29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 22:03

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Eilanden wachten op Den Haag: ‘vaccinatie eilanden logistiek complexe operatie’

DEN HAAG – Terwijl de eilanden klaarstaan om te vaccineren moeten ze nog een maand wachten. Volgens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) in Den Haag is het ‘een logistiek complexe operatie om zes eilanden gereed te krijgen om te kunnen vaccineren.’

Eigenlijk zou er half januari gestart worden met vaccineren, dit is verschoven naar half februari. De afstand tussen Nederland en de Caribische regio speelt volgens de VWS-woordvoerder een rol. Terwijl de eilanden en Den Haag sinds oktober bezig zijn met de planning hiervoor.

- Advertentie -

“De infrastructuur en voorzieningen zijn anders en soms beperkter dan in Nederland (de cold chain en registratiesystemen) en deze zaken moeten goed op orde zijn voordat de vaccins arriveren”, aldus de woordvoerder.

Maar het registratieproces, wordt pas geregeld als de vaccins er zijn. Dat ligt ook aan het soort vaccins: niet elk vaccin is voor elke doelgroep geschikt, dat maakt planning lastig, zo melden de autoriteiten op de eilanden.

De vriezers voor de vaccins zijn al op de eilanden, een delegatie van de RIVM gaat volgens de woordvoerder van VWS nu de eilanden over om vriezers te inspecteren.

Er worden voorbereidingen getroffen voor de inzet van verschillende soorten vaccins. Het is nog niet duidelijk welke vaccins het gaan worden. VWS meldt dat het waarschijnlijk Pfizer wordt, dit vaccin moet op -80 bewaard worden. Moderna kan op -20 bewaard worden maar is duurder.

Caribische eilanden klaar voor vaccinatieprogramma

- Advertisement -

“Wij weten dat het RIVM-team vertraging heeft gehad, maar we hebben geen reden gekregen waarom zij later zijn met hun bezoek.” Lees hier meer over hoe de eilanden zich voorbereiden op het vaccinatieprogramma.

In Nederland werd woensdag bekendgemaakt dat Den Haag de Moderna vaccins direct beschikbaar gaat stellen en de tweede doses van het Pfizer vaccin ook. Of deze voorraden ook naar de eilanden gaat, is nog niet bekend.

Wachten op beoordeling plannen
De (ei)landen hebben uitvoeringsplannen opgesteld, waar ook personeelsplanning is meegenomen. Deze plannen worden momenteel beoordeeld door het RIVM. Op Aruba hebben ze de priklocaties en de mensen klaar, maar de Arubaanse minister van Gezondheid zegt dat het gebrek aan informatie van Den Haag, over bijvoorbeeld hoeveel vaccins er beschikbaar zijn voor Aruba, ervoor zorgt dat ze het vaccinatieprogramma maar moeilijk te plannen is.

Voor onze meest kwetsbare groepen heeft we zo’n 10 duizend nodig, rekening houdend met de tweede dosis. De Arubaanse premier overweegt om vaccins ergens anders te kopen.

Den Haag heeft het voornemen om de inwoners boven de 18 jaar van de Nederlandse gemeentes Saba en Sint-Eustatius in één keer vaccineren. Saba en Statia zijn volgens VWS te klein om daar alleen maar ouderen en verplegend personeel te vaccineren. Saba heeft 2000 inwoners en Sint-Eustatius 3800.

Saba wil grenzen eindelijk weer openen
Saba heeft bijna de hele coronacrisis de grenzen gesloten gehouden. Deze week begint het eiland een informatie campagne. De Sabaanse gedeputeerde (wethouder) van Gezondheid, Bruce Zagers, heeft de inwoners op Saba opgeroepen zich vooral te laten vaccineren, zodat de grenzen weer open kunnen. Zo kan toerisme weer op gang komen en ook verschillende bouwprojecten in de haven die stilliggen, weer starten.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. @opmerker. Gezondheidszorg is een van de gebieden waar de eilanden worden geacht hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dat wilde men ook zo graag. Zie als resultaat bijvoorbeeld het fantastische nieuwe ziekenhuis op deze rots met de fabuleuze zorg die daar word geleverd. Wat is er tussen het feesten door eigenlijk door onze bestuurderen gedaan om ervoor te zorgen dat er voor deze rots voldoende vaccins zijn besteld. Nada niets? Maar nu wel klagen dat de nederlandse belastingbetalers het mag oplossen? Waarom verbaasd me dat eigenlijk niet?

  2. Nederland is zelf in een complete lockdown.. De problemen zijn daar groter. En omdat zij altijd ons geld sturen laten we hun eerst beter worden want straks is er geen geld meer.

  3. Het is dus een kwestie van “Nederland eerst” RIVM vergeet zeker dat zorgmedewerkers ook hier gevaar lopen om besmet te worden, met alle gevolgen van dien.

    “De (ei)landen hebben uitvoeringsplannen opgesteld, waar ook personeelsplanning is meegenomen. Deze plannen worden momenteel beoordeeld door het RIVM.”
    Men loopt dus voor de zoveelste keer weer eens achter de feiten aan.
    Bedankt Nederland! We wachten wel op de volgende doden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -