32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Doodgeslagen broertjes: Aruba legt voor het eerst TBS-straf op

HomeMediaNTR | Doodgeslagen broertjes: Aruba legt voor het eerst TBS-straf op
Foto: Lisette Gomes

ORANJESTAD – 15 jaar cel en TBS-behandeling zonder een maximale duur. Dat is de straf voor stiefvader Gabriel Martin voor het doodslaan en zwaar mishandelen van de driejarige Eugene en vijfjarige Rishandroh.

Het is voor het eerst dat een Arubaanse rechter een TBS-straf oplegt. Het eiland heeft geen TBS-kliniek. Er wordt nu onderzoek gedaan om eventueel een TBS-kliniek te openen op Curaçao, zegt de rechter, voor veroordeelden op Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en St. Eustatius.

Maar als deze kliniek er niet komt, moet Aruba onderzoeken of de verdachte naar een TBS-kliniek in Nederland kan. Want benadrukt de rechter, wat ook de deskundigen concludeerden tijdens het onderzoek: zonder behandeling is de kans hoog dat Martin opnieuw geweld tegen mensen gaat gebruiken.

TBS na 10 jaar in cel
De stiefvader die de twee broertjes vorig jaar doodsloeg en het lijk van de  jongste ook in de bosjes begroef, heeft namelijk een ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis met duidelijke psychopatische kenmerken’. Hij is ook verminderd toerekeningsvatbaar. Overigens mag hij pas naar een TBS-kliniek als hij 2/3 van zijn straf heeft uitgezeten, op zijn vroegst na 10 jaar cel.

Martin was zelf niet aanwezig bij de uitspraak noch de vader en directe familie van de broertjes. Het was rustig in de rechtszaal vergeleken met de commotie tijdens de zitting op 15 juni. De rechtbank had toen niet gerekend op de enorme toeloop. Door slechte organisatie van de bewaking, werd de directe familie zoals de oma, de toegang geweigerd. Terwijl wel ambtenaren van diverse departementen, het Openbaar Ministerie en rechtenstudenten op de publieke tribune zaten.

Na een korte opstoot met emotionele familieleden, was het uiteindelijk de rechter die ingreep en de familie toeliet. Later in een verklaring bood de rechtbank haar verontschuldigingen. De familie was woedend toen ze de eis van het OM hoorde. Ze vonden die veel te laag. Of zij daarom vandaag niet kwamen opdagen, is niet bekend.

De moeder van de broertjes is nog niet veroordeeld. De rechter vindt dat er meer onderzoek nodig naar haar rol.

Daders met stoornissen

De faciliteiten voor daders met gedrags- en andere psychische problemen op Aruba is heel beperkt. De gevangenis KIA plaatst deze personen samen met andere gevangenen en er is amper begeleiding.

Dat werd ook duidelijk in de zaak van Eugene Lampe die zijn ouders en broer vermoordde. Lampe was verslaafd met psychische problemen. Maar de rechter kon toen nog geen TBS opleggen omdat het wetboek nog verouderd was. Omdat de kans op herhaling zonder verplichte behandeling ook hoog was, legde de rechter noodgedwongen een hogere celstraf op.

Sinds 2012 is TBS wel mogelijk, maar vanwege het ontbreken van een TBS-kliniek op het eiland, is de straf nooit opgelegd. Tot nu.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

1 reactie

  1. Het is wel apart dat noch de dader, de vader en de directe familie van de broertjes afwezig waren. Iedereen rouwt op zijn eigen manier natuurlijk maar volgens mij is dit het bewijs dat die kinderen toen ze nog in leven waren ook alleen voor stonden.

    Zelf was ik als kind ook alleen want moeder moest hard werken voor weinig geld en vader, nou ja vader die heeft vóór mij geboorte voor een andere gezin gekozen dus wij stonden alleen voor.

    Zelf heb ik als kind nooit één klap gekregen, kan zijn dat mijn moeder te moe was om achter mij te rennen, of dat ze niet geloofde in slaan.
    Wat ik wel zag, is dat de buurtkinderen met vader flinke pak slag kregen. Gek genoeg hebben de meesten het slecht op school gedaan, anderen zijn verslaafd geworden of voor lange tijd achter de tralies verdwenen.

    Eigenlijk ben ik blij dat ik zonder vader ben opgegroeid, de man die ik vandaag ben, heb ik te danken aan mijn moeder.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties