31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Hulp Nederland nodig voor financiële doorlichting Aruba’

HomeMediaNTR | ‘Hulp Nederland nodig voor financiële doorlichting Aruba’

Door Sharina Henriquez


ORANJESTAD – De kans is groot dat de nieuwe Arubaanse regering Nederland om hulp vraagt voor een financiële doorlichting en corruptieonderzoek van de Arubaanse overheid.

Dat blijkt uit een gesprek met beoogd premier Evelyn Wever-Croes, leider van politiek partij MEP. Haar partij neemt nu als grootste partij deel aan de formatiegesprekken.

 

Tijdens de informatieuitwisseling met de informateur is aan het licht gekomen dat het vorige kabinet een miljoenengat (op zijn minst 195 miljoen gulden) achterlaat, terwijl dat eigenlijk een overschot had moeten zijn. De informateur heeft inmiddels verslag gedaan aan de gouverneur, die nu een formateur moet gaan aanstellen voor de werkelijke formatie van het kabinet. Meestal wordt dat de beoogde premier.

‘Donkere wolk’
“Er is zo’n donkere wolk over het imago van Aruba in het Koninkrijk”, zegt Wever-Croes. “Dat moeten wij herstellen. En als we dat hebben hersteld dan kunnen we praten over de toekomst. Nu zitten we in een benadeelde positie. De schuld is te hoog, we hebben een financiele curatele, we doen weinig aan corruptiebestrijding, we hebben een koninklijk besluit over integriteit onderweg of eigenlijk verdiend. We zitten nu niet in een goede positie om iets te bepalen over de staatkundige status van Aruba in het Koninkrijk.”

Dat ze wil breken met het beleid van de huidige regering van Mike Eman, lijkt duidelijk. Eman ging in 2014 zelfs in hongerstaking als protest tegen inmenging van Nederland in de Arubaanse financiën.

Ze vindt dat Aruba eerst zelf haar zaken op orde moet stellen. “We moeten niet gaan aankloppen bij Nederland voor vanalles.” Maar tegelijkertijd stelt ze dat het eiland in grote financiële problemen zit en dat Aruba dus wel hulp van Nederland daarbij nodig heeft.

Zachte lening
Een snelle oplossing ziet zij als Aruba een ‘zachte lening’ kan krijgen ofwel herfinanciering van de schulden tegen een lagere rente. Daarvoor moet Nederland wel garant staan. In 2011 kwamen beide landen dit al overheen in het Witte Donderdag-akkoord (samenwerkingsprotocol Aruba-Nederland). Maar het akkoord is nog steeds niet uitgevoerd omdat Aruba niet aan de voorwaarden voldoet. Als premier wil Wever-Croes opnieuw met Nederland gaan onderhandelen over het akkoord.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 reacties

  1. In 2008 en 2009 hebben we in opdracht van de toenmalige minister van Justitie een groot deel van de overheid doorgelicht op integriteit en dat besproken met de medewerkers. We kregen een goed beeld van wat er allemaal gebeurde en waarom. Een pikant voorbeeld. We hadden in een dienst een aantal ambtenaren zover, dat ze toestemming zouden vragen voor nevenwerkzaamheden. Dat is verplicht volgens de LMA. In alle diensten wordt standaard bijgeklust. De vertrouweling van de betreffende minister liet ons weten dat de brieven om toestemming zouden worden genegeerd. Onze indruk was dat de bestuurders zelf het ambtenaren en andere medewerkers vaak onmogelijk maken om integer te zijn. Als de chef niet mee wil werken aan ondeugdelijk bestuur, gaat het via een ondergeschikte, die zich verwarmt aan de aandacht van de minister en er gebruik/misbruik van maakt. Ook wordt er vaak een elastisch persoon als diensthoofd benoemd. Er zou een integer persoon moeten worden benoemd en deskundig. Onze bestuurders zijn dat vaak niet. Wij hadden voor dat gebrek aan integriteit op hoog niveau een zeer goede methode ontwikkeld. Als een bewindspersoon iets wilde wat niet kon, wees de directeur hem/haar op het afbreukrisico, precedentwerking en de gevolgen daarvan. Als de minister doorzette, voerde wij het uit natuurlijk. De minister beslist, maar de directeur deelde de minister altijd schriftelijk mee wat er was ondernomen om de bewindspersoon op integere gedachten te brengen. En dat de minister dat niet wilde ondanks de juridische waarschuwingen daarover. De minister kon dus nooit zeggen, dat zijn ambtenaren hem ter zake niet goed hadden ingelicht. Een dergelijke onaangename situatie ontstond bijvoorbeeld bij de obscure aanbesteding van de legale en overvolle dump. Dat heeft de minister doorgezet ondanks negatieve adviezen. Dat recht heeft de minister. Maar de minister is wel verantwoordelijk voor oorzaak en gevolg. Als daar niet de hand aan wordt gehouden komen er meer dergelijke onfortuinlijke incidenten (zoals de racetrack, Beta en zo meer). Dus daar kan de nieuwe regering al vast mee beginnen. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties