28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Illegale Venezolanen komen niet meer per boot maar met vliegtuig’

HomeLandenArubaNTR | 'Illegale Venezolanen komen niet meer per boot maar met...

Door Ariën Rasmijn

‘Angst voor vloedgolf Venezolanen’ | foto MARALD VAN MONTFOORT
‘Vergeleken met voorheen zien we steeds minder gevallen van aangespoelde bootjes’ | foto MARALD VAN MONTFOORT

ORANJESTAD — Venezolanen die illegaal naar Aruba komen doen dit steeds minder via bootjes die vanuit het schiereiland Paraguana vertrekken, maar komen gewoon met commerciële vluchten naar het eiland. Dit zegt Igmar Benschop van de maritieme politie.

“Vergeleken met voorheen zien we steeds minder gevallen van aangespoelde bootjes”, vertelt Benschop. “Vroeger pakten we elke maand wel een. Tegenwoordig komen ze gewoon met het vliegtuig. Dat is een stuk makkelijker en veiliger. Degenen die wel per boot komen zijn vaak mensen die al eens eerder van het eiland zijn gedeporteerd of met wapens en drugs komen.”

Vissersboten
Benschop legt uit dat de boten vertrekken vanuit havens als Puerto Escondido, Las Piedras en Adicora op het nabijgelegen schiereiland van Paraguana. De overtocht van ongeveer 20 kilometer vindt ‘s nachts plaats en meestal worden dan tussen de vijf en tien passagiers naar het eiland gebracht. De vissersboten, die vaak niet langer dan zes meter zijn, spoelen dan aan op stranden zoals die van Santana di Cacho achter Baby Beach.

“Vaak gaat het ook om vissersboten die in Venezuela als gestolen worden opgegeven en dan komt het weleens voor dat we die dan terug moeten geven aan degene die de aangifte heeft gedaan”, zegt Benschop. Vaak komen de bootjes tot vlak voor de kust en de passagiers moeten dan naar het strand zwemmen.

Daarbij zijn weleens doden gevallen, zeker op plekken met veel stroming. Uit cijfers van de Kustwacht blijkt dat in 2012 twintig personen waren opgepakt die per vissersboot het eiland probeerden te bereiken. In 2013 waren dat er 34. Vorig jaar wisten de Kustwacht en de maritieme politie slechts twee illegale drenkelingen uit Venezuela aan te houden. Dit jaar werden tot begin september twaalf mensen aangehouden.

2000 mensen
De aantallen die de maritieme politie en de kustwacht noemen staan in schril contrast tot de aantallen die nu via de luchthaven binnenkomen. Gerald Vingal, directeur van de Arubaanse immigratiedienst, zegt dat veel Venezolanen langer blijven dan het toegestane maximum van 30 dagen, nadat ze hun retourticket hebben verlengd. Ook komen bezoekers uit Venezuela met een doorreisticket, waar ze vervolgens geen gebruik van maken eenmaal wanneer ze op het eiland zijn geland.

Om en nabij 2000 Venezolanen verblijven volgens Vingal momenteel op Aruba langer dan toegestaan. Er moet volgens hem nog verder worden onderzocht hoeveel van deze mensen inmiddels een verblijfsvergunning hebben aangevraagd, zijn opgepakt en gedeporteerd of illegaal wonen en werken op het eiland.

Toch maakt niet iedereen zich zorgen. Asdrubal Baptista is een van de meest vooraanstaande economen van Venezuela. Tijdens een recent bezoek aan het eiland gaf hij aan dat de huidige toestroom van Venezolanen met een laag tot gemiddeld inkomen die naar het eilanad komen om bijvoorbeeld dollars te kopen tijdelijk is. “Op gegeven moment wordt hen die mogelijkheid door de regering ontnomen.” Dat rijkere Venezolanen de laatste jaren veel vastgoed kopen en bedrijven overnemen op het eiland is iets dat al veel langer aan de gang is.

Vluchtelingencrisis
Baptista maakt zich geen zorgen over een mogelijke crisis van Venezolaanse economische vluchtelingen op Aruba. “Het land zal altijd groot en rijk genoeg zijn om aan de basisbehoeften van iedereen te kunnen voldoen, zodat ze niet in grote aantallen zullen vluchten.”

Bron: CaribischNetwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Het is eigenlijk toch niet normaal dat zulke figuren als Baptista hun leugens mogen vertellen aan het volk wat nog niet eens de krant kan lezen. Het land zal altijd groot ( sinds wanneer krimt een land? ) en rijk genoeg zijn om aan de basisbehoeften van iedereen te kunnen voldoen, zodat zij niet in grote aantallen zullen vluchten. Het wachten is alleen nog op een burger oorlog en die kan zomaar uitbreken. De oppositie is het zat om elke keer N. Maduro en een overleden Chavez 24 uur 7 dagen per week op tv door hun strot gedouwd te krijgen er is geen voldoende vreten en andere basisbehoefte en mocht die er zijn is ze niet te betalen voor de gewone man. Binnen één jaar worden de eilanden overspoeld met Venezolanen, let op mijn worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties