28 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 10:34

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Fel anti-Nederlands protest op Bonaire

Door Janita Monna

rotest tegen Nederland laait weer op - Foto: Janita Monna
rotest tegen Nederland laait weer op – Foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Gewapend met leuzen als ‘Stop Nederlandse apartheid’ en ‘RCN-makamba’s rot op’ klom James Finies maandag weer op de barricades. Vorig jaar dwong Finies’ beweging Nos ke Boneiru bèk, met een protest van meer dan 200 dagen een referendum af.

Inzet van de manifestatie dit keer: Nederland, luister naar de uitkomst van dat referendum.

- Advertentie -

Nee

Volgens Finies kan namelijk over het ‘nee’ van december geen misverstand bestaan. “Een grote meerderheid van het volk is tegen de invulling van de huidige band met Nederland”, zegt hij met een strak gezicht. Hij had dit protest liever niet gewild, maar hij ziet zich gedwongen: “Het lijkt erop dat Den Haag alleen maar méér invloed op Bonaire wil, en daarmee wordt de wens van het volk niet gerespecteerd.” De voorman van Nos ke Boneiru bèk doelt op het concept kabinetstandpunt over het rapport Spies, dat onlangs via lokale media naar buiten kwam. Plasterk zou taken van het eilandelijk bestuur willen overhevelen naar het Rijk.

“Dat kan niet!” vindt Finies. “Ze komen in ons huis en nemen ons over. Ze doen alsof we niet bestaan.” Dat Bonaire dinsdag een nieuw Bestuurscollege krijgt, maakt zijn zorgen alleen maar groter: “De nieuwe coalitiepartijen stemden voor de huidige band met Nederland. Maar ze moeten luisteren naar wat het volk wil.”

Vijand

- Advertisement -

Nos ke Boneiru bèk gaat vanaf vandaag voorlopig elke maandag rond lunchtijd protesteren voor het gebouw van de Rijksdienst Caribisch Nederland. “We kunnen niet protesteren in Den Haag, dus doen we het bij de Nederlandse vertegenwoordiging op Bonaire. RCN is nu de vijand geworden.”

Iets na twaalven heeft zich een groepje van zo’n 25 mannen en vrouwen verzameld. Ze scanderen leuzen als ‘No is No’ en ‘RCN = koloniaal”.

Veel minder makamba’s

Chago Melaan versterkt eis - Foto: Janita Monna
Chago Melaan versterkt eis – Foto: Janita Monna

Ook Chago Melaan komt aangereden. Hij veroorzaakte vorig jaar veel ophef toen hij een bord met de tekst ‘Minder makamba’s’ in zijn tuin plaatste. “Ja, dat bord heb ik een beetje aangepast”, zegt hij. “Het was vernield, waarschijnlijk door Nederlandse jongens. Nu staat er ‘Veel minder makamba’s’.”

Of een manifestatie voor het RCN-gebouw effect heeft, weet Melaan niet: “Maar we kunnen ook niet passief blijven toekijken. Nederland heeft geen respect voor ons. Ze zouden zou helpen, was de bedoeling. Ze komen hun afspraken niet na. Het bestaat niet dat je anno 2016 opnieuw een kolonie van Bonaire, Saba en Sint Eustatius maakt.” Dus is er volgens hem maar één oplossing “Alle makamba’s oprotten!”

Nederlander

Toch is er ook een enkele Nederlander gekomen om steun te betuigen. “Ik deel hun zorgen”, zegt de man. “Ik woon hier sinds 2011 en zie dat gemaakte beloftes niet worden nagekomen.” Volgens hem is er een enorme discrepantie op het eiland: “Er is veel geld om bijvoorbeeld Nederlands personeel naar Bonaire uit te zenden, tegelijk is er op het eiland grote armoede.”

De man stuurde brieven aan Plasterk, naar Rutte, zonder resultaat. Hij gelooft niet dat de huidige minister van Binnenlandse zaken een oplossing heeft. “Ik tipte net een van de demonstranten: heb nog even geduld, en de regering die nu in Den Haag zit, is weg.”

Isabella

Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella sprak maandag niet met de demonstranten. Maar mocht hij daartoe uitgenodigd worden, dan zal hij een gesprek niet uit de weg te gaan.

Bron: NTR Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

  1. Volgens mij wordt het, als alle Nederlanders op moeten flikkeren, een eiland met allemaal Haïtianen, Colombianen, Jamaicanen en 1 Syriër.

  2. Precies, weet de rest het de volgende keer beter als ze moeten kiezen en nu alle Nederlanders op Curacao opflikkeren naar hun eigen land…of zoiets, snap je het nu Brian S?

  3. Freek. Daar is zelf voor gekozen..

    Maar oplossing is heel simpel! Onafhankelijk worden en Makamba paspoort inleveren!

  4. Wijze les voor de andere eilanden te zien hoe Nederland denkt om te moeten gaan met een Caribisch eiland als ze het voor het zeggen hebben.

  5. Nou niet gaan zitten mekkeren, jullie hadden destijds ZELF voor Holland gekozen. Voor mijn part stroomt heel Nederland naar tropisch Nederland=Nederland.
    Jullie vroegen destijds niets over hoe en wat, en jullie eigen politici hielden jullie een worst voor. Gelijke Nederlandse rechten en plichten bleken niet voor de BES-eilanden te gelden, helaas. Had maar daar naar gevraagd en alles op papier laten vastleggen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -