28 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 04:28

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Europese Nederlander als PG is onafhankelijker dan iemand lokaal’

Jean Mentens

‘Europese Nederlander als PG is onafhankelijker dan iemand lokaal’

WILLEMSTAD – Weer is een Europese Nederlander procureur generaal (PG) geworden voor de vijf eilanden Curaçao, Sint-Maarten en de BES (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba). Moet er niet lokaal gekeken worden of er iemand voor deze functie geschikt is?

“Bij de keuze van een procureur generaal staan competentie en kwaliteiten voorop”, antwoordt PG Roger Bos, die een half jaar geleden het stokje van Guus Schram overnam. “Voor deze functie waren er meer kandidaten, ook Caribische, maar men is niet bezig met de vraag of het een Antilliaan, een Curaçaoënaar of een Nederlander is.” Toch zegt Bos: “Ik ben veel onafhankelijker dan iemand die hier op zijn 55ste PG wordt en zijn hele leven relaties heeft opgebouwd.”

- Advertentie -

“Die relaties in de buurt, op werk en vanuit school kunnen belemmerend zijn als je iemand moet aanhouden die misschien heel dicht bij je heeft gestaan”, voegt hij daaraan toe.

Opleiden van lokale krachten
Er wordt overigens gewerkt aan het opleiden van lokale krachten voor hogere functies, zegt Bos: “een secretaris is bezig om officier van Justitie te worden en we begeleiden een officier in het traject voor de functie van plaatsvervangend hoofdofficier. De mensen moeten kansen krijgen en moeten die benutten, maar er komen ook competenties bij kijken.”
Politietaken overhevelen

Roger Bos wil taken van het politiekorps meer naar Nederlands model verdelen, door bewakingstaken over te hevelen naar private bewakingsbedrijven. Ook wil hij verkeerskwesties voortaan laten oplossen door verkeersregelaars:

- Advertisement -

Bos over betere verdeling van politietaken

Regio te klein
Waarom wordt er niet gekozen voor aparte PG’s voor Curaçao, St. Maarten en de BES-eilanden? “Ik denk persoonlijk dat deze regio te klein is voor verschillende PG’s. Dat is gewoon niet handig. Je krijgt dan heel veel mensen die de baas ergens van zijn maar die misschien het werk toch nog niet echt doen. Ik heb hier op Curaçao een hoofdofficier waar ik mee afstem en we stemmen af met de hoofdofficieren van Bonaire en Sint-Maarten.”

“Met een aparte PG op elk eiland wordt de samenwerking die wij nadrukkelijk zoeken eerder belemmerd dan versterkt.” – Bos

“Een voorbeeld: de hoofdofficier van Bonaire is om een plan van aanpak gevraagd voor preventie in geval van een orkaan zoals Irma. Daar is ondermeer in beschreven hoe we ons werk kunnen digitaliseren. Niet alleen Curaçao, Sint-Maarten en de BES gaan dat plan nu uitvoeren, ook Aruba heeft aangegeven met dat plan te gaan werken. Zo zijn alle dossiers straks digitaal: zoiets krijg je niet voor elkaar als er vier afzonderlijke pg’s zijn.”

Ook Aruba bij de samenwerking
“Naar aanleiding van die samenwerking gaan alle parketten, inclusief dat van Aruba en ook ook de rechtbanken nu samen werken.” Aruba heeft sinds 1986, toen het eiland een Status Aparte kreeg, een eigen PG. Sinds 2016 is dat Alexander van Dam.

“De evaluatie van het functioneren van één PG voor alle eilanden hebben we net in 2015 gehad en na vijf jaar wordt er weer geëvalueerd. Dan kunnen de landen weer samen beslissen hoe ze het willen.”

Bron: NTR/CarsibischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

  1. Bos geeft als reden voor zijn benoeming het feit dat hij hier “weinig leven relaties heeft opgebouwd die mogelijk kunnen belemmeren bij aanhoudingen.” Waarschijnlijk krijgen wij dezelfde invulling als Guus Schram. Zie ook; Ingezonden | Voortrekkerij, achterstelling of ongeremde hebzucht?, KKC 2 november 2017. Bos wilt als Schram onafhankelijk zijn en een eigen machtsconcentratie creëren. Vandaar ook de uitspraak; “Met een aparte PG op elk eiland wordt de samenwerking die wij nadrukkelijk zoeken eerder belemmerd dan versterkt.” Echter, zoals de ervaringen met Schram onderstrepen, betekend onafhankelijk zijn niet dat de PG ook objectief is en met name landskinderen niet zal benadelen.

    Bos wilt bewakingstaken en verkeerskwesties privatiseren. Hoe gaat hij dat vorm geven? Ook met Europees Nederlandse private bewakingsbedrijven en en verkeersregelaars? Bos heeft zich met bovenvermelde uitspraken behoorlijk in eigen voet geschoten. Hij doet er goed aan om deze uitspraken te verduidelijken.

  2. @CI, Als jouw vriendje GS het eiland niet had leeggeroofd dan was er meer werk en minder werkloosheid. en lever je Nederlands paspoort maar in!

  3. M.a.w zegt deze man, negers zijn niet te vertrouwen. Zijn soortgenoot Heiko de Jong zit ook al 5 jaar op de functie van hoofdofficier van Justitie. Hoe onafhankelijk is die nog na 5 jaar op een klein eiland? Wordt het niet tijd voor een andere?

  4. C.I, direct inleveren dat votje “paspoord” uit NL, of hebt U net zoals Gerrit de Raaf nog (ook achter de hand in je kluis) een paspoort verloren, maar wel snoepreisje mee maakt, in privé jets van de goede buren , die nu ons geen groente willen verkopen, heeft u die puinhoop in Poenda gezien bij de verlaten bar-rakken?..???, als je er na kijkt staan je tranen in de ogen

  5. Dit is wat descrminatie genoemd kan worden. Het is heel kwalijk om ervan uitgegaan dat lokale kandidaten niet te vertrouwen zijn, niet goed hun werk kunnen doen , geen geschikte competenties hebben , dus zelf met opleiden zullen ze nooit never nooit die kans krijgen en dan in eigen land/gebied als PG aan de slag kunnen gaan. Het lijkt dat de nieuwe PG geslecteerd is om zijn Apartheid competenties met geen enkel respect voor de gebieden waarin hij moet functioneren. Lekker onafhankelijk zeg en toen die in Nederland werkte was het zeker geen punt om zijn eigen Europese Nederlanders aan te pakken. Nu weten we het er zijn Caribische Nederlanders en Europese Nederlanders……… dus simpelweg een waardeloze paspoort is wat we hebben, dat ons rechten ontmeent om dezelfde kansen te krijgen. Geen wonder dat de werkloosheid op Curaçao alleen maar groeit!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -