28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

NTR | EU-project achterstandswijken Curaçao ligt stil vanwege illegale bouw

HomeMediaNTR | EU-project achterstandswijken Curaçao ligt stil vanwege illegale bouw
Achterstandswijk Kurá Shon Fil | Deya Mensche

WILLEMSTAD – Het vernieuwingsproject van de achterstandswijk Kurá Shon Fil in Otrobanda (Willemstad) ligt stil door illegale bouw op het terrein. Dat zegt minister Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Het project is gefinancierd door de Europese Unie en het heeft ongeveer 25 jaar geduurd voordat het tot stand kwam.

In februari dit jaar is begonnen met de vernieuwing van Kurá Shon Fil. Het project moet in mei 2019 af zijn. Volgens de architect en bewoner van Otrobanda Dennis Klaus, heeft de overheid meer dan 50 jaar lang het onderhoud van de wijk verwaarloosd.

Dennis Klaus in gesprek met Deya Mensche

De Commissie Kurá Shon Fil heeft de bewoner, die de illegale bouwwerken had gezet op het terrein, benaderd. Volgens Lisandra Martis, voorzitter van Federashon Otrobanda, komt wat hij gebouwd heeft noch de buurt noch de jeugd ten goede, en is het bouwsel voor zijn eigen gebruik. Dat wordt nu afgebroken.

Project Kurá Shon Fil
Het vernieuwingsproject zal de gebouwen ongemoeid laten, want het doel is om de infrastructuur van de wegen te herstellen, zowel boven als onder de grond, onder andere het rioleringssysteem, kabels en buizen van nutsbedrijf Aqualectra en telefoonkabels. Boven de grond zullen bakstenen of asfalt worden aangebracht, lichtmasten en straatnaamborden.

Volgen minister Jesus-Leito is het project een grote kans voor Otrabanda en Curaçao. “Het is niet de bedoeling om de zaak weer zo uit de hand te laten lopen en er ligt een plan voor onderhoud”, zegt de minister. Er moet een vast managementplan komen dat de bewoners erbij betrekt als beheerders, voegt Mike Brisset, voorzitter van de commissie Kurá Shon Fil, Kortijn, Panama, Witteweg en Mgr. Niewindtstraat, er aan toe.

Mike Brissett & Lisandra Martis van Komishon Shon Fil i Federashon Otrabanda. Foto: Deya Mensche

Andere opknapwijken
Naast Kurá Shon Fil, bestrijkt het project de buurten Nieuw Nederland, Zapateer en Tera Kòrá. Volgens Klaus zal de vernieuwing van Nieuw Nederland 7,2 miljoen gulden kosten – 3,6 miljoen euro – en het gedeelte van Kura di Shon Fil 5,5 miljoen. De commissie Kura Shon Fil, dat volledig uit vrijwilligers bestaat, heeft de rol van sociale toezichthouder voor het project.

Wie was Shon Fil?
Shon Fil werd in 1859 geboren en woonde in Landhuis Mayflower met zijn vrouw en zeven kinderen. Hij was de eigenaar van Bon Fortuna wat later de Landsloterij werd. Shon Fil was een van de eersten die auto’s invoerde op Curaçao, in 1910. Hij heeft veel huizen en grond aan zijn erfgenamen nagelaten en nadat deze ook overleden waren kwamen de huizen leeg te staan. Na verloop van tijd werd de wijk een ghetto en zo ging de buurt achteruit en nam de criminaliteit toe.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Woehaa, zelfs met gratis geld maken onze bestuurders er een puinhoop van. Wat een amateurs. En als straks de EU zijn geld terecht terug wil weet natuurlijk niemand meer waar het gebleven is. Hoe dom kan je zijn.

  2. Onbegrijpelijk dat de minister dan niet ingrijpt: illegale bouw betekent toch onder bestuursdwang afbreken (kosten bouwer). Als er niks gebeurd, geef dan het geld terug aan de EU!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties