30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

NTR | Inspectie Curaçao: grote zorgen over ongedocumenteerde met chronische ziekte

HomeMediaNTR | Inspectie Curaçao: grote zorgen over ongedocumenteerde met chronische ziekte
Foto Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Chronisch zieke migranten die zonder papieren naar Curaçao komen, vallen in een gat. De inspectie voor gezondheidszorg maakt zich dan ook grote zorgen hierover. Bovendien zet dit de bestaande gezondheidszorg van het eiland onder druk.

 

Kim Hendriksen in gesprek met Elisa Janzen en Sirving Keli

“Denk hierbij aan HIV-patiënten die structureel dure medicijnen nodig hebben, nierpatiënten die dialyse nodig hebben, langdurige intensive care-behandeling en patiënten die kanker krijgen en hier behandeld voor moeten worden”, zegt Sirving Keli, waarnemend inspecteur-generaal van de gezondheidsinspectie.

Volgens hem groeit die groep ook. “Je moet je voorstellen dat de mensen uit een land komen waar de gezondheidszorg ook al jaren niet meer optimaal functioneert. Dus de mensen komen in slechtere toestand hiernaartoe.” De inspectie heeft daarom aan instanties verzocht die humanitaire hulp geven aan deze ongedocumenteerden, om in hun pakket chronische aandoeningen op te nemen.

‘De mensen komen in slechtere toestand hiernaartoe’-Sirving Keli, waarnemend inspecteur-generaal van de gezondheidsinspectie

Sirving Keli | Extra

 

Hoe meer ongedocumenteerden naar Curaçao komen, hoe groter de druk ook op de bestaande gezondheidszorg op het eiland, zegt Keli. “Dat kan de gezondheidszorg niet aan.”

Het gaat de laatste jaren vooral om Venezolanen die zonder papieren komen. Zij hebben wel recht op zorg, net zoals iedereen die op het eiland verblijft. Die zorgplicht voor de overheid is in de grondwet geregeld. De kosten van die zorg komen voor rekening van de overheid.

Ziekenhuiswoordvoerder Germaine Gibbs laat weten dat de cijfers op dit moment heel laag liggen. “Het gaat om 0,5 % van de patiënten van Curaçao Medical Center.” Maar het is volgens Keli dus niet de spoedeisende zorg die de kosten van ongedocumenteerden opjaagt, maar de chronische zorg waarin de grote bedragen zitten.

Elisa Janzen van kliniek Salú pa Tur | foto: Kim Hendriksen

 

De 27-jarige arts Elisa Janzen is de kliniek Salú pa Tur gestart waar ze gratis zorg geeft aan ongedocumenteerden. Ze werkt hierin samen met onder andere de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het gaat om behandelingen of bijvoorbeeld controle die deze patiënten eerder niet kregen en waardoor ze onnodig ziek of veel zieker werden.

Ze vertelt dat steeds meer patiënten hun weg weten te vinden naar de kliniek. Vier maanden na de opening, ontving de kliniek al de duizendste patiënt. “We hebben het liever niet over nummers, maar we zien wel een toename in het aantal consulten”, aldus Janszen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

1 reactie

  1. Goed werk van deze twee weldoenders???? $$$$. Maar niet straks aankloppen bij Nederland om nog wat extra geld bij het bedrag wat zij al ontvangen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties