32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Doodgeslagen broertjes hadden geen schijn van kans

HomeMediaNTR | Doodgeslagen broertjes hadden geen schijn van kans
De 3-jarige Eugene en 5-jarige Rishandroh kenden bijna alleen geweld | Bon dia Aruba

ORANJESTAD – Gebroken ribben, bekken en andere botbreuken. Brandwonden. En op het laatst zwaar hersenletsel dat tot hun dood leidde. In hun korte leven kenden de driejarige Eugene en vijfjarige Rishandroh bijna alleen geweld, zo blijkt vandaag in de rechtszaal.

15 jaar cel eist het OM tegen stiefvader Gabriel Martin voor het doodslaan van de peuter en kleuter. Peuter Eugene lag maanden begraven in de bosjes van de wijk Savaneta. Onopgemerkt tot zijn grote broer zwaar mishandeld in het ziekenhuis belandde en daar overleed.

De stiefvader vertelt dat Eugene stiekem eten uit de koelkast had gepakt. Hij kwam erachter, ging met de peuter de badkamer in om hem schoon te maken en begon ook te slaan. Eugene sloeg door het geweld met zijn hoofd tegen de wc-pot, bewusteloos. Martin legt hem op bed en de volgende dag is hij dood.

De rechter vraagt of hij de straf verdient die de experts aanraden (celstraf en TBS). “Ik heb hulp nodig. Ik ben bereid om mee te werken. Dit gebeurt niet elke dag, dit is niet normaal”, antwoordt Martin.

“Als de politie kwam, zou hij mij en de kinderen vermoorden”

Het OM vraagt aan moeder Risheila Frans waar zij was. Ze antwoordt via de tolk -hoewel ze goed Nederlands spreekt, net als Martin die in Nederland is geboren- dat ze op werk was. Martin zorgde voor de kinderen, die van hemzelf en die van haar. De biologische vader van de twee gedode broertjes zat vooral in het buitenland, blijkt achteraf. Volgens zijn familie mocht hij zijn kinderen niet zien van de moeder.

Als de moeder Eugene bewusteloos op bed ziet, vraagt zij Martin wat er is gebeurd. Maar die begint haar zo erg te mishandelen dat ook zij gewond op bed belandt en pas de volgende dag wakker wordt.

Zowel de rechter als het OM blijven haar vragen waarom zij niet ingreep, waarom zij haar kinderen niet beschermde en hulp vroeg. “Als Martin de politie zou zien bij het appartement, dan zou hij mij vermoorden en de kinderen. Dat zei hij.” Ze leefde continue, sinds hun relatie begon in 2014 en zij nog zwanger was van Eugene, in angst.

“Waarom zei je dat het goed ging met de kinderen? Eugene was al dood”

Maar niet iedereen gelooft haar. Het OM pakt haar stevig aan en eist uiteindelijk 4 jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk, omdat zij Martin in staat stelde haar kinderen zwaar te mishandelen en zelfs te doden. Ook de hevig geëmotioneerde familie van de jongetjes gelooft haar niet. De biologische vader Orlando Anastacia kijkt, als hij niet huilt of trillend in elkaar zakt, gefixeerd naar de stiefvader. Een bewaker staat heel dichtbij om in te grijpen.

Een tante mag van de rechter kort iets zeggen. Omdat de zaak zo uitzonderlijk is en grote impact heeft op de Arubaanse samenleving. “Ik hoop dat justitie overwint. Dat u als rechter, die ook kinderen en kleinkinderen heeft, het juiste doet.” Daarna richt ze zich direct tot de moeder: “Kijk mij in mijn gezicht. Oh, je wilt niet. Waarom antwoordde jij toen ik je tegenkwam en vroeg hoe het met de kinderen was, dat het goed met ze ging. Eugene was al dood toen.” De rechter grijpt op dat moment in.

Na het middaguur hoort de familie de eisen. Ze reageren woedend, huilend. “Ik blijf hier niet langer”, schreeuwt de oma van vaderszijde uit. Eerder deze week had de familie in een persconferentie duidelijk laten weten dat zij maximale straffen tegen de stiefvader en de moeder willen. Maar het OM wil daar niet aan, want er zijn ‘twee kanten aan deze zaak’. Beide verdachten blijken zelf een jeugd vol mishandeling te hebben.

Waarom geen hulp
Grote vraag blijft: waar waren de hulpinstanties? Hoe kon de zware mishandeling van de twee broertjes sinds 2014 onopgemerkt blijven? En ook van de moeder, die toen zij zwanger was van Eugene, een mes in haar been kreeg. Stiefvader Martin werd daarvoor tot 6 maanden voorwaardelijk veroordeeld. Maar niemand deed uiteindelijk onderzoek naar de thuissituatie.

Zelfs Rishandroh begreep uiteindelijk dat het thuis niet normaal aan toe ging. Op gegeven moment was hij zo erg geslagen dat hij niet meer kon lopen. Zijn broertje was dood. De kleuter vertelt zijn moeder van de mishandelingen. Maar er gebeurt niets. Uiteindelijk sterft hij ook door de vuistslagen van zijn stiefvader.

Eerste keer TBS-straf op Aruba

Het Openbaar Minister heeft ook TBS geëist tegen stiefvader Martin omdat gedragsdeskundigen de kans op herhaling zeer hoog achten als hij niet wordt behandeld. Omdat hij in het verleden al aangeboden hulp heeft geweigerd, eist het OM behandeling in een gesloten kliniek. Aruba heeft geen TBS-kliniek. Bovendien is het opleggen van TBS pas sinds 2014 mogelijk. Als de rechter de TBS-eis opvolgt, zou dat ook de eerste keer zijn op Aruba.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 reacties

 1. Neen, Trui(?) I presume.

  Huiselijk geweld is 1 van de meest voor komende misdaden. In NL alleen al en ik citeer:
  “Jaarlijks hebben naar schatting ongeveer 200.000 mensen te maken met ernstig of herhaald huiselijk geweld., Ieder jaar worden er ruim 63.000 gevallen bij de politie gemeld. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal slachtoffers. kijk even op de site Rijksoverheid, daar leer je van.

  M.i. hoef je daar dus geen ‘Monkey-minnende” (zoals jij mensen noemt) Bonariaanse, Arubaanse of Curacaose vrouw voor te zijn. Het is en blijft een ernstig feit.

  In het kort: er zijn 2 mensenkinderen doodgeslagen, en verantwoordelijken zullen daarvoor lang gestraft moetn worden.
  Voor de rest is het allemaal bla, bla wat je ventileert.

 2. @Beste Trui, maak je maar niet zo druk. De Curaçaose vrouw heeft de Nederlandse (trofee) man ontdekt. Kijk om je heen.

 3. Juist Jan, en hieronder wordt daarom aangegeven hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

  En dat is wanneer de Bonairiaanse en Curacaose vrouw ophoudt met iedere monkey monkey het bed in te duiken.

 4. Plasje, plasje, plasje, wat vlieg je weer vreselijk uit de bocht met je “Waarschijnlijk heeft Esther niet gelezen dat deze beul, Martin in Nederland is geboren…de schuld geven.”
  Als je even Googled: “Gabriel Martin Aruba” en klikt op “images” zie je dat het een gekleurde medelander is!
  Dus stop eens met je ongefundeerde tendensieuze opmerking en doe eerst je research!
  Hoogst waarschijnlijk heb jij ook een NL paspoort, dus ben je voor de wet ook NEDERLANDER!

 5. Nightmare on Elm Street.

  Heb nooit zoeits triest mogen lezen.
  Doet me denken aan James Muray.
  Als je naar de foto’s vsn die twee kleinthes kijkt dan ga je bijna huilen.
  Twee hadden moeten groeien in een veilige omgeving, spelen, rennen , schreeuwen, lachen.
  Maar het kan niet meer.

  Een paar jaren geleden was er ook een geval op Aruba waar een baby zwaar was mishandeld en blauwe ogen en hersenschudding in het ziekenhuis was beland.

  R.I.P bodies.

 6. Als ik de reactie van @Esther lees, “Op Curaçao heb je tienduizenden van dit soort vrouwen”. Waarschijnlijk heeft Esther niet gelezen dat deze beul, Martin in Nederland geboren is dus een Nederlander is. Nederlanders zijn heel snel geneigd om anderen de schuld te geven.

  Wij vinden het natuurlijk allemaal zielig wat er met deze kinderen is gebeurd maar laten we eerlijk zijn, het kan morgen weer gebeuren.

  Anders dan Esther wil ik oplossingsgericht denken. Volgens de familie mocht de vader de kinderen niet zien. Als ouder ben je verantwoordelijk voor je kinderen. Hij had beter zijn best moeten doen en desnoods via de rechter proberen.

  Ik vind dat hij op zijn minst een reprimande van de rechter verdient. Wellicht kunnen mannen dan leren dat als je niet voor je kinderen zorgt, kan je voor verantwoordelijk gesteld worden. Dit zou een oplossing zijn voor de punten die @Esther hier noemt.

 7. Typisch een moeder die voor een belkaartje haar benen al spreid.

  Gevolg: een relatie waarin de vader zo weer verdwenen is en het kind geen enkele opvoeding krijgt en opgroeit voor de criminaliteit.

  Op Curacao heb je tienduizenden van dit soort vrouwen.

  Als je zo lelijk bent dat je geen man kunt krijgen, blijf dan single en neem een hond en een vibrator.

  Het bespaart de samenleving mega ellende.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties