26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Felle kritiek op fouten van Openbaar Ministerie Bonaire

HomeMediaNTR | Felle kritiek op fouten van Openbaar Ministerie Bonaire
The Prosecutor’s Office headquarters in Bonaire.

KRALENDIJK- “Fouten van het Openbaar Ministerie kunnen soms goed uitpakken voor een verdachte, maar zijn nadelig voor de samenleving”, zegt strafadvocaat Anthony Nicolaas. In de maanden juli tot en met oktober zijn er door het Openbaar Ministerie op Bonaire bij negen zaken fouten gemaakt.

“Het Openbaar Ministerie maakt veel slordigheidsfouten. Dat is niet goed te praten”, reageert rechter Stephan Van Lieshout. Strafadvocaten kaarten aan dat strafdossiers regelmatig incompleet zijn.

Strafadvocaat Anthony Nicolaas met daarachter strafadvocaat Chester Peterson

Er worden vaak administratieve fouten gemaakt: zoals verkeerde parketnummers, dagvaardingen die te laat worden aangereikt en er is ook sprake van zoekgeraakte dossiers. In sommige gevallen kunnen fouten leiden tot strafvermindering of zelfs dat een zaak geseponeerd wordt.

Digitale dossiers
Volgens plaatsvervangend officier van Justitie Limar Fransisca valt de situatie best mee. “We werken grotendeels digitaal. En als een rechter deze ontwikkeling niet kan bijhouden, zorgt dit voor irritaties”, zegt hij. Volgens de strafadvocaten worden er ook fouten gemaakt bij de digitale dossiers: sommige dossiers zijn niet compleet, documenten onduidelijk gescand of staat de verkeerde naam bij een bewijsstuk.

Staat de geloofwaardigheid van het OM door de slordigheidsfouten ter discussie? Fransisca vindt van niet. “Het blijft mensenwerk.” Hij vindt dat de fouten van het OM te breed worden uitgemeten. “De rechter moet de situatie relativeren. Als hij zulke felle kritieken tijdens een openbare zitting uit, schaadt dit het imago van het OM. En dat is een kwalijke zaak.”

Verdachte gedupeerd
Anthony Nicolaas kreeg op 29 oktober 2020 tijdens de rechtszaak per ongeluk bewijslast tegen zijn cliënt van het OM uitgereikt. “Deze situatie schaadt het verdedigingsbelang van de verdachte. Ik heb niet genoeg tijd gehad om dit met mijn cliënt te bespreken”, zegt hij.

“Ik heb het met de rechter-commissaris over deze ‘blunders’ van het OM gehad”. Volgens Nicolaas had hij eerder op diezelfde dag vier verdachten in bewaring begeleidt zonder een vordering van het OM. “Het gevolg is dat de cliënten geen goede verdediging krijgen”, zegt hij afkeurend.

‘Fouten van het OM hebben gevolgen voor de verdediging van mijn cliënten’

-advocaat Anthony Nicolaas

Hij vindt ook dat het OM stappen voorsprong heeft op de strafadvocaten. “We zijn afhankelijk van het onderzoek van het Openbaar Ministerie. En als dit niet goed is, heeft dit gevolgen voor de verdediging.”

Fout op fout
Strafadvocaat Marga van Lieshout vindt dat de communicatie met het OM niet optimaal is. Zij maakt ook blunders van het OM mee. Zoals toen haar cliënt, een verdachte van poging doodslag, uit preventieve hechtenis werd vrijgelaten omdat het OM vergat om gevangenhouding aan te vragen. “Als advocaat maken we dit vaker mee.”

Digitaal systeem
Volgens Nicolaas zou het enorm helpen als de advocaten ook toegang hebben tot de digitale dossiers van het OM. “Op dit moment kunnen de rechter en de officier in het systeem. Ik weet niet of ze de advocaten genoeg hiervoor vertrouwen”, zegt hij.

De advocaten willen actie ondernemen. “Bonaire heeft drie strafadvocaten. Het is hoog tijd dat wij dit aankaarten samen met de hoofdofficier van justitie bij de orde van advocaten”, concludeert Nicolaas.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

2 reacties

  1. Fout-op-fout en blunder-op-blunder, dat is in Nederland niet anders.
    Tuurlijk blijft het mensenwerk, maar dat is een volstrekt nietszeggend gezegde, want in welk land laten ze niet-mensen dit werk doen? Nou, zeg het dan ook niet meer.

    Het erge bij die fouten en blunders is dat er soms mensenlevens in gevaar gebracht worden of dat een veroordeling zo onmogelijk gemaakt wordt.
    Maar zeggen dat “foutjes moeten kunnen”, is zó gemakkelijk. Daarmee wordt eigenlijk gezegd dat die persoon niet bereid is verantwoordelijkheid te nemen voor wat hij/zij doet. Dan hoort die persoon ook niet op die plaats thuis.

    Laten we het eens omdraaien en mensen direct gaan bestraffen voor die fouten en blunders. En dat mag dan, net zoals gebruikelijk bij andere zaken, direct uit een tabel afgelezen worden en opgelegd.
    Zolang het begaan van fouten niet persoonlijk pijn doet, blijft het huilen met de pet bij het OM.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties