31 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 18:50

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Docenten mijden klassendiscussies over slavernij

John Samson

Slavernij Monument Tula

ROTTERDAM – De aandacht voor het slavernijverleden op middelbare scholen in Nederland lijkt af te nemen. Docenten zijn bang voor discussies en vermijden vaker het onderwerp, zo blijkt uit gesprekken die wetenschappers voeren met docenten en ambtenaren van het onderwijsministerie.

De actualiteit speelt daarbij een grote rol, zoals de discussie rond Zwarte Piet en de relatie met het slavernijverleden. “Ook in de klas leidt dat tot grote emoties. Docenten hebben daar vaak geen tijd voor en geen zin in”, zegt hoogleraar Caribische geschiedenis Alex van Stipriaan. “Dit zie je ook spelen onder docenten die voorheen wel aandacht gaven aan dit soort onderwerpen.”

- Advertentie -

Zorgelijke trend
Een ‘zorgelijke trend’, stelt de hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. “Ook in de vier grote lesmethodes (geschiedenisboeken, red.) die er zijn, blijkt dat de aandacht afneemt. In de wetenschap is er juist meer aandacht voor het slavernijverleden, maar het dringt niet door tot het onderwijs.”

“Die zorgen delen meer wetenschappers. Zeker de wetenschappers op mijn faculteit die zich bezighouden met onderwijs en het geschiedenisonderwijs.”

‘Ook Surinaamse en Antilliaanse docenten in Nederland vermijden het onderwerp liever’

Maria Reinders-Karg, een oud-medewerker van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, geeft al zes jaar gastlessen op scholen door heel Nederland. Zij ziet de problemen van dichtbij. “Het is echt zo dat docenten het zelf niet aandurven, mede omdat zij zelf de geschiedenis niet kennen. Ook Surinaamse en Antilliaanse docenten in Nederland vermijden het onderwerp liever, uit angst”, zegt de antropoloog.

Als het aan Reinders-Karg ligt, kan het makkelijk anders, door een simpele vraag te stellen aan de leerlingen: “Waarom denken jullie dat er hier gekleurde mensen wonen? Je kunt meteen de link leggen met actuele discussies, zoals over moderne slavernij in Nederland. Dan snappen leerlingen het makkelijk.”

- Advertisement -

Meer onderzoek
Volgens hoogleraar Van Stipriaan moet er zo snel mogelijk onderzoek komen naar de situatie bij de scholen in heel Nederland. Het meest recentelijk onderzoek is uit 2011, onder zestein middelbare scholen in Amsterdam.

De aandacht voor het slavernijverleden liep per school toen uiteen van minder dan één lesuur per jaar, tot meer dan tien. “Scholen die het meest aandacht gaven aan het slavernijverleden waren over het algemeen de zwarte scholen.”

Keti-koti
Op zaterdag 1 juli 2017 wordt in het Oosterpark in Amsterdam de nationale herdenking van het Nederlands slavernijverleden gehouden. De NOS zal de ceremonie live uitzenden vanaf 13.00 uur op NPO 1. In de avond wordt een samenvatting uitgezonden van de herdenking in het Oosterpark, met gasten en reportages om 19.35 uur op NPO 2.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Nuteloze discusie vandaar dat de tijd hiervoor beter aan echte dingen kan worden besteed Slavernij is voorbij en st Nicolaas en Zwarte piet horen er gewoon bij. Vind je jezelf te zwart ga dan maar naar de Bleekbank de witjes gaan toch ook naar de Zonne bank of laten zich gekleurd spuiten.

  2. De meeste zgn. ‘allochtonen’ in Nederland zijn daar naar toe vertrokken om dat ze dachten het daar beter te krijgen; ze hebben er dus voor gekozen naar Nederland te vertrekken. Een land waar bij de meerderheid (>90%) van de bevolking het slavernijgebeuren niet speelt (men weet vaak niet eens waar de voormalige kolonieen liggen), zelfs de veel recentere geschiedenis waarbij meer dan 100,000 joodse medelanders omkwamen speelt steeds minder een rol in de Nederlandse samenleving. Degenen uit de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap (een meerderheid?) die het van belang vinden dat hun nazaten iets over de slavernij leren zullen hier toch echt zelf voor moeten zorgen. Of wil men ook hiervoor afhankelijk zijn van het ‘moederland’ ???

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -