HAARLEM – Al maanden weigert gemeente Haarlem dakloze gezinnen uit Sint-Maarten in te schrijven, maar donderdag leek de gemeente toch overstag te gaan.
Twee alleenstaande moeders met kinderen kregen een bewijs van inschrijving. De vreugde was groot, maar van korte duur. Een woordvoerder van de Haarlemse burgermeester laat maandag weten dat ‘het een misverstand is’.
Sella en haar tienjarig zoontje en Keisha met haar twee kinderen geloofden hun oren niet toen ze vrijdag met hun bewijs van inschrijving werden geweigerd bij het UWV. “Er werd ons gezegd dat we nergens recht op hadden en dat het helemaal niet de bedoeling was dat we zijn ingeschreven”, vertelt Sella.
“Ik ben hier geboren, maar we mogen gewoon geen leven opbouwen in ons eigen land, Nederland”
Beide moeders woonden eerder lange tijd in Nederland maar waren naar Sint-Maarten geëmigreerd voor werk. “We hebben een Nederlands burger service nummer en een bewijs van uitschrijving van Sint-Maarten, ik ben hier geboren maar we mogen gewoon geen leven opbouwen in ons eigen land, Nederland”, reageert Sella ontdaan. Ze weet zich geen raad meer.
Misverstand
“Door een misverstand zijn vorige week vijf Sint Maartenaren, zonder vaste verblijfplaats, ingeschreven in de Haarlemse BRP”, reageert Heleen van Loenen, woordvoerder van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. “Dit is een ambtelijke registratie en geeft hen geen recht op een woning.”
Inschrijven in de gemeente Haarlem is volgens Van Loenen alleen mogelijk als Sint-Maartenaren in hun eigen behoeften en onderdak kunnen voorzien. “In Haarlem zijn eerder al vier andere Sint Maartenaren ingeschreven, die wel zelf voor onderdak zorgden, bij vrienden of familie. Dat is een andere situatie”, aldus de woordvoerder.
Juridische procedure
De advocaat van de dakloze Sint-Maartenaren, Leandro Thomas, zag met de inschrijving van de twee moeders en hun kinderen een opening om ook de rest van de dakloze Sint-Maartenaren in Haarlem in te schrijven, maar dat plan gaat nu niet door. Hij ziet geen andere mogelijkheid dan een juridische procedure tegen de gemeente te starten.
De dakloze Sint-Maartenaren die op een evacué-vlucht naar Nederland zijn gekomen, hebben dat volgens de woordvoerder van de Haarlemse burgemeester met de verkeerde veronderstelling gedaan. “Op Schiphol hebben zij zich gemeld met hun Nederlandse paspoort onder vermelding dat zij geen baan meer hebben en geen dak boven hun hoofd. Zij wilden een beroep doen op de noodvoorzieningen in Nederland. Zij verkeerden in de veronderstelling dat die er zijn. Dat is niet juist.”
“Uitgangspunt is dat zij terug moeten naar Sint Maarten, tenzij zij zelf in hun onderhoud kunnen voorzien”
Precies een week geleden stelden oppositiepartijen SP en GroenLinks ook al kritische vragen over de situatie van de Sint-Maartenaren en drongen ze er bij staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) op aan om snel met ‘praktische oplossingen’ te komen.
Overleggen met BZKSinds september beroept de gemeente Haarlem zich, net als gemeente Leiden, op ‘overleggen met Binnenlandse Zaken (BZK)’. “Er wordt gewerkt aan een landelijke handelswijze voor deze kleine groep reizigers, die direct na de orkanen naar Nederland kwam”, vertelt woordvoerder Heleen van Loenen van de burgemeester van Haarlem. “Uitgangspunt is dat zij terug moeten naar Sint Maarten, tenzij zij zelf in hun onderhoud kunnen voorzien, met onder andere een vaste verblijfsplaats.” |
Bron: NTR/CaribischNetwerk
Als van een gewone nederlander zijn huis afbrand kan hij/zij zich ook niet zomaar in een andere gemeente inschrijven.
Niet doen alsof dit selectief is.
En ook voor vluchtelingen zijn er beperkingen voor vestiging.
De 1,4 miljard erbij halen is onzin, onderdeel van algemeen financieel beleid. Ik zeg niet dat deze afschaffing juist is (en dat wordt nog uitgebreid besproken) maar het is niet zo dat dit even uit een ontwikkelingspot wordt getrokken.
Beleid voor langere termijn is meestal in conflict met problemen van de korte termijn.
Opmerking over vluchtelingen beter worden behandeld dan landgenoten, dat klinkt als een PVV kreet.. eigen volk eerst….?
Het zal niet perfect zijn maar er wordt echt wel eea gedaan voor degenen die echt iets nodig hebben. Maar tegenwoordig staat men vooral meteen over ongelijke behandeling te piepen wanneer de rode loper niet wordt uitgerold.
Op Curacao doet men precies hetzelfde…
http://knipselkrant-curacao.com//ntr-ook-op-curacao-kunnen-sint-maartenaren-zich-niet-zomaar-inschrijven/
In deze de gevolmachtigde minister inzetten! Duur betaald en nu van pas.
Weinig humaan en al helemaal geen passende behandeling van Nederlanders. Hoe kan het dat vluchtelingen beter worden behandeld dan landgenoten? Betekent nationaliteit niets meer? Moesten slachtoffers van de watersnoodramp in 1953 ook een vaste verblijfplaats en inkomen hebben toen alles verwoest was en ze alleen hun leven nog hadden? Op grond van het Statuut moet bijstand worden verleend. Of geldt het Statuut niet meer en alleen nog het adagium van Rutte, zelfredzaamheid ten elke prijs. Ook al is het onmogelijk. Beter steekt dit land 1.4 miljard in buitenlandse investeerders door afschaffing van de dividendbelasting in plaats van in berooide landgenoten. Zo straalt deze regering het charisma van een scheve schaats bij voortduring uit. Pica. Renée van Aller&John de Vries