24.9 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

Foto John Samson

DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil verhuizen”, waarschuwt de Caribische belangenbehartiger Ocan.

Van de Nederlanders met een Caribische achtergrond, geeft 33 procent aan dat ze vorig jaar zijn gediscrimineerd. Onder mensen met alleen een Nederlandse achtergrond is dat 8 procent.

“Dus meer dan 60.000 Caribische Nederlanders hebben discriminatie ervaren”, reageert Ocan-voorzitter Lionel Martijn. “Ook als je kijkt naar de andere groepen, kun je concluderen dat mensen door hun afkomst en huidskleur het moeilijk hebben in Nederland.”

‘Ga terug naar je land’
De cijfers spreken voor zich. “Er is sprake van ongelijke behandeling, discriminatie, stigmatisering en racisme”, merkt hij ook in de praktijk. Want Ocan hoort nog steeds verschillende verhalen van Caribische mensen over wat ze in Nederland te horen krijgen. “Ze horen bijvoorbeeld: je kan het niet. Of: ga terug naar je land!”

“De overheid zou meer moeite moeten gaan doen om uit te leggen waarom bepaalde groepen mensen, zoals wij, hier in Nederland zijn.” Martijn stoort zich bovendien aan de manier waarop ‘Nederlandse media onze mensen framen en uitsluiten’, zegt hij.

‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil verhuizen’
Ocan vindt dat mensen op de eilanden goed moeten nadenken over het idee om naar Nederland te verhuizen. “Bezint eer ge begint”, aldus Lionel Martijn. “Weet waar je aan begint als je kiest om in een samenleving te gaan leven die de jouwe niet is. Weet dat je gediscrimineerd kan worden, wat niet goed is.”

De Caribische belangenbehartiger is met trainingen begonnen ‘om onze mensen weerbaarder te maken’. “Wat inhoudt: je hoeft niet alles te pikken, maar laat die discriminatie niet onder jouw huid gaan zitten. Want dan heb jij daar veel last van, maar degene die zulke uitspraken doet leeft wel normaal verder.”

‘Triest dat er weinig meldingen komen’

“Het meest trieste is dat er weinig meldingen plaatsvinden”, aldus Lionel Martijn. Maar negen procent van de mensen doen dat, blijkt uit de Veiligheidsmonitor. “We hebben dit ook aangekaart bij de ministeries. Er moet een portaal komen, waar het laagdrempeliger is voor mensen om meldingen te doen. Vervolgens leiden we ze wel toe naar de verschillende instanties om verder iets specifiek te doen met hun klacht.”

“Wat ik zorgelijk vind, is dat veel van onze Caribische mensen in Nederland geen vertrouwen hebben in de instanties waar ze ook belasting voor betalen. Er wordt bovendien een beeld neergezet alsof alle Caribische mensen uitkeringstrekkers zijn. Het is heel simpel: zij verdienen net zo goed de dienstverlening die anderen in Nederland krijgen.”

Ocan roept Caribische Nederlanders op om vaker een melding te doen bij discriminatie, omdat ze vrezen dat er weinig verandert zolang de cijfers en statistieken een vertekend beeld geven. De situatie is in de praktijk juist erger, denkt de voorzitter.

“Als ik aan tafel zit bij de ministeries of welke instantie dan ook, dan zeggen ze dat het wel meevalt. Dat je het uit je duim zuigt, terwijl dat niet zo is. Doe alstublieft melding.”

“Je kunt naar de politie gaan en in verschillende steden heb je meldpunten, zoals Artikel 1-bureau of bel Ocan. Drop het bij ons zodat wij jou gericht kunnen helpen naar de juiste loketten.”

 

Martijn heeft vorige week de Tweede Kamer toegesproken tijdens de gesprekken over het slavernijverleden. “Ik heb toen gezegd, dat het in ons dna zit om te discrimineren en onderscheid maken. Dat blijkt weer in de praktijk, als we zien wat het CBS meldt.”

‘Door discriminatie wordt het probleem groter’
Naast de discriminatie die bovengemiddeld voorkomt, ziet Ocan dat Caribische mensen ook op verschillende manier achtergesteld zijn in Nederland. “Onze mensen zitten in slechtere woningen, ze gaan naar slechtere scholen en ze hebben vaker slechte banen.”

“Veel Caribische mensen werken onder hun niveau, ondanks dat ze een hbo- of wo-opleiding hebben. Ze komen vervolgens terecht in slechte buurten. Daar zijn er slechtere voorzieningen, waardoor mensen niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Daarom raken ze verder in de problemen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

36 reacties

 1. Discreminatie ? De jongens die bij de hospita in Nederland woonden tijdens studie, werden door de mooiste meisjes op handen gedragen.
  Gingen leuk met elkaar om.
  Niet een in de politiek, was hun te vuil.
  Zie de mfk gasten en pnp larmonie.

 2. Discreminatie ? De jongens die bij de hospita in Nederland woonden tijdens studie, werden door de mooiste meisjes op handen gedragen.
  Gingen leuk met elkaar om.
  Niet een in de politiek, was hun te vuil.
  Zie de mfk gasten en pnp larmonie.

 3. Stel dat er 100 mensen solliciteren naar een functie in Nederland, 1 turk, 1 marokkaan en 1 Antilliaan. Geen van 3 worden ze aangenomen. Er wordt een roomblanke nederlander als beste kandidaat geselecteerd uit de 100. Nu zullen de Marokkaan , de Antilliaan en de Turk zeggen: Zie je wel, we worden gediscrimineerd. En de 96 andere lelieblanke nederlanders dan, die ook niet aangenomen zijn? Moeten die nu ook zeggen: Dat komt door discriminatie? O nee, dat kan niet, discriminatie gebeurd ALLEEN met gekleurde mensen. Vraag maar aan Cooper, en andere openlijke racisten die het eiland rijk is, vooral in de politiek. Die weten daar alles van!

 4. Maar op Curaçao wonen er alleen maar poeslieve engeltjes, die nooit iets lulligs zeggen of doen tegen anders “ogenden”. En iets als discriminatie “ervaren’, en werkelijk gediscrimineerd worden zijn twee verschillende dingen. En nee, je wordt niet “niet” aangenomen omdat je een kleurtje hebt. Maar meestal omdat je niet aan de gewenste eisen voldoet. Relevante ervaring, vloeiend Nederlands , Engels maar soms ook Duits en Frans in woord en geschrift, en op tijd komen, je afspraken nakomen, etc. Meestal is de “ervaren'”discriminatie, een resultante van het feit dat een kandidaat simpelweg niet afdoende aan de gewenste eisen voldeed. Maar ja, veel ydk antillianen hebben figuren als Pisas en Myrna Godett als voorbeeld, twee “sabelonadas” die het hoogste ambt van de staat bekleden/hebben bekleed, terwijl ze nog geen door een hond uitgedraaide drol van een chocolade bonbon kunnen onderscheiden. Dus de doorsnee antilliaan denkt, ik moet dat ook kunnen, en net als Pisas met niets een topsalaris verdienen en vervolgens de bloemetjes buiten zetten, en met elke feestgelegenheid in pretkleding rond kunnen lopen.

 5. @m schreef;
  “ik als geboren antiliaan heb mijn hele leven tot heden toe discriminatie ervaren omdat ik blank ben.”

  Geboren Antiliaan met 1 L? Vreemd. Een Curaçaoënaar noemt zichzelf geen Antilliaan. Ook een Arubiano zal zichzelf nooit Antilliaan noemen. De woorden Antilliaan en/of Antillianen worden meestal alleen gebezigd in formele zin. Bijvoorbeeld in de Nederlandse media, de Nederlandse politiek, het CBS etc & etc. Het woord ‘Antillianen’ is in Nederland de vastgestelde vorm om bewoners van de Ned-Antilliaanse eilanden te benoemen. De Antilliaan an sich bestaat niet.

  De Antillen, zowel de kleine als de grote, is enkel de streek in de Caraïbische zee waar de eilanden gesitueerd zijn. De bewoners van de grote Antilliaanse eilanden (de grote Antillen) zullen zichzelf ook nooit Antilliaan noemen.

  Ook door de vele onwetenden zoals onder meer Surinamers in Nederland wordt de YdK Antilliaan genoemd, meestal schijven zij Antilliaan met 1 L i.p.v. met een dubbele L. Doen zij niet met opzet hoor.

  Ook een deel van de in Nederland geboren en getogen kinderen van Curaçaoënaars, niet zelden ‘halve’ Curaçaoënaars, noemt zichzelf veelal Antilliaan. Dat komt waarschijnlijk omdat in de loop der jaren het woord ‘Antilliaan’ (of Antillianen) in Nederland tot een ‘geuzennaam in negatieve zin’ is uitgegroeid. En jongeren hebben de neiging om zichzelf dan opzettelijk te identificeren als zijnde “Antilliaan”. Ook al hebben ze soms een Nederlandse moeder.

 6. @m schreef;
  “ik als geboren antiliaan heb mijn hele leven tot heden toe discriminatie ervaren omdat ik blank ben.”

  Geboren Antiliaan met 1 L? Vreemd. Een Curaçaoënaar noemt zichzelf geen Antilliaan. Ook een Arubiano zal zichzelf nooit Antilliaan noemen. De woorden Antilliaan en/of Antillianen worden meestal alleen gebezigd in formele zin. Bijvoorbeeld in de Nederlandse media, de Nederlandse politiek, het CBS etc & etc. Het woord ‘Antillianen’ is in Nederland de vastgestelde vorm om bewoners van de Ned-Antilliaanse eilanden te benoemen. De Antilliaan an sich bestaat niet.

  De Antillen, zowel de kleine als de grote, is enkel de streek in de Caraïbische zee waar de eilanden gesitueerd zijn. De bewoners van de grote Antilliaanse eilanden (de grote Antillen) zullen zichzelf ook nooit Antilliaan noemen.

  Ook door de vele onwetenden zoals onder meer Surinamers in Nederland wordt de YdK Antilliaan genoemd, meestal schijven zij Antilliaan met 1 L i.p.v. met een dubbele L. Doen zij niet met opzet hoor.

  Ook een deel van de in Nederland geboren en getogen kinderen van Curaçaoënaars, niet zelden ‘halve’ Curaçaoënaars, noemt zichzelf veelal Antilliaan. Dat komt waarschijnlijk omdat in de loop der jaren het woord ‘Antilliaan’ (of Antillianen) in Nederland tot een ‘geuzennaam in negatieve zin’ is uitgegroeid. En jongeren hebben de neiging om zichzelf dan opzettelijk te identificeren als zijnde “Antilliaan”. Ook al hebben ze soms een Nederlandse moeder.

 7. Kijk ze weer staan de ziele poten op de foto in opdracht van de MFK, ik zou zeggen pak je biezen in en ga naar je eigen land curacrim terug waar je niet word gediscrimineerd en waar de staatskas leeg is gemaakt door een stelletje straat rovers en terug geen naar het beloofde en goed betaalde uitkering lans is niet meer mogelijk, ga je handje maar ophouden bij Pik Pisas en zijn vriend leerling Pastor Gerrit de Raaf die het zo goed met jullie voor hebben ik zou zeggen 🐵🐱‍💻Doei!

 8. Het hoort bij een cultuur die de oorzaak van sosiale en economische problemen ziet in rasse ongelijkheid.
  F1 held (goede coureur niet voor niets 7x wereld kampioen geworden):
  Bij sommige kinderen mocht ik niet komen spelen.
  Mocht ik ook niet maar bij hem was het een teken van discriminatie bij mij omdat de ouders mij niet mochten.
  Bij hem een jeugd trauma bij mij een schouder ophaal moment.
  Het is zo gemakkelijk om tegenslag op huidskleur of discriminatie te gooien.
  Tenzij het openlijk, als Cooper doet of statistische aantoonbaar, als de volksvertegenwoordiging en onv besturen, is.
  Maar omdat die er gekleurd opstaan kan het geen discriminatie zijn. Tog? Of tog wel tog?
  Voor de kwaliteit zitten ze er niet, dus heeft dat een andere reden.

 9. Het hoort bij een cultuur die de oorzaak van sosiale en economische problemen ziet in rasse ongelijkheid.
  F1 held (goede coureur niet voor niets 7x wereld kampioen geworden):
  Bij sommige kinderen mocht ik niet komen spelen.
  Mocht ik ook niet maar bij hem was het een teken van discriminatie bij mij omdat de ouders mij niet mochten.
  Bij hem een jeugd trauma bij mij een schouder ophaal moment.
  Het is zo gemakkelijk om tegenslag op huidskleur of discriminatie te gooien.
  Tenzij het openlijk, als Cooper doet of statistische aantoonbaar, als de volksvertegenwoordiging en onv besturen, is.
  Maar omdat die er gekleurd opstaan kan het geen discriminatie zijn. Tog? Of tog wel tog?
  Voor de kwaliteit zitten ze er niet, dus heeft dat een andere reden.

 10. wat een onzin allemaal -ik als geboren antiliaan heb mijn hele leven tot heden toe discriminatie ervaren omdat ik blank ben -hou toch op met jullie onzin om zielig over te komen – .

 11. Bezint eer ge begint”, aldus Lionel Martijn. “Weet waar je aan begint als je kiest om in een samenleving te gaan leven die de jouwe niet is. Weet dat je gediscrimineerd kan worden, wat niet goed is.

  Lijkt Curacao wel…

 12. Bezint eer ge begint”, aldus Lionel Martijn. “Weet waar je aan begint als je kiest om in een samenleving te gaan leven die de jouwe niet is. Weet dat je gediscrimineerd kan worden, wat niet goed is.

  Lijkt Curacao wel…

 13. @ericlapas schreef;
  “De arme man is hoerenloper”

  Je hebt het hoop ik toch niet over jezelf? Want je hebt vaker vertelt dat je ook hoerenloopt. (grapje, maar wel waar) (wink)
  Ik bedoel maar, de forumleden weten het allemaal. In ieder geval ben jij de man van de hoertjes, van campo etc & etc. Niet dat het schande is hoor. Geen wonder dat hij jouw vriend is. Jammer dat hij niet zo knap is als jij, anders zou hij door die blanke sekswerkers nooit geweigerd zijn geworden.(lol)

  Het is i.i.g. geen discriminatie in de zin van het woord, vrouwen zijn nou eenmaal baas in eigen buik en vagina. En zo moet het blijven. En nu ff lachen.(lol)

  https://www.youtube.com/watch?v=fVot-SXNy18

 14. @ericlapas schreef;
  “De arme man is hoerenloper”

  Je hebt het hoop ik toch niet over jezelf? Want je hebt vaker vertelt dat je ook hoerenloopt. (grapje, maar wel waar) (wink)
  Ik bedoel maar, de forumleden weten het allemaal. In ieder geval ben jij de man van de hoertjes, van campo etc & etc. Niet dat het schande is hoor. Geen wonder dat hij jouw vriend is. Jammer dat hij niet zo knap is als jij, anders zou hij door die blanke sekswerkers nooit geweigerd zijn geworden.(lol)

  Het is i.i.g. geen discriminatie in de zin van het woord, vrouwen zijn nou eenmaal baas in eigen buik en vagina. En zo moet het blijven. En nu ff lachen.(lol)

  https://www.youtube.com/watch?v=fVot-SXNy18

 15. Een vriend van mij in Nederland ondervindt een andere vorm van discriminatie en het probleem is dat de wetgever hier nog niet over nagedacht heeft en denk ik dat alleen een proefproces duidelijkheid kan scheppen.

  De arme man is hoerenloper en dat komt omdat hij moeite heeft om een vrouw op straat of in een café aan te spreken. Hij gaat dan ook regelmatig naar de roze buurt in Amsterdam en vaak als hij langs de ramen loopt, kijken vooral de blanke meiden de andere kant op, wat hij ook doet, hij wordt steevast genegeerd en zodra een blanke voorbij loopt, zie hij dat de dames wel glimlachen en deze naar binnen roepen.

  Volgens hem is dit een pure vorm van discriminatie, maar daar is Artikel 1 van de grondwet niet duidelijk over en behalve dat is ook een wet op integriteit van het lichaam dat zegt dat een vrouw mag bepalen wat in haar lichaam gaat.

 16. Een vriend van mij in Nederland ondervindt een andere vorm van discriminatie en het probleem is dat de wetgever hier nog niet over nagedacht heeft en denk ik dat alleen een proefproces duidelijkheid kan scheppen.

  De arme man is hoerenloper en dat komt omdat hij moeite heeft om een vrouw op straat of in een café aan te spreken. Hij gaat dan ook regelmatig naar de roze buurt in Amsterdam en vaak als hij langs de ramen loopt, kijken vooral de blanke meiden de andere kant op, wat hij ook doet, hij wordt steevast genegeerd en zodra een blanke voorbij loopt, zie hij dat de dames wel glimlachen en deze naar binnen roepen.

  Volgens hem is dit een pure vorm van discriminatie, maar daar is Artikel 1 van de grondwet niet duidelijk over en behalve dat is ook een wet op integriteit van het lichaam dat zegt dat een vrouw mag bepalen wat in haar lichaam gaat.

 17. @ericlapas schreef;
  “toen ik als jonge knappe kerel voor het eerst in Nederland was”.

  Beste ericlapas, dus je vindt jezelf een reuze knappe kerel? Al zeg je ‘t en vindt je het zelf?(lol)

  Geloof me op mijn woord ericlapas, echte knappe of mooie mensen worden zelden iets of ergens geweigerd. Hoewel, in dit geval was het haar man die geen Antillianen en Surinamers in huis wilde. Jammer dat die Nederlandse mevrouw een man had, maar vooral omdat ze jouw knappe kop niet gezien heeft, anders zou jij sowieso die kamer op de kop getikt hebben, neem ik aan.(lol)

 18. @ericlapas schreef;
  “toen ik als jonge knappe kerel voor het eerst in Nederland was”.

  Beste ericlapas, dus je vindt jezelf een reuze knappe kerel? Al zeg je ‘t en vindt je het zelf?(lol)

  Geloof me op mijn woord ericlapas, echte knappe of mooie mensen worden zelden iets of ergens geweigerd. Hoewel, in dit geval was het haar man die geen Antillianen en Surinamers in huis wilde. Jammer dat die Nederlandse mevrouw een man had, maar vooral omdat ze jouw knappe kop niet gezien heeft, anders zou jij sowieso die kamer op de kop getikt hebben, neem ik aan.(lol)

 19. @Brian S schreef;
  “180 duizend YDK ” (?!?)

  Ongelooflijk, wat een ignorantie zeg! Brian S, hoe kom je erbij dat er ‘180 duizend YDK’ in Nederland wonen? Ben jij soms van lotje getikt? (lol)

  Als het CBS vermeldt dat er 180 duizend Antillianen in Nederland wonen betekent het niet dat er 180 duizend YDK in Nederland vertoeven. 180 duizend Antillianen is dé verzamelnaam voor mensen van alle zes Antilliaanse eilanden, inclusief Arubanen.

  Bovendien zijn er nu minstens 70 duizend in Nederland geboren kinderen van 2 Antilliaanse ouders én ook kinderen geboren uit gemengde huwelijken/relaties. Dus een kind van een Nederlandse moeder (of anders) en een Curaçaose of Arubaanse etc. vader. En die worden door het CBS allemaal bij elkaar opgeteld.

  Men kan zich natuurlijk ook afvragen of een kind van een Nederlandse moeder en een Antilliaanse vader óók tot Antilliaan gerekend kan worden. De meningen hierover zijn verdeeld. Maar het CBS doet helaas niet aan dat soort nauwkeurigheid.

  @Brian S, niet om wat hoor, maar heb jij, of is jouw leven ook zo onnauwkeurig (slordig) ingericht? (wink)

 20. @Brian S schreef;
  “180 duizend YDK ” (?!?)

  Ongelooflijk, wat een ignorantie zeg! Brian S, hoe kom je erbij dat er ‘180 duizend YDK’ in Nederland wonen? Ben jij soms van lotje getikt? (lol)

  Als het CBS vermeldt dat er 180 duizend Antillianen in Nederland wonen betekent het niet dat er 180 duizend YDK in Nederland vertoeven. 180 duizend Antillianen is dé verzamelnaam voor mensen van alle zes Antilliaanse eilanden, inclusief Arubanen.

  Bovendien zijn er nu minstens 70 duizend in Nederland geboren kinderen van 2 Antilliaanse ouders én ook kinderen geboren uit gemengde huwelijken/relaties. Dus een kind van een Nederlandse moeder (of anders) en een Curaçaose of Arubaanse etc. vader. En die worden door het CBS allemaal bij elkaar opgeteld.

  Men kan zich natuurlijk ook afvragen of een kind van een Nederlandse moeder en een Antilliaanse vader óók tot Antilliaan gerekend kan worden. De meningen hierover zijn verdeeld. Maar het CBS doet helaas niet aan dat soort nauwkeurigheid.

  @Brian S, niet om wat hoor, maar heb jij, of is jouw leven ook zo onnauwkeurig (slordig) ingericht? (wink)

 21. Denk dat het voor de meesten wel interessant is om het van iemand die het aan den lijve heeft ondervonden te horen.

  Kan me nog herinneren toen ik als jonge knappe kerel voor het eerst in Nederland was om te studeren, wilde ik niet met 6 Antillianen in een studentenhuis gestopt worden. Ik ging toen zelfstandig naar een kamer zoeken en had een Nederlandse mevrouw aan de lijn, die wilde mij dolgraag de kamer verhuren maar zei tegen mij dat haar man geen Surinamers en Antillianen als huurder wilde hebben.

  Een ander voorbeeld was in diezelfde periode als ik naar de disco met een brother ging kregen we te horen dat het vol was of dat lidmaatschap vereist is en als ik toen met 2 of 3 blanke mede studenten ging, kon ik gewoon naar binnen.

  Verder heb ik zelf 2x gemerkt dat ik in de winkel extra in de gaten werd gehouden en de laatste keer heeft toch een diepe indruk op mij gelaten.

  Het was in een drogisterij dat de blanke verkoopster mij bijna letterlijk volgde tot ergenis van een stagiaire die daar werkte, een meisje van Surinaams afkomst een zwart meisje, ze werd boos op haar collega en begon te schelden omdat ze dat discriminerend vond.

  Moet zeggen dat ik mij later wel schaamde dat ik niets zei terwijl dit jonge meisje het voor mij opnam, haar stage plek riskeerde terwijl ik zelf niets zei.

  Een ding is mij toen wel opgevallen, er is nu een nieuwe generatie, die laat de blanken niet met zich sollen, die komen voor elkaar op, die eisen waar ze recht op hebben en laten zich niet zomaar met woorden als, “je spreekt niet goed Nederlands” het rietje insturen.

 22. Denk dat het voor de meesten wel interessant is om het van iemand die het aan den lijve heeft ondervonden te horen.

  Kan me nog herinneren toen ik als jonge knappe kerel voor het eerst in Nederland was om te studeren, wilde ik niet met 6 Antillianen in een studentenhuis gestopt worden. Ik ging toen zelfstandig naar een kamer zoeken en had een Nederlandse mevrouw aan de lijn, die wilde mij dolgraag de kamer verhuren maar zei tegen mij dat haar man geen Surinamers en Antillianen als huurder wilde hebben.

  Een ander voorbeeld was in diezelfde periode als ik naar de disco met een brother ging kregen we te horen dat het vol was of dat lidmaatschap vereist is en als ik toen met 2 of 3 blanke mede studenten ging, kon ik gewoon naar binnen.

  Verder heb ik zelf 2x gemerkt dat ik in de winkel extra in de gaten werd gehouden en de laatste keer heeft toch een diepe indruk op mij gelaten.

  Het was in een drogisterij dat de blanke verkoopster mij bijna letterlijk volgde tot ergenis van een stagiaire die daar werkte, een meisje van Surinaams afkomst een zwart meisje, ze werd boos op haar collega en begon te schelden omdat ze dat discriminerend vond.

  Moet zeggen dat ik mij later wel schaamde dat ik niets zei terwijl dit jonge meisje het voor mij opnam, haar stage plek riskeerde terwijl ik zelf niets zei.

  Een ding is mij toen wel opgevallen, er is nu een nieuwe generatie, die laat de blanken niet met zich sollen, die komen voor elkaar op, die eisen waar ze recht op hebben en laten zich niet zomaar met woorden als, “je spreekt niet goed Nederlands” het rietje insturen.

 23. “Dus meer dan 60.000 Caribische Nederlanders hebben discriminatie ervaren”, reageert Ocan-voorzitter Lionel Martijn.

  Het is toch wel triest dat de Ocan voorzitter niet kan rekenen en niet begrijpend kan lezen. Volgens de Ocan man heeft de CBS 180 duizend YDK benaderd.. Maar het gaat om 33 procent van de ondervraagden. Daarnaast is er ook veel sprake van de gediscrimineerden die zelf discrimineren. Hoe ga je daarmee mee om? Ook is belangrijk om na te gaan wat deze discriminatie is want wij hebben er ook wel een handje van om elke keer discriminatie te roepen terwijl de waarheid iets anders is.

 24. “Dus meer dan 60.000 Caribische Nederlanders hebben discriminatie ervaren”, reageert Ocan-voorzitter Lionel Martijn.

  Het is toch wel triest dat de Ocan voorzitter niet kan rekenen en niet begrijpend kan lezen. Volgens de Ocan man heeft de CBS 180 duizend YDK benaderd.. Maar het gaat om 33 procent van de ondervraagden. Daarnaast is er ook veel sprake van de gediscrimineerden die zelf discrimineren. Hoe ga je daarmee mee om? Ook is belangrijk om na te gaan wat deze discriminatie is want wij hebben er ook wel een handje van om elke keer discriminatie te roepen terwijl de waarheid iets anders is.

 25. https://www.youtube.com/watch?v=Wf0BPe28qpI

  het is maar net of de term “oprotten” als discriminatoir moet worden beschouwd. Als de term wordt gebruikt naar blanke Nederlanders lijkt het niet als discriminatoir beschouwd te worden, als een Nederlander dit zegt tegen een Caribische Nederlander (Nederlanders onder elkaar) blijkt het ineens wel discriminatoir te zijn. Meten met 2 maten is ook discriminatie.

 26. https://www.youtube.com/watch?v=Wf0BPe28qpI

  het is maar net of de term “oprotten” als discriminatoir moet worden beschouwd. Als de term wordt gebruikt naar blanke Nederlanders lijkt het niet als discriminatoir beschouwd te worden, als een Nederlander dit zegt tegen een Caribische Nederlander (Nederlanders onder elkaar) blijkt het ineens wel discriminatoir te zijn. Meten met 2 maten is ook discriminatie.

 27. Bon Bini Holland 3? Ergerlijk als landgenoten discrimineren. Ik zou daarom graag inzage willen hebben in het rapport (had dit niet in een link kunnen worden opgenomen in het artikel) om te kunnen duiden hoe en onder welke omstandigheden de verschillende vormen van discriminatie worden ervaren en wat we daar als individu mee kunnen doen. De oververtegenwoordiging van Caribische Nederlanders in de misdaad (significant) helpt natuurlijk ook niet in de beeldvorming. De vraag is dus wat we er zelf aan kunnen doen. Discriminatie is van alle volkeren (Hutu-Tutsi, macamba, %$#-Marrokaan, etc etc) en vraagt om een mondiale aanpak die begint bij jezelf. Op Curaçao wordt 1/3 deel van de kinderen gepest en dat heeft vooral betrekking op discriminatie. Gepeste kinderen zijn vaak ook pesters. Iets voor een aanpak in de scholen?

 28. “Ze horen bijvoorbeeld: je kan het niet. Of: ga terug naar je land!”
  Hoor je hier nooit of is het dat het in het dat het in Papiaments iets is .
  Ik weet het niet.
  Ik geloof dat we hier zelfs een minister hebben die openlijk discrimineert maar buiten hem niets dan vriendelijkheid en gelijke kansen.
  Dat spiegelt zich ook af in de onv’s en staten
  Een goede etnische weerspiegeling van de bevolkingssamenstelling.

 29. “Ze horen bijvoorbeeld: je kan het niet. Of: ga terug naar je land!”
  Hoor je hier nooit of is het dat het in het dat het in Papiaments iets is .
  Ik weet het niet.
  Ik geloof dat we hier zelfs een minister hebben die openlijk discrimineert maar buiten hem niets dan vriendelijkheid en gelijke kansen.
  Dat spiegelt zich ook af in de onv’s en staten
  Een goede etnische weerspiegeling van de bevolkingssamenstelling.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -