NTR | Horecazaken Curaçao hard geraakt: drooglegging voor iedereen, behalve resorts en toeristen

WILLEMSTAD – “De horecasector wordt hard geraakt met de invoering van de nieuwe maatregelen”, zegt Egon Sybrandy, zakelijk directeur van de Curaçao Restaurant Association (CRA). Volgens hem ontstaat er oneerlijke concurrentie met hotel-restaurants die wel alcohol mogen schenken en ’s avonds open mogen blijven voor toeristen.

“Waarom zouden toeristen nu nog naar onze restaurants komen als ze op het resort alcohol mogen drinken en langer kunnen blijven zitten?” Volgens Sybrandy is de maatregel ‘heel zuur’, omdat er onderscheidt gemaakt wordt tussen verschillende ondernemingen. “Het voelt oneerlijk, waarom zij wel en wij niet? Ik denk dat de overheid daar echt een fout maakt.”

Volgens de directeur zijn de restaurants al hard getroffen door het terugdraaien van de avondklok, door de truk’i pan’s (lokale foodtrucks) die nu dezelfde openingstijden hebben als restaurants maar veel minder vaste lasten hebben. Nu moeten restaurants ook omzet missen, doordat er geen alcohol geschonken mag worden.

‘Waarom onderscheid?’
“Dat doet echt pijn, maar we blijven in gesprek met de overheid. Het laatste wat we willen doen is dreigen of schreeuwen, maar hoe kan het dat er onderscheidt gemaakt wordt tussen de verschillende ondernemingen en er uitzondering gemaakt wordt voor bepaalde groepen?”, vraagt Sybrandy zich af.

Volgende fase maatregelen

Op maandag 1 december heeft de overheid van Curaçao besloten naar aanleiding van het stijgende aantal Covid-positieven om nieuwe maatregelen in te voeren. Curaçao is hiermee officieel naar de volgende fase gegaan. Deze fase houdt in dat er op het eiland van 1 tot en met 21 december geen alcohol meer geschonken mag worden. In supermarkten mag nog wel alcohol verkocht worden maar dit mag uitsluitend thuis gedronken worden. Huisfeesten daarentegen zijn verboden.

Verder worden casino’s gesloten, restaurants zonder buitenterras ook en moeten bars, strandclubs, snèks en cafés om 5 uur dicht en mogen zij alleen eten bezorgen en laten afhalen.

De avondklok geldt nog steeds van 9 uur ’s avonds, waarbij restaurants en truk’i pans om 8 uur de deur moeten sluiten, tot half 5 in de ochtend.

Minister van Economische Zaken, Steven Martina, was niet bereikbaar. Het isn iet duidelijk of de overheid de horecabranche coronasteun kan of gaat bieden.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

2 Reacties op “NTR | Horecazaken Curaçao hard geraakt: drooglegging voor iedereen, behalve resorts en toeristen

  1. Nou kijk, dat is vanuit de horeca helemaal niet zo gek bekeken.
    Al die toeristen hebben van te voren moeten betalen voor hun boeking, dus dat geld is alvast binnen.
    Wat ze nog extra kunnen verteren wordt bepaald door de inventiviteit van de hoteleigenaar. Hoe meer er op het eiland achterblijft, hoe beter. Dat die toeristen vervolgens weer vertrekken met een aandenken (corona, hiv, hepatitis) wordt door de horeca als niet relevant onder tafel geveegd.
    De all-inclusives zijn voor de andere eilanders het beste, want dan blijven de toeristen ook binnen het hek. Helaas moet er nog wat op gevonden worden voor het personeel. Misschien dezelfde truc als bij de cruiseschepen?

  2. Egon, De wereld is nu eenmaal oneerlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *