31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 17:20

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Invoering BIG-register Curaçao stap dichterbij

Een meerderheid van de Curaçaose chirurgen is niet BIG-geregistreerd

WILLEMSTAD – Artsen en verpleegkundigen op Curaçao moeten zich binnenkort laten registreren om erkend te worden. De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft budget vrijgemaakt voor een Curaçaose variant van het Nederlandse register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG).

Het wachten is nog op goedkeuring van de minister van Gezondheid.

- Advertentie -

Een meerderheid van de Curaçaose chirurgen is niet BIG-geregistreerd.

Inspecteur-generaal Jan Huurman verwacht steun te krijgen van de instantie die in Nederland het BIG-register onderhoudt. “Bij die organisatie werkt iemand die geboren en getogen is op een van de eilanden. Hopelijk wordt er snel een advertentie gepubliceerd en reageert deze medewerker daarop.”

Uitvoering van de wet
De Wet BIG is in 2009 aangenomen maar er zijn nog geen uitvoeringsregelingen. Deze wet is volgens Huurman bedoeld om de kwaliteit van de zorg te bewaken en de patiënt te beschermen. “Elke patiënt kan aan de hand van het openbare register controleren of een arts is wie hij zegt dat hij is en of hij kan wat hij belooft te doen. Op dit moment is alleen de Landsverordening Uitoefening Geneeskunst van kracht. Die is gebaseerd op de Nederlandse wet van 1865. In dat jaar waren er nog geen specialisaties.”

Voor elke specialisatie komt er een apart register. Ook tandartsen en verpleegkundigen krijgen een eigen register. “Opname in het register betekent erkenning, maar verplicht de arts ook om zich jaarlijks te laten bijscholen”, zegt Huurman. “Doet hij dat niet, dan kan hij zijn vak niet meer uitoefenen.”

- Advertisement -

Kwaliteit waarborgen
Volgens de huidige wetgeving is er geen verplichting tot bijscholing. Dat vindt de inspecteur-generaal een groot gemis. “De kwaliteit van de zorg is niet gewaarborgd als artsen hun kennis niet bijschaven.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. PS
    Trouwens het gaat niet alleen om medici en verpleegkundigen maar ook andere beroepsgroepen zoals, tandartsen, fysiotherapeuten en vroedvrouwen. In NL was men bezig om die lijst steeds aan te vullen.

  2. Ericlapas hetgeen u nu zegt heb ik reeds eerder ten tijde van de perikelen romdom dr. Fa-si-Oen. Een hoop larie rondom de man terwijl velen op Curaçao niet BIG geregistreerd zijn. Zeker niet de medici zoals u het zegt die onze patiënten in het buitenland behandelen. Mijn persoon, wijlen mijn echtgenote en nog een aantal verpleegkundigen waren al jaren geleden, bij aanvang van het registreren in Nederland, geregistreerd in het BIG register van Nederland. Dat BIG ontwerp is te snel door de Staten gejaagd. Ik heb reeds in menig ingezonden stukken gesteld dat het invoeren van de BIGwet copieconform de Nederlandse BIGwet, in de praktijk direct veel problemen met zich zal meebrengen. Bijvoorbeeld begeven onder anderen onze verpleegkundigen in de hospitaalsetting zich vaak op het werkgebied van de medici. De BIGwet NL stelt duidelijk dat medische handelingen specifiek toebehoeren aan degenen die daarvoor opgeleid en bekwaam zijn, namelijk de medici. Onder anderen verpleegkundigen die zich op het gebied vertoeven deze zogenoemde ‘voorbehouden handelingen’ dienen bekwaan geacht te worden door de medici en de handelingen dienen in opdracht en onder direct toezicht te geschieden van de medicus. Ik weet dat dit niet zo is in de prakrtijk. Tot nu toe handelen onze verpleegkundigen op grond van het ‘verlengde arm’ constructie conform de reeds verouderde wetgeving of overgenomen jurisprudentie. Conform de BIGwet NL is ondeskundig en onbekwaam handelen, geacht strafbaar te zijn. In mijn ingezonden stuk ‘De verpleegkundige beroepsgroep in vogelvlucht’, in mei 2018 ter ere van de dag van de verpleging, heb ik een diepgaand blik gegooid ten aanzien van dit onderwerp. Zie in het archief van kkc, Amigoe en AD. Dit soort problemen doen zich voor doordat men hier op Curaçao mensen beslissingen laat nemen in zaken waar zij geen kaas van hebben gegeten. Zie wat er gebeurt met de nieuwbouw ziekenhuis. Veel werk voor de Inspectie om na ta gaan in hoeverre de criteria van ‘voorbehouden handelingen’ nu en de toekomst nageleefd wordt. Zelfs in functiebeschrijvingen in zorginstellingen worden gewoonweg ‘voorbehouden handelng’ meegenomen zonder de wettelijke regels in acht te nemen. De Inspectie heeft de mankracht er niet voor. Ik ben jarenlang bezig geweest met deze ‘stuff’ en weet waar ik het over heb.

  3. Het zal eens tijd worden. De implementatie laat nogal op zich wachten. Hebben de ambtenaren van het ministerie van volksgezondheid er soms geen kaas van gegeten? Het is toch makkelijk genoeg om het Ministerie van volksgezondheid in Nederland te vragen om de betreffende software te mogen kopiëren of vraag anders hulp aan hen.
    Lees het stuk uit de onderstaande link voor wat betreft de bijscholing van huisartsen. Ik weet alleen niet of de SVB nog steeds controleert.
    https://caribischnetwerk.ntr.nl/2014/08/21/register-voor-artsen-niet-doorgevoerd-op-curacao/

  4. Het kan best zijn dat ik niet goed lees, chirurgen moeten big geregistreerd zijn maar hoe zit het met chirurgen uit de regio en ook onze eigen chirurgen die in de regio hebben gestudeerd? Daarbij komt, als cliënten in allerijl naar Colombia vliegen worden ze daar door een niet big geregistreerde chirurg geholpen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -