27 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Inzet op HIV-voorlichting in buurten Curaçao na toename besmettingen

HomeMediaNTR | Inzet op HIV-voorlichting in buurten Curaçao na toename besmettingen

Deya Mensche

Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Het aantal HIV-besmettingen onder jongeren op Curaçao is toegenomen. Er zijn momenteel 1916 gevallen bekend bij het ministerie van Gezondheid, maar volgens de Cura+ Hiv/Aids Support Foundation liggen de cijfers veel hoger: zij schatten dat het aantal boven de 2000 ligt.

“In 2017 alleen, hebben wij 25 positieve gevallen geconstateerd onder de 150 mensen die zich bij ons hebben laten testen”, zegt Dudley Ferinandus van Cura +.

Daarom zet Cura+ nog meer in op voorlichting en preventie onder jongeren, zoals het organiseren van testdagen in buurtcentra’s. “Je kunt niet alleen op de overheid rekenen. Als we geen voorlichting geven blijft het taboe bestaan”, zegt Ferdinandus. Het ministerie heeft dit jaar nog geen cijfers bekendgemaakt.

Gion, een jongere die vanaf 2015 weet dat hij HIV heeft, heeft het van dichtbij meegemaakt: “ik leefde er maar op los. Maar sinds ik weet dat ik HIV-patiënt ben, ben ik verantwoordelijk geworden.”

Diagnose
Gion had al een tijd last van een droge hoest en koorts, toen de dokter besloot hem te laten testen op HIV. “Vóór mijn diagnose was ik actieve jongere, zonder zorgen, die studeerde in Nederland.” Hij moest zijn diagnose alleen verwerken: “mijn familie was er niet om mij te ondersteunen. Dat was heel zwaar.”

Volgens Gion brak er een nieuw leven voor hem aan toen hij medicijnen begon te nemen. “Omdat ik goed oppas, is het virus momenteel niet waarneembaar. Ik wil nooit het punt bereiken dat ik AIDS krijg. Ik moet dit leven waarderen.”

Daarom helpt hij Cura+ met het geven van voorlichting. “Een HIV-diagnose betekent niet automatisch dat je ook AIDS hebt bijvoorbeeld. Dat is een verkeerde associatie, want AIDS is de laatste fase, wanneer de medicijnen niet meer helpen.”

Testdagen
Vanaf juli dit jaar werkt CURA + samen met het buurtcentrum Ser’i Papaya om voorlichting te geven. Er worden ook testdagen georganiseerd bij het buurtcentrum. In 2018 willen ze alle buurten van Curaçao regelmatig bezoeken. “We geloven dat de preventie begint en eindigt in de wijken”, zegt Ferinandus.

Voorlichting bij scoutinggroep ROANS. Foto: Deya Mensche

De lokale scoutinggroep ROANS, voor jongeren van 15 tot 18 jaar, heeft deze maand in het kader van Wereld Aids Dag voorlichting gehad van CURA +. Volgens coach Enid Statia, hoofd van de Antilliaanse scouting, heeft de jongerendirectie zelf ervoor gekozen om CURA + uit te nodigen.

De scoutinggroep heeft een uitgebreide uitleg over HIV en AIDS gekregen. “Ik wil de test doen en met mijn vrienden delen dat ze niet bang hoeven te zijn voor de test”, zegt scout Whelton Martina. “Dat is precies bedoeling: dat de scouts de informatie delen met andere jongeren”, vult Natifa Lucas, leidster bij ROANS, aan.

Onverantwoordelijk
Volgens Ferinandus is niet alleen seksueel contact het probleem. “Het aantal besmettingen is ook gestegen omdat jongeren onverantwoordelijker zijn geworden, ze geven minder om hun naaste. Jongeren moeten leren zichzelf en anderen te beschermen”, benadrukt hij.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Beste Eric, gelukkig voor jou is het alleen maar een allergie.
    Voor de jeugd van Curacao, zou een “beurt” het begin van het einde kunnen zijn. Behalve de Kerk, zijn er nog meer onbenullige partijen op het eiland die weigeren ongecensureerde voorlichting te geven aan de jeugd.
    We zijn te preuts en alles moet in de taboe sfeer blijven, behalve als het gaat om de volwassenen die dingen lijken te doen, dat de duivel er jaloers van wordt.
    Ik gun iedereen zijn /haar seksuele plezier. Maar doe het aub save totdat je een vaste partner hebt.

  2. Beste Dino, Condooms mogen niet van de kerk. Ik moet zeggen laatst had ik ook de schrik van mij leven zeg want ik had al een tijd tijd last van een hardnekkige keelpijn. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het vroeger overal in stak, tanden of geen tanden, als er maar een gat in zat. Sinds de huisdokter heeft ontdekt dat die keelpijn door een allergie kwam, ben ik voorzichtiger geworden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties