34 C
Willemstad
• donderdag 28 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

NTR | Hoger beroep Zambezi-zaak een week voor verkiezingen

HomeMediaNTR | Hoger beroep Zambezi-zaak een week voor verkiezingen
Zambezi-verdachten Ramonsito Booi en Burney El Hage | foto: Belkis Osepa
Zambezi-verdachten Ramonsito Booi en Burney El Hage | foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het hoger beroep in de Zambezi-zaak dient van 11 tot en met 13 maart, net één week voor de lokale verkiezingen op Bonaire. Dit heeft verdachte Ramonsito Booi (UPB) laten weten. Door samenloop van de verkiezingen op 18 maart en het hoger beroep heeft hij donderdag besloten om zijn ontslag als eilandraadslid in te dienen.

Booi en ex-gedeputeerde Burney El Hage zijn in april dit jaar vrijgesproken in de rechtszaak Zambezi. Het gaat om de uitgeklede corruptiezaak; de feiten over ambtelijke corruptie zijn niet meegenomen. Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat het hoger beroep in maart dient.

Moe
De aanklachten waarover het Hof zich gaat buigen zijn valsheid in geschrifte en witwassen in verband met hypotheekfraude voor EL Hage. Booi staat weer terecht voor valsheid in geschrifte in verband met de koop van een terrein.

Ik ben moe”, zegt Booi. Hij geeft aan niet gelijk bezig te kunnen zijn met zijn zaak, de campagne voor de verkiezingen en ook nog met zijn werk in de raad.

“Ik heb vorige week aan tafel gezeten met mijn advocaat Knoops. Omdat het hoger beroep net één week voor de verkiezingen plaatsvindt, vind ik het niet verantwoord voor mij, mijn familie, mijn partij de UPB én voor Bonaire om dan nog in de eilandsraad te zitten.”

Knoops in gesprek met de verdachten in maart | foto: Belkis Osepa
Knoops in gesprek met de verdachten in maart | foto: Belkis Osepa

Topadvocaat Geert-Jan Knoops bevestigt dat zijn team Ramonsito Booi en het echtpaar El Hage opnieuw bijstaat in de zaak.

“Het hoger beroep gaat alleen om de vrijgesproken feiten. De corruptiefeiten maken hiervan geen onderdeel uit. Het cassatie beroep van het OM loopt nog bij de Hoge Raad. Het is onduidelijk wanneer hierover uitspraak wordt gedaan.”

OM-woordvoerder Norman Serphos zegt dat Knoops een verzoek heeft ingediend om het hoger beroep op Curaçao te laten plaatsvinden. Knoops bevestigt dit. Tijdens de eerste behandeling van de rechtszaak afgelopen jaar moet het Nederlandse verdedigingsteam onder een lokale advocaat opereren. Serphos:

“Daarover is nog geen beslissing genomen.”

Verkeerd oordeel
Booi werd in mei weer eilandraadslid. Hij zei toen de zetel te hebben geaccepteerd nadat hij net vrijgesproken was in april.

“Ik wist wel dat de kans voor het hoger beroep erin zat. Misschien had ik verkeerd geoordeeld dat het hoger beroep eerder zou plaatsvinden en niet bijna één jaar later zo vlak voor de verkiezingen. Het is net wanneer de verkiezingscampagne een hoogtepunt bereikt en dat gaat niet samen met de rechtszaak.”

Het is nog niet bekend wie de plaats inneemt van Booi in de eilandsraad voor de UPB. Fractieleider Jeffrey Levenstone vindt het nog te prematuur de naam van de nieuwe raadslid bekend te maken. De eerstvolgende op de verkiezingslijst voor de UPB in 2011 is Elvis Tjin Asjoe. Hij heeft bedankt voor de zetel, zegt Levenstone. Tjin Asjoe heeft dit jaar gebroken met de UPB en zijn eigen partij Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) opgericht.

Onenigheid
Booi ontkent dat er onenigheid binnen de partij is waardoor hij zijn ontslag heeft ingediend.

“Natuurlijk brengt mijn beslissing speculaties met zich mee. Daar kom je niet onderuit. Maar de relatie binnen de partij is goed. Ik moet er wel bij zeggen dat de situatie moeilijk is, want als vertrekkend persoon word je mening misschien als klacht geïnterpreteerd.”

Door Belkis Osepa

Bron: Caribischnetwerk.NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties