeggen of doen als hij niet zijn kleurtje had.
  Bijeen is beledigd door het bestaan van zwartepiet.
  Als de zelfde Jandino persiflage gedaan was door iemand met een andere huidskleur was de wereld te klein.
  Het is een soort van exploiteren wat je hebt en hij heeft er succes mee.
  Gefeliciteerd.
  Vaak zijn de meeste mensen die op een dergelijke manier gepersifleert worden beledigd.
  Dus voor de mensen die niet zo’n hoge pet op hebben zijn zijn karakters een bevestiging van hun voor oordeel.
  Eigenlijk zeker als de mensen die hij persifleert op de banken staan om te klappen.
  Ik hou van zelfspot maar ik vind hem over the top.
  Maar was er niet een eerder Jandino initiatief om een nieuwe wijk te bouwen?
  Wat is daarmee gebeurt?
  Is het niet gewoon geeft spelen, ik wou dat het ook brood was?
  Maar de spelen zijn goedkoop het brood moet betaald worden.

 13. @Jan,
  Dat heeft hij van de Nederlanders geleerd.
  Zo lang zit hij er al.
  Afdingen.
  En voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.
  Lees: in de spotlight.
  Ja, mediageil is hij wel.
  En bovendien mediageniek
  En gelikt.
  Anders dat die stugge stijve harken daar
  ..die vaak geen stijve kunnen krijgen.
  En dat maakt bang, angstig
  En is bedreigend.
  Ja, dan ben je de lul, Jan.
  In die volgorde.
  Iets wat hij van daar niet heeft overgenomen.
  En dat steekt,
  Is zeuren, klagen en zeiken,
  Deze donkere goedlachse kleurling
  Die zich naar de top heeft gewerkt.
  Zijn kleur had hij niet mee om omhoog te vallen.
  Zoals enkelen dat pretenderen en proberen hier op deze rots.
  Naar Australië werd destijds het uitschot van blank Engeland naar toegestuurd.
  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het schorrie morie van Nederland deels ook hier beland is.
  Met het huidige politieke klimaat hebben zij echter niets meer te vertellen noch in de melk te brokkelen.
  Dat kan ik wel merken op dit forum.
  Onbekend en ongewenst maakt onbemind.
  Houdt uw vrouw binnen Jan,
  Je weet maar nooit,
  als zij de kuierlatten neemt bij het zien
  Van zo een knappe innemende man.
  Het zijn doorgaans emotionele wezens die op hun instinct en gevoel afgaan en hun hart volgen.
  Ja u bent dan Jan met de korte achternaam als u straks alimentatie moet betalen terwijl hij of zijn broer of neefje ligt te krikken met uw aanstaande ex vrouw.
  Het kan zo maar van de ene op de andere dag omslaan.
  Dat gevoel voor u.
  Ik begrijp dan uw angst dan ook
  als u nu akelig dichtbij wordt geconfronteerd met iemand
  Die het verder dan u geschopt heeft.
  En vergist u zich niet, door de deur die hij nu heeft opengeschopt, ja het is een neger, luistert u maar naar de woorden van het liedje Buchi Fil van Ced Ride, zullen nog velen meer volgen die aangespoord door Asporaat, de knevelende inhibities van destijds van zich af hebben geworpen.
  Ik hoop van ganse harte dat u die afgang niet meer zult meemaken en dat u tegen die tijd veilig en zwaar dement in een verzorgstehuis zit opgeborgen.

 14. @Jan,
  Dat heeft hij van de Nederlanders geleerd.
  Zo lang zit hij er al.
  Afdingen.
  En voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.
  Lees: in de spotlight.
  Ja, mediageil is hij wel.
  En bovendien mediageniek
  En gelikt.
  Anders dat die stugge stijve harken daar
  ..die vaak geen stijve kunnen krijgen.
  En dat maakt bang, angstig
  En is bedreigend.
  Ja, dan ben je de lul, Jan.
  In die volgorde.
  Iets wat hij van daar niet heeft overgenomen.
  En dat steekt,
  Is zeuren, klagen en zeiken,
  Deze donkere goedlachse kleurling
  Die zich naar de top heeft gewerkt.
  Zijn kleur had hij niet mee om omhoog te vallen.
  Zoals enkelen dat pretenderen en proberen hier op deze rots.
  Naar Australië werd destijds het uitschot van blank Engeland naar toegestuurd.
  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het schorrie morie van Nederland deels ook hier beland is.
  Met het huidige politieke klimaat hebben zij echter niets meer te vertellen noch in de melk te brokkelen.
  Dat kan ik wel merken op dit forum.
  Onbekend en ongewenst maakt onbemind.
  Houdt uw vrouw binnen Jan,
  Je weet maar nooit,
  als zij de kuierlatten neemt bij het zien
  Van zo een knappe innemende man.
  Het zijn doorgaans emotionele wezens die op hun instinct en gevoel afgaan en hun hart volgen.
  Ja u bent dan Jan met de korte achternaam als u straks alimentatie moet betalen terwijl hij of zijn broer of neefje ligt te krikken met uw aanstaande ex vrouw.
  Het kan zo maar van de ene op de andere dag omslaan.
  Dat gevoel voor u.
  Ik begrijp dan uw angst dan ook
  als u nu akelig dichtbij wordt geconfronteerd met iemand
  Die het verder dan u geschopt heeft.
  En vergist u zich niet, door de deur die hij nu heeft opengeschopt, ja het is een neger, luistert u maar naar de woorden van het liedje Buchi Fil van Ced Ride, zullen nog velen meer volgen die aangespoord door Asporaat, de knevelende inhibities van destijds van zich af hebben geworpen.
  Ik hoop van ganse harte dat u die afgang niet meer zult meemaken en dat u tegen die tijd veilig en zwaar dement in een verzorgstehuis zit opgeborgen.

 15. Na het ceremoniemeesterschap bij de voetbal galashow is 1 ding zeer duidelijk geworden :Jandino past goed in de lokale politiek! Net zo kleinburgerlijk en onsporief. Steek maar eens wat van je miljoenen duiten waar je zo mee te koop loopt in de curaçaose jeugd jandino je hebt zat! Of is het de bedoeling dat de overheid sponsort?

 16. Na het ceremoniemeesterschap bij de voetbal galashow is 1 ding zeer duidelijk gewordn :Jandino past goed in de lokale politiek! Net zo kleinburgerlijk en onsporief. Steek maar eens wat van je miljoenen duiten waar je zo mee te koop loopt in de curaçaose jeugd jandino, je hebt zat! Of is het de bedoeling dat de overheid sponsort?

 17. Jandino wil dat het geld rondgaat op Curacao. Hij is namelijk zo begaan met eiland, maar hij probeert wel af te dingen bij een lokale touroperator op een eilandtour voor hem en zijn gezin.

 18. Ik heb nog een stuk tuin naast mijn huis liggen, mag Jandino gebruiken voor dit project alleen de grond is van betonlei dus moeilijk te bewerken maar daar heeft Jandino de breed bek kikker zekker geen probleem mee als hij maar subsidie van de curacrimse regering krijgt, neem je moer in de maling TOVENAAR JANDINO.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -