28 C
Willemstad
• donderdag 23 september 2021 05:48

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Grote inhaalslag voor digibeet onderwijs op Aruba: ‘Het kan niet hetzelfde zijn als de coronacrisis voorbij is’


ORANJESTAD – “Het onderwijs kan niet zo blijven na de coronacrisis. Het moet gedigitaliseerd en gepersonaliseerd”, vindt de Arubaanse onderwijsminister Rudy Lampe. Maar het blijkt nog een behoorlijke inhaalslag omdat het eiland voor de crisis nog maar net met pilotprojecten was begonnen.

door Sharina Henriquez

Toen op vrijdag 13 maart de scholen van de overheid dicht moesten, ging scheikundeleraar Marcia Lopez direct aan de slag met allerlei programma’s om les op afstand te kunnen geven. Ze betaalde ook om upgrades te kunnen krijgen.

- Advertentie -

“Niks moest of was direct verplicht van school. Maar allerlei docenten begonnen natuurlijk zelf initiatieven te nemen. Ikzelf heb een beetje geluk bij ongeluk: drie jaar geleden toen ik mijn schouderspier had gescheurd, ben ik al mijn lessen gaan digitaliseren. En dan is het nu makkelijker om online les te geven.”

Lopez zegt dat het online lesgeven moeizaam gaat. Zowel voor de leraren als leerlingen. “Het is veel vermoeiender dan voor de klas staan. Ik krijg best wel last van mijn nek. De meeste leerlingen hebben verder alleen hun telefoon om de lessen te volgen en dat is niet ideaal. Ook heb ik examenleerlingen die geen wifi hebben, dus helemaal geen online les kunnen volgen.”

Leerlingen vertellen hoe het is om online les te volgen

Lerarenbond Simar zegt klachten te krijgen van docenten die door schoolbesturen onder druk worden gezet om online les te geven. “Er wordt zelfs gedreigd met korting op hun salaris als ze het niet doen. Maar niet alle docenten zijn uitgerust om online les te kunnen geven.”

‘Er wordt zelfs gedreigd met korting op salaris als docenten geen online les geven’-lerarenbond Simar
- Advertisement -

Directie Onderwijs is begin april een enquête gestart onder scholen om een beter beeld te krijgen van hoe het afstandsonderwijs in de praktijk gaat. “Dus waar de gebreken zijn en waar ondersteuning nodig is”, legt John Hessen, inspecteur-generaal onderwijs, uit.

De deadline was 6 april en werd verlengd tot 14 april. Vandaag blijkt echter dat nog steeds niet alle schoolbesturen de vragenlijst hebben teruggestuurd. “Dus het beeld is nog niet compleet”, aldus Hessen.

Dus vragen als hoeveel kinderen sinds 13 maart geen les hebben kunnen krijgen, kan de overheid nog niet beantwoorden. De sluiting van de scholen vanwege corona is verlengd tot 11 mei. De schoolexamens die 4 mei beginnen, gaan door en mogen wel op school gegeven worden.

“Afgesproken is om dit zoveel mogelijk online te doen”, zegt onderwijsminister Lampe. “Mocht dat niet kunnen, dan kan deze op school afgenomen worden. Maar wel met voorzorgsmaatregelen als sociale afstand.”

Bron: NTR/Caribsch Netwerk 

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. “Het onderwijs kan niet zo blijven na de coronacrisis. Het moet gedigitaliseerd en gepersonaliseerd.” Ook op Aruba hebben ze niet gehoord van met mooi weer het dak repareren. Het schijnt in de DNA van de eilanden te zitten, men wilt pas de put dempen, als de kalf verdronken is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Kustwacht schiet illegale man op zee neer

De Kustwacht Caribisch gebied heeft gisteravond schoten gelost bij de aanhouding van een illegale boot in de wateren van Curaçao. Daarbij is een man gewond geraakt. De Kustwacht...

Nu.cw | Nederlandse regering reserveert 314 miljoen gulden voor Coho

In Den Haag werd gisteren de Rijksbegroting gepresenteerd. De gevolgen van het coronavirus zijn goed zichtbaar, ook op de Caribische landen in het Koninkrijk. De Nederlandse regering...

Nu.cw | Curacao Pride: ‘Hijs alsjeblieft de regenboogvlag tijdens de Pride-week’

De organisatie van de Curaçao Pride roept ondernemers, stichtingen en particulieren op om tijdens de Pride-week de regenboogvlag te hijsen of via social media hun steun voor...

Nu.cw | Nieuwe zittingsdatum voor de zaak-Girasol

Er zijn vier verdachten in de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten, misbruik van subsidiegelden en witwassen bij de stichting Wit Gele...
- Advertentie -