28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Effect coronamaatregelen op economie al goed merkbaar

HomeMediaNTR | Effect coronamaatregelen op economie al goed merkbaar
Een verlaten Handelskade | Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “Ons terras en restaurant zijn dicht. We hebben alleen nog maar take out. Op deze manier kunnen we in ieder geval nog wat personeel aan het werk houden”, dat vertelt Thijs de Bruin, mede-eigenaar van het populaire Café De Buren op het Wilhelminaplein.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

De Buren is één van de horecagelegenheden die door de maatregelen van de Curaçaose overheid tegen verspreiding van het coronavirus noodgedwongen het restaurantgedeelte heeft moeten sluiten. “Hoe lang we dit kunnen trekken zonder hulp van de overheid is voor ons nog onduidelijk.”

De effecten van de maatregelen zijn al merkbaar. Corinda de Mooij kan hierover meepraten. Zij werkt als duikinstructeur bij de Scuba Lodge. Het is niet zeker of haar contract verlengd wordt. “Het is allemaal nog onduidelijk. Ik heb een contract tot 11 april en daarna kunnen ze waarschijnlijk niet verlengen.”

Omdat geen werk ook geen inkomen betekent, probeert ze terug te gaan naar Nederland, maar dat kan niet omdat ze ingezetene is van Curaçao. Omdat de grenzen gesloten zijn voor bewoners van Curaçao, heeft ze geen andere keus dan deze crisis op het eiland, zonder werk, inkomen en zonder uitzicht op een nieuwe baan, af te wachten.

De Handelskade, waar normaal gesproken veel toeristen te vinden zijn, is nu zo goed als uitgestorven. Restaurants hebben de deuren gesloten, een enkeling, zoals De Buren is nog open voor take out. Ook de meeste winkeliers hebben uit voorzorg voor de veiligheid van de klanten en de werknemers hun zaak gesloten.

“Het effect kunnen we nu nog niet meten”, dat vertelt Carine Ghazzi directeur van de winkeliersvereniging Downtown Management Organization (DMO) in Punda. Maar dat dit grote impact gaat hebben op de lokale ondernemers is wel duidelijk, volgens haar.

“De meest pijnlijke consequentie zal het effect zijn op de banen die verloren zullen gaan. Door de onzekerheid hoelang deze situatie blijft bestaan, is het heel lastig om daarover nu al uitspraken te doen”, aldus Ghazzi.

De ondernemers zijn blij met de initiatieven die snel ingesteld zijn vanuit de banken om de pijn te verzachten bij de ondernemers. Deze week maakten verschillende banken waaronder de Maduro & Curiel’s Bank (MCB), de Orco Bank en Banco di Caribe bekend dat zij hun klanten de mogelijkheid geven om de afbetaling van persoonlijke leningen en hypotheken voor maximaal drie maanden uit te stellen.

Voor mensen met een huurwoning die door de crisis hun huur niet meer kunnen betalen heeft MCB-baas Michael de Sola aangegeven dat deze mensen een aanvraag kunnen doen om extra rood staan. Op deze manier probeert de MCB haar klanten tegemoet te komen.

De overheid heeft aangegeven dat ze komende maandag een pakket presenteren om de economie te stimuleren en de gevolgen van de maatregelen tegen corona te verzachten.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 reacties

  1. …..”Met dank aan onze toppers met hoge salarissen, lage arbeids ethos en hoog happy hour participatie”……

    Ja helaas mag je dat nog steeds niet hardop zeggen, dat een hoop “toppers” er een bijzonder laag werkethos op na houden, zeker voor de salarissen die ze binnenharken. Wel alles goed tot in de puntjes regelen voor zichzelf. Top posities bekleden, veel “geheimhouding” regelen, zodat niemand mee kan kijken, miljoenen opstrijken, en om 4 uur reeds aanstalten maken om bij de Heeren te aan te schuiven. Gelukkig wordt het steeds moeilijker voor Ministers en directeuren om over de waarheid over hun prestaties verborgen te houden.

    Suzy Römer – Toko den Toko via Carl Camelia die overal expert in is. Iets met Keukenmeubulair affaire van de gevangenis, Schoonzus geplaatst bij de Voogdijraad als directrice, Sluis bij BP& T, Ayurveda alternatieve geneeswijzeToko den toko issue met wederom haar echtgemaal,Politie opleiding gunning aan haar sabelotodo echtgenoot waar ze zogenaamd niet in meegestemd heeft, Ziekenhuis / project gunningen aa al de toppers waaronder Betrian, Martina, Kely etc

    Zita Leitu – Zus geplaatst ondanks de schijn van belangenverstrengeling en ook haar echtgenoot.

    Gijsbertha – zucht……..De Geus, Dochter, en totaal lichtgewicht op gebied van Financien.

    Dan de Ruggegraatlozen die er naar kijken en niets doen….en er mee samennwerken

  2. En als we dan nog bedenken dat het reeds bestaande faillissement van giro en het aankomende faillissement van ennia nog niet in de begroting is verwerkt dan besef je pas hoe deep we in the shit zijn. Met dank aan onze toppers met hoge salarissen, lage arbeids ethos en hoog happy hour participatie.
    Reinald curiel&chos Romero: Thank you, masha danki, dankuwel!

  3. @ Peter,

    Wij kunnen elkaar dus wel infecteren wanneer lokale mensen in aanraking zijn geweest met deze toerist en die kans is niet alleen heel klein, die is ook realistisch.
    Personeel op het vliegveld, mensen die naast deze persoon in het vliegtuig hebben gezeten, de buschauffeur die hen naar Livingstone heeft gebracht, het baliepersoneel, personeel in het hotel zelf en ga zo maar door. Alles en iedereen die met hen heeft gesproken vormt een risico. En dat was dus alleen de eerste patiënt. Patiënt nummer 3 is ook weer met anderen in contact geweest.
    En dit zijn dus alleen de cases waarvan men weet dat ze corona hadden.

    Echter, wanneer je naar Bergamo kijkt, waar de situatie dus volledig uit de hand is gelopen heeft men een sobere conclusie getrokken. Het is uit de hand gelopen omdat mensen de waarschuwingen niet serieus namen. Men bleef uitgaan, men bleef doorwerken en met iedereen in contact komen en dat resulteert dus in de huidige situatie aldaar.

    Hier zou alles inderdaad weer open kunnen wanneer we zeker weten dat er geen corona gevallen meer zijn, maar…………….het schijnt dat er amper wordt getest. Zelfs mensen die om een test vragen krijgen nee te horen oftewel ergens geen wonder dat het aantal besmettingen nog altijd op 3 staat.
    Wanneer we uitgaan van een incubatietijd van ong 14 dagen dan zullen we vanaf morgen meer meldingen van zieke patiënten gaan krijgen en dan weten we volgende week of er meer gevallen zijn bijgekomen.

    Maar mochten er inderdaad over 14 dagen geen nieuwe meldingen zijn dan zouden de maatregelen kunnen worden versoepeld, zolang het vliegveld maar dichtblijft en we geen zieke personen illegaal vanuit Venezuela krijgen. Want dan zou het weer dweilen met de kraan open zijn.

  4. Als we nu zeker weten dat er behalve de twee Nederlandse patiënten geen mensen met Corona op het eiland zijn, dan zou de Horeca toch weer open moeten kunnen? 14 dagen nadat de laatste toerist is weg gevlogen zou je dat moeten weten.
    Wij eilandbewoners kunnen elkaar niet infecteren. We zullen trouwens toch allemaal een keer ziek moeten worden. Want wachten op een vaccin gaat ons economisch niet redden.

  5. Laat de CBCS de bevroren GIRO tegoeden vrijgeven, dat geeft voor alle rekeninghouders een beetje lucht en voor bedrijven met personeel het gel;d om personeel door te betalen!

  6. @ Ericlapas,

    Er zijn er wel die miljoenen hebben verdiend, maar het overgrote deel van de Curacaose bedrijven maakt die niet. Sterker nog, vorig jaar gaf 45 % van de bedrijven al aan dat ze verlies draaien of zelf geen salaris ontvangen. Voor velen is het gewoon al jaren sabbelen.

    Maar zelfs bij de grote bedrijven zijn geen grote cash reserves aanwezig. Met bv 100 man in dienst en een gemiddeld bruto salaris van 4000 NAF ben je dus per maand al een kleine 400.000 NAF kwijt aan salarissen. Doe dat 3 maanden en je praat over 1,2 miljoen. Gooi dan de huur en andere kosten erbij en voor je het weet zit je op een kleine 1,5 miljoen.
    Geloof me, er zijn weinig bedrijven die dat op kunnen hoesten

  7. ““De meest pijnlijke consequentie zal het effect zijn op de banen die verloren zullen gaan.” Dit zien we heel vaak ondernemers die miljoenen hebben verdiend maar zodra het even tegenzit laten ze de medewerkers vallen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties