27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Gedeputeerden zien weinig in ‘BES-zetel’

HomeLandenBonaireNTR | Gedeputeerden zien weinig in ‘BES-zetel’

Door Pieter Hofmann

Zetel in de Tweede Kamer  |foto Risastla
Zetel in de Tweede Kamer |foto Risastla

DEN HAAG – In het Franse parlement zijn de overzeese gebieden direct vertegenwoordigd. Van de 577 parlementariërs zijn er 23 verkozen om deze gebieden een stem te geven. De voorzitters van de Bestuurscolleges van Caribisch Nederland lopen er echter niet warm voor.

Clark Abraham, gedeputeerde van Bonaire, is sceptisch. Hij wil liever de Haagse politiek naar Bonaire brengen in plaats van andersom.

“Wat zou de toegevoegde waarde zijn? Het is niet de oplossing als één van de 150 Kamerleden iets schreeuwt namens de eilanden, terwijl negen eilandsraadleden de belangen van Bonaire behartigen. Ik zou zeggen: draai het om. Wetten die het eiland aangaan, moeten – indien de raad dat nodig acht – voor de eilandsraad gebracht worden. Politics are local.”

Goede lobbyist
Reginald Zaandam, gedeputeerde van Sint Eustatius, is het niet eens met Abraham dat wetten nu niet langs de Eilandsraad gaan.

“Dat hebben we in principe al. Het zou inderdaad qua aantal niet veel verschil maken, maar je hebt dan wel een directe inbreng. Zeker als je daar een goede lobbyist neerzet, zou dat heel goed zijn.”

Grondwet wijzigen
Zaandam schat de kansen niet groot in dat er een BES-zetel komt, of een zetel per eiland.

“Ik zou het verwelkomen als goede start als de eilanden zichzelf konden vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Maar ik zie het de komende tien, vijftien jaar niet gebeuren. Je moet er de Grondwet voor veranderen, dat duurt twee kabinetsperiodes.”

Gedeputeerde Chris Johnson (Saba), die vorige week voorstelde om een BES-raad op te richten, ziet weinig in het Franse model.

“De BES-raad zoals ik die voor me zie, heeft daadwerkelijk bevoegdheid en dat werkt beter. Bovendien, hoe moet één politicus drie eilanden met verschillende politieke geluiden vertegenwoordigen?”

Onderlinge verschillen
Johnson betoogt dat de eilanden onderling verschillen, bijvoorbeeld in bevolkingsomvang.

“Wat is de kans dat een Sabaan ooit op die zetel terecht komt? Dat zal praktisch altijd een Bonairiaan zijn. Daarmee gaan we terug naar praktijken van de Antillen”,

verwijst hij naar de toenmalige sleutelpositie van Curaçao.

De Sabaan heeft tenslotte zijn bedenkingen of een BES-zetel de Koninkrijksdelen dichter bij elkaar zou brengen.

“Ik denk dat een dergelijk Kamerlid een enorm stigma krijgt, dat de andere Kamerleden iets hebben van: o ja, de BES. Je moet op het Franse deel van Sint Maarten gaan vragen of ze het goed vinden werken. Ik denk van niet. En ik weet ook niet of zij zich echt deel van Frankrijk voelen.”

Bron: Caribsich Netwerk/NTR

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties