29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘OM moet tip in verdwijningszaak Holloway natrekken’

HomeMediaNTR | 'OM moet tip in verdwijningszaak Holloway natrekken'

Door Jackeliene Geeve

Jurriën de Jong stapte jaren geleden al naar de Arubaanse media met zijn verklaring - foto: Jackeliene Geeve
Jurriën de Jong stapte jaren geleden al naar de Arubaanse media met zijn verklaring – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Ondanks dat ‘nieuwe getuige’ Jurriën de Jong in de verdwijningszaak van Natalee Holloway door velen wordt omschreven als ‘ongeloofwaardig en niet betrouwbaar’, zou het Openbaar Ministerie zijn informatie over de zaak Holloway toch moeten natrekken.

Dat zegt onderzoeksjournalist Vincent Verweij. Hij schreef samen met Wim van der Pol het boek ‘Dossier Holloway’ en deed langdurig onderzoek naar de verdwijning van de jonge Amerikaanse. Alle mogelijke scenario’s zijn in het boek naast elkaar gelegd, ook de verklaring van De Jong waarin hij beschrijft hoe Joran van der Sloot de jonge vrouw in de nacht van 30 mei 2005 begroef in de kruipruimte van hotel Marriot, dat toen in aanbouw was.

“Volgens De Jong was hij die avond op de plaats delict omdat hij deel uitmaakte van een drugsbende en daar cocaïne had verstopt. Dat vind ik onwaarschijnlijk”, zegt Verweij. “Ik heb nog nooit een crimineel ontmoet die drugs op een openbare plaats bewaart waar iedereen bij kan. Maar al is het nog zo onwaarschijnlijk, het OM en de politie moeten zijn verhaal wel checken. Misschien een gaatje boren in de vloer en even kijken met een kleine camera wat er ligt. Te vaak hebben politie en justitie op Aruba verzuimd om nieuwe aanwijzingen te onderzoeken.”

Nieuwe getuige’
De verklaring van de 59-jarige De Jong verscheen vorige week volop in de Nederlandse media. Hierin wordt hij omschreven als nieuwe getuige, maar voor Arubaanse media is De Jong een oude bekende. Hij strijdt als zeven jaar voor de uitgraving bij Marriot, maar wordt naar eigen zeggen tegengewerkt door het Openbaar Ministerie op Aruba. Dat de grotere mediakanalen zijn verhaal nu oppakken is voor hem hoopgevend.

Dat het Openbaar Ministerie zijn verzoeken tot opgraving van de Amerikaanse studente tot nu toe steeds afwijst, komt volgens De Jong doordat zij niet willen dat de ‘échte waarheid’ boven water komt. De zaak Holloway heeft het eiland een hoop toeristen gekost, zo legt hij uit.

“Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor het eiland. Ze zijn blij dat de rust is wedergekeerd.”

De vondst van Natalee zou betekenen dat oude wonden weer opengereten worden, zo denkt De Jong, met een economisch wellicht ernstige gevolgen.

Speculatie
Volgens Peter Blanken, van 2009 tot 2014 hoofdofficier van Justitie in Aruba, heeft deze zaak wel degelijk prioriteit maar is de verklaring van De Jong simpelweg niet geloofwaardig. Blanken hoorde de verklaring van De Jong jaren geleden voor het eerst aan, maar besloot er niets mee te doen.

“Er zijn in de afgelopen jaren veel scenario’s geweest rondom de verdwijning van Holloway. De meeste bleken gebaseerd op speculatie.”

Verder klopte de verklaring van De Jong op enkele belangrijke punten niet. Zo had hij het over een meisje van de rond de 1,75 meter lang, terwijl Natalee in werkelijkheid bijna 15 centimeter korter was.

“Ik kan niet uitsluiten dat De Jong de waarheid spreekt. Maar hij moet met een waterdichte verklaring komen voordat er sprake is van heropening van het onderzoek.”

Of het onderzoek in de zaak Holloway daadwerkelijk heropend wordt is nog maar zeer de vraag. Tot nu toe lijkt zijn verklaring De Jong vooral veel geld te kosten.

“Ik ben duizenden euro’s kwijt aan het op en neer reizen tussen Nederland en Aruba om de waarheid boven water te krijgen.”

Bron: Caribischnetwerk.NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties