28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 03:55

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Hotels bij Baby Beach betekent wél einde van beschermd kustgebied

Marco Bislip met Accion Ambiental protest bouwplan Baby Beach | Sharina Henriquez

SAN NICOLAS – Er waren meer mensen op de persontmoeting met de Spaanse ontwikkelaars Grupo Martinón van twee hotels bij Baby Beach dan bij het protest er tegen, een paar dagen later. “Arubanen protesteren niet. Zeker niet als de overheid het project met veel tamtam als definitief presenteert”, zegt Helena Croes van Accion Ambiental.

- Advertentie -

Terwijl elders in de wereld toeristische bestemmingen onder druk staan en lokale regeringen deze proberen in te dammen, gaat die ontwikkeling aan Aruba voorbij. Bij het al drukke Palm Beach aan de westkust komen zeker nog 4000 verblijven inclusief een nieuw hotel bij het natuurgebied Bubali Plas. En nu is de ‘maagdelijke’ oostkust van het eiland aan de beurt: het all-inclusive hotel Secrets Aruba van 600 kamers en een tweede hotel erna met 300 kamers. En er zijn nog andere projecten op komst: twee boetiekhotels van elk 40 kamers.

Een ontwerpschets van het nieuwe hotel Secrets Aruba

Bij de perspresentatie van het Secrets-project proberen de ontwikkelaars te verkopen dat het eerste all-inclusive hotel zoveel mogelijk in de omgeving gaat passen. En zo min mogelijk schade aan de natuur brengt. “Maar er wordt natuurlijk wel gebouwd”, geeft de projectmanager/financieel directeur Alejandro Murcia toe achteraf. Dat betekent ook dat in de grond geboord gaat worden die volgens Accion Ambiental behalve natuurlijke ook historische waarde heeft met de grotten eronder.

‘Toerisme blijft in mijn hart’ – Otmar Oduber, minister van infrastructuur en milieu

De minister die het project trekt, Otmar Oduber (POR), gaat trouwens niet over toerisme, maar over infrastructuur en milieu. “Toerisme blijft in mijn hart”, verklaart Oduber die in de twee voorgaande kabinetten minister van toerisme is geweest.

- Advertisement -

Of hij dan wel goed kan toezien op milieu? “Ja, we hebben voor het eerst bij dit hotel de milieu-effecten laten toetsen. Ook al zijn er nog geen wettelijke regels die wel nog dit jaar komen”. De toetsing gebeurde aan de hand van ‘internationale milieu-normen’. Wat die zijn, blijft vaag. Want er bestaan geen milieu-normen die wereldwijd voor elk land gelden; landen of bijvoorbeeld de Europese Unie bepalen dat zelf.

Het nieuwe Ruimtelijk Ontwikkelings Plan dat nog in concept is.

 

Oduber roemt echter zijn nieuwe Ruimtelijk Ontwikkelings Plan (ROP) waarmee hij voorkomt dat het hele gebied bij Baby Beach (Seroe Colorado) vol wordt gebouwd. Inderdaad in het ‘oude’ ROP-plan -dat overigens nog geldt want het nieuwe is nog een concept -staat dat er drie grote hotels met 1100 kamers, 3000 condo’s en een aantal golfbanen in het gebied mogen komen. En in het nieuwe conceptplan wordt het hele gebied minus het Secrets-project en boetiekhotels, bestemd als ‘beschermd natuurgebied’. Een winst zeker voor de nog redelijk ongerept natuur daar.

Het nog geldige Ruimtelijk Ontwikkelings Plan met rechtsonder de oostpunt waar Baby Beach ligt

 

Maar de bewindspersoon vergeet hierbij dat voor het kustgebied zelf – dus Baby Beach en de stranden en zee eromheen – niets wijzigt. Het was altijd al bestemd als natuurgebied/natuurreservaat. Dat betekent niet per se dat daar geen bouw of recreatie mag zijn. Maar wel beperkt want de nadruk moet op natuurbescherming blijven. Alleen: de overheid – en ook  minister Oduber – heeft aan die bestemming nooit uitvoering gegeven. Het is dus een natuurreservaat op papier gebleven.

En het hotelproject krijgt nu voorrang. Zowel de minister als de ontwikkelaars praten enthousiast over ‘verfraaiing van Baby Beach en omliggende stranden’. Dat betekent vooral bebouwing: aanleg van paden, muurtjes,  bouwsels voor watersportactiviteiten en andere recreatie.  Zoals de aanleg van een buitenbar bij het strand voor de all-inclusive gasten. Want zo vertelt brand director Arthur Cabré van de ontwikkelaarsgroep: “San Nicolas heeft nog niet zoveel vertier voor onze gasten.”

Natuurorganisatie Accion Ambiental die maar vijf leden heeft, wil het hotelproject toch nog proberen te voorkomen. Ook nu de overheid al het terrein aan de ontwikkelaars heeft overgedragen. “We gaan juridisch de strijd aan en ook internationaal”, zegt voorzitter Marco Bislip. Wat dat betekent, wil hij nog niet zeggen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -