26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

Democracy now! | Tuesday, March 28, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Engeland levert bendelid No Limit Soldiers uit

Persbureau Curacao LONDON – Engeland heeft afgelopen vrijdag een lid van de No Limit Soldiers uitgeleverd aan Nederland. De man moet terechtstaan in het Themis II onderzoek dat...
- Advertentie -

PBC | Eerste vlucht British Airways verwelkomd op Aruba

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Afgelopen zondag is de eerste vlucht van British Airways vanaf London Gatwick geland en verwelkomd op de luchthaven van Aruba. British Airways vliegt het...

PBC | Ronny Cornelis krijgt van de rechter gevoelige tik op de vingers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het multidisciplinaire team onder leiding van Ronny Cornelis heeft van de rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. Bij verschillende acties in 2020...

PBC | Voorlopige aangifte winstbelasting moet vrijdag ingediend en betaald te zijn

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondernemers moeten hun voorlopige aangifte winstbelasting voor 31 maart indienen. Wie dat niet of te laat doet kan volgens minister Javier Silvania een verzuimboete...

ParadiseFM | Fataal verkeersongeval bij Mangusa Rio Canario

Een vrouw is vanmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Het verkeersincident vond plaats aan de Schottegatweg Noord, ter hoogte van Mangusa Rio. De vrouwelijke bestuurder...
- Advertentie -

NTR | Gratis kinderopvang in de Caribische gemeenten? Steeds meer partijen in Tweede Kamer willen dat

Pixabay

DEN HAAG – Coalitiepartijen D66 en CDA willen dat kinderopvang in de Caribische gemeenten alsnog kosteloos wordt. Het kabinet wil dat de gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zelf ook hieraan gaan meebetalen, maar steeds meer partijen zien dat plan niet zitten. 

D66 en CDA willen dat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) opnieuw gaat kijken of het kabinet de kinderopvang voor honderd procent kan subsidiëren.

Bonaire wil ‘linksom of rechtsom’ gratis kinderopvang
Het kabinet wil al langer dat ouders zelf ook gaan bijdragen aan de kosten voor kinderopvang. De gemeente Bonaire verzet zich tegen dat plan. “Al is het maar vijf dollar per maand, dan is dat ook een slecht plan”, zei gedeputeerde Nina den Heyer (Sociale Zaken en Welzijn) eerder.

Volgens de gedeputeerde zullen ouders die in geldproblemen zitten, nog steeds ‘eerder eten kopen voor het kind dan het geld uitgeven aan kinderopvang’. Veel werkende ouders laten hun oudere kinderen op de jongere kinderen passen.

Ook nu steun vanuit het CDA
Moet kinderopvang wel of niet gratis moet worden in de Caribische gemeenten? Dat wordt al twee jaar besproken in Den Haag. D66-Kamerlid Jorien Wuite heeft tijdens een overleg in de Tweede Kamer aandacht voor gevraagd. “Is er de mogelijkheid om kinderopvang misschien kosteloos te maken?”

‘Vijf procent daar, betekent relatief veel geld voor de ouders’

Het CDA sluit zich nu aan bij het plan. Volgens Kamerlid Joba van den Berg moet het kabinet meer rekening houden met de situatie waarin mensen in de Caribische gemeenten leven. “Vijf procent daar, betekent relatief veel geld voor de ouders. De prijzen zijn daar namelijk anders. ”

Van den Berg denkt bovendien dat een verplichte bijdrage voor ouders niet veel zin heeft, omdat de overheid vervolgens kosten moet gaan maken om de administratie voor de ouderbijdrage te doen. “Ik zou de staatssecretaris toch willen vragen om hier nog even pragmatischer naar te kijken.”

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Bij1 steunen het plan voor gratis kinderopvang. Of er ook steun is bij de twee andere coalitiepartijen VVD en ChristenUnie, is nog maar de vraag.

’25 miljoen extra’
Bonaire denkt dat de keuze voor basisvoorziening voor de Caribische gemeenten zo’n 25 miljoen euro extra kosten. “Dit zijn geen bedragen waar Nederland wakker van zou liggen”, aldus gedeputeerde Den Heyer.

Het kabinet wil tot 95 procent van de kosten vanuit Den Haag betalen. Volgens staatssecretaris Van Huffelen kunnen de drie Caribische gemeente zelf bepalen of ze dat overige vijf procent uit hun eigen gemeente-budget gaan betalen. Ook welke groepen mensen wel of niet een verplichte bijdrage moeten betalen. “Die ruimte is er”, zegt staatssecretaris Van Huffelen.

De politiek op Bonaire is daar kritisch op, omdat de sociale voorzieningen achterlopen op wat mensen in de Nederlandse gemeenten in Europa krijgen.

In de Caribische gemeenten krijgen mensen minder onderstandsuitkering (bijstand), er bestaat daar geen werkloosheidsuitkering, geen kindgebonden budget voor ouders met weinig inkomen en ouders moeten zelf speciaal onderwijs betalen voor kind met adhd, autisme of hoogbegaafdheid.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -