28 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

NTR | “Geef Sint-Eustatius belastingvrijstelling om Irma te boven te komen”

Natasja Gibbs

Foto: NU.nl/Jasper Lopers

ORANJESTAD – “Lokale ondernemers op Sint-Eustatius hebben zulke enorme verliezen door orkaan Irma geleden, dat er een tijdelijke belastingvrijstelling moet worden overwogen voor het eiland.” Dat zegt eilandraadslid Koos Sneek (DP) die zelf ook ondernemingen op het eiland heeft.

Naast belastingvrijstelling vraagt Sneek van politiek Den Haag ook een concreet plan van aanpak voor de economie op Sint-Eustatius. Met name als het gaat om de import van producten. “Het eiland kampt met een groeiende schaarste aan voedsel, bouwmaterialen en andere producten.”

De lokale coalitie op Sint-Eustatius was niet bereikbaar voor commentaar.

Torenhoge voedselprijzen
Door het wegvallen van de luchtbrug met Sint-Maarten hebben supermarkten op Sint-Eustatius steeds meer lege winkelschappen. Importeren van andere eilanden in het Caribisch gebied lijkt een logische oplossing, maar het brengt volgens Sneek ook economische risico’s met zich mee.

“Veel mensen hebben het over importeren vanuit buureiland Sint-Kitts. Maar daarmee lopen we een grote kans op torenhoge voedselprijzen. Dat zou catastrofaal zijn voor Sint-Eustatius, omdat we voor Irma al kampten met hoge voedselprijzen.”

Nog geen plan uit Den Haag
De afgelopen weken is er uitgebreid gesproken in de Tweede Kamer over de situatie van de eilanden na orkaan Irma. Een concreet plan van aanpak voor de economische problemen in de Caribische gemeenten is nog niet voorbij gekomen.

Sint-Eustatius is een ‘bijzondere gemeente’ in het Caribische deel van het Nederlands koninkrijk. Nederland is volgens het Koninkrijksstatuut volledig verantwoordelijk voor het welzijn van het eiland.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...