28 C
Willemstad
• maandag 25 oktober 2021 06:28

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Financiering nieuw orkaanbestendig ziekenhuis Sint-Maarten rond

SXM ziekenhuis na orkaan Irma | Kees Broere

PHILIPSBURG – De financiering voor de bouw van een nieuw algemeen ziekenhuis is rond. Dat heeft minister Emil Lee van Volksgezondheid aankondigd.

“We hebben 135 miljoen gulden bij elkaar gekregen van financiële instellingen in Sint-Maarten en Curaçao”, aldus de minister. “De volledige investering is gebaseerd op specificaties na orkaan Irma.” Dit betekent dat het nieuwe hospitaal bestand zal zijn tegen categorie 5+ orkanen.

- Advertentie -

Volgens de minister kan de bouw van het ziekenhuis al in maart of april beginnen. De verwachte constructietijd is drie jaar.

Banen
De constructie van het ziekenhuis levert nieuwe banen op in de bouw. “Maar het ziekenhuis biedt ook mogelijkheden voor economische diversificatie. Het wordt een medisch centrum van excellentie, en het gaat patiënten aantrekken van omliggende eilanden. Dat levert weer meer en goedbetaalde banen op”, stelt de minister.

Het originele plan voor het ziekenhuis ligt even in de ijskast. Het plan was om een nieuwbouwgedeelte te plaatsen achter het bestaande hospitaal, dat daarna zou worden afgebroken om ruimte vrij te maken voor een nieuwe vleugel.

Na orkaan Irma in september zijn de plannen herzien. Het eerste nieuwbouwgedeelte wordt in beton uitgevoerd – en daarvoor is nu de financiering rond. De vleugel wordt alleen aangebouwd als Nederlands hiervoor fondsen – 25 miljoen dollar – beschikbaar stelt.

- Advertisement -

“Het businessplan voor het ziekenhuis is gebaseerd op een investering van 75 miljoen dollar, niet op een investering van 100 miljoen dollar”, zegt de minister.

Minister Emil Lee. Foto: Hilbert Haar

 

Medisch toerisme
Minister Lee wil af van het plan om een buitenlandse onderneming medisch toerisme te laten bedrijven in het ziekenhuis. “Dat zou betekenen dat wij de investering moeten doen en dat alle winst naar het buitenland gaat.”

De minister heeft zijn pijlen gericht op ‘regionaal medisch toerisme’, waarbij het ziekenhuisdiensten gaat verrichten voor patiënten van omliggende eilanden.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | Agressieve lobby belastingadviseurs begint gênante vertoning te worden

Opinie Jan van de Streek | Financieel Dagblad Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief legt de wetscommentaren van fiscaal adviseurs over het Belastingplan 2022 naast zich neer. In hun vragen...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Column Youp | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met...
- Advertentie -