27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Jammer dat er weinig Caribische mensen bij Defensie zitten’

John Samson

Sergeant-majoor Elvis Manuela | Foto: John Samson

DEN HAAG – Is het tijd voor meer vrouwen, homo’s en Caribische Nederlanders bij Defensie? Als het aan sergeant-majoor Elvis Manuela ligt, is het antwoord volmondig ja.

- Advertentie -

Manuela werkt al 25 jaar bij Defensie. De hooggeplaatste Curaçaose militair adviseert onder andere over de laatste technologie voor de bescherming van gevechtsmilitairen. Vorige maand werd hij nog ‘verrast’ toen verantwoordelijke minister Ank Bijleveld hem een blijk van waardering gaf voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van het Multicultureel Netwerk Defensie.

Defensie zou een afspiegeling moeten zijn van de samenleving en geen bolwerk van witte mannen, vindt hij. Minister Bijleveld erkent in haar toespraak dat de defensiedeur niet altijd wagenwijd heeft opengestaan voor iedereen. Een opvallende conclusie, omdat afkomst, geloof of geaardheid niet worden bijgehouden onder de 60.000 medewerkers.

Ouders raden kind af om militair te worden
Maar al zal Defensie de deuren wagenwijd open zetten voor biculturele kandidaten, dan blijkt er tegenstand te komen uit onverwachte hoek: “Ze worden door hun ouders, ooms en tantes afgeraden om bij Defensie aan de slag te gaan”, merkt Manuela.

Hoe dat komt? “Er zijn verschillende redenen. Defensie straalt bijvoorbeeld een bepaald gezag uit en dat vindt niet iedereen leuk. Het kan zijn dat familieleden het niet zien zitten dat je mogelijk een autoritaire houding gaat krijgen.”

Elvis Manuela op NPO Radio 1

Bekijk of beluister ook het gesprek met Elvis Manuela bij het radioprogramma Kwesties (NTR) waarin hij vertelt over zijn persoonlijke ervaringen als militair.

“In Afghanistan ging een groep vrouwen op pad en die vrouwen bleken veel meer in staat om contact te leggen met andere vrouwen en daardoor snel belangrijke informatie te krijgen. Het kan een enorm verschil maken dus als je ook vrouwen hebt of mensen met een andere culturele achtergrond.”

Maar uit recent onderzoek van het Centraal Cultureel Planbureau blijkt dat medewerkers van Defensie geen grote voorstanders zijn van het uitbreiden van diversiteit onder het personeel, zeker niet wanneer dat via een voorkeursbeleid zou gebeuren.

Geen vrouwen
Ook op Manuela’s geboorte-eiland Curaçao is nog werk te verzetten als het om diversiteit gaat. Vrouwen mogen zich nog steeds niet aanmelden voor de Curaçaose Militie. “Dat ligt aan de landsverordening die dat niet toestaat, het is aan de politiek”, zegt een Defensie-woordvoerder op Curaçao.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. Ik heb ‘toevallig’ een bijzonder aardige Curaçaose buurman die 2 tours Irak heeft gedaan en 1x Kandahar. Hij is vervroegd gestopt en voor hen die het interesseert er zijn meer op C. Oud-militairen die net als hun Europese NL collegae werden uitgezonden.
  Jammer dat men niet btr op de hoogte is hier, ipv altijd anderen af te zeiken. Uiterst wanstaltig.

 2. @Marlon: Angelen en Saksen zijn beide stammen die vallen onder de Germanen.

  Overigens deed geen enkele Germaan iets in Candaa, Amerika, Australie of Nieuw Zeeland.
  Als je Duitsers bedoelt, zeg dan Duitsers en niet Germaan. Als je Engelsman bedoelt, zeg dan Engelsman en nier Anglo.

 3. Knoek- de Koe,

  Blijkbaar ken je de geschiedenis niet. Of is wat jij als geschiedenis les hebt gehad zeer vervalst.
  Want al die lsnden die je noemt, hebben hun vooruitgang op rug van anderen opgebouwd. Dat zijn de, indianen, aboriginals, slaven etc.
  Neen. Het is geen germaanse mentaliteit zoals je beweerde.
  De duisters bleven in hun hol en hebben de rest vsn de wereld weinig beroofd. Die hebben hun vooruitgang grotendeels te danken aan het hard werken en door dicipline te tonen.
  Maar integendeel vwb de anglo saxen.
  Die hebben de rest van de wereld verkracht en uitgebuit. Daarom hebben zij heel wat kunnen opbouwen.

  Vergelijk de germanen aub niet met de anglo saxen.

 4. Volgens @bob, “Licht eens toe wat jouw opleiding en inkomen is”. Nou bob begrijp me niet verkeerd, ik ben de laatste die deze man met zijn kleine salaris belachelijk wilt maken, verre van dat.

  Wat we hier zien is typisch de mentaliteit van de YDK, lui en geen ambitie. Deze Sergeant-majoor heeft geluk dat hij niet getroffen is door de bezuinigmaatregelen van de regering anders zat hij nu thuis met speelgoed geweren te spelen.

 5. @ Marlon .
  Er zijn altijd twee kanten aan een verhaal, positieve en negatieve, dat geldt ook voor de kolonisatie. De USA , Canada , Nieuw Zeeland, en australie, gesticht en gefundeerd op anglo germaanse waardes en deugden,zijn ontwikkeld tot werelds meest veilige, rechtvaardige, vrije en politiek stabiele (rechtsstaat) landen ter wereld , met een zeer hoge Human Development index (H.D.I.) en waar universele mensenrechten gegarandeerd zijn voor elke burger. Naast west en noord Europa , japan, zuid korea en Singapore zijn er weinig landen die deze H.D.I , rechtvaardigheidsgraad , universele mensenrechtengraad en ontwikkelingsgraad evenaren.

 6. Ik denk niet dat veel animo in the caribbean of in nederland aanwezig is om in het leger te dienen. Waarom ?
  Europeanen voerden alleen maar oorlogen tegen mekaar.
  Ze lusten mekaar rauw.
  Toen is groep europeanen de ocean overgestoken en met dezelfde guerra eterno ofwel guerra perpetua doorgegaan.

  De europeanen hebben uiteidelijk vrede leren kennen. Want zij waren uitgeput en bankroet vsn al die oorlogen. Ze hebben bijna geen leger meer nodig.
  Maar hun voorouders die de oceaan hadden overgestoken is met gelijke voet doorgegaan. Ze produceren bijna niets, alleen materieel om oorlog te voeren. Ofwel destruction material. Of useless things zoals fakebook en twitter.
  Hiervoor creëren ze geld uit het niets. Ofwel out of tin air.
  Terwijl die bezig zijn met hun oorlog te voeren en geld uit het niets te creëren deden de chinezen hun ding met Huwei etc. Dit ipv oorlog te voeren. Slim van die chinezen.

 7. Clapas Clapas toch de wanstaltige taal die jij uitspreekt iedere keer maar weer is ronduit shocking!
  Ik zou zeggen ipv iedere 2 weken je onderstand in ontvangst te nemen ga iets nuttigs doen, vooral voor jouw eigen bevolking waarvan 1 op de 4 onder het bestaansminimum zit.
  Je bent een uiterst shameful subject!

 8. @lapas
  Niet verkeerd gekeken, maar lui gegoogled en het eerste resultaat genomen dat je tegenkwam

  Licht eens toe wat jouw opleiding en inkomen is en welke nuttige werkzaamheden jij in je leven hebt gedaan.

 9. Sorry @bob, niet goed gekeken ik zat €272 er naast. Wat wilt deze sergeant majoor eigenlijk met meer Caribische Nederlanders bij Defensie? Dat wij de eerste linie voor de Hollanders gaan vormen? Mij niet gezien, na de oorlog ben ik makkelijk te herkennen, ik ben de neger met beide benen.

 10. Deze man werkt al 25 jaar bij defensie, ik heb het opgezocht en het salaris van een Sergeant-majoor is afhankelijk van leeftijd en ervaring en kan zo verschillen van €2100 tot €2925 per maand. Deze Elvis Manuela lijkt me weer zo een laag opgeleide boerenlul zonder ambitie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -